Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi.
charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Teplota a její měření.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-002 Předmět FYZIKA.ROČNÍK.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_01 Název materiáluTeplota.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření:
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Blanka Krejsová Název : VY_52_INOVACE_35_Teplota.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
Teplota teplota je fyzikální veličina, kterou značíme t
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
1. Popiš co vidíš a odhadni teplotu na obrázku?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
atmosféra počasí VY_32_INOVACE_07-08 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Objemové změny těles s teplotou
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Saturn Sluneční soustava Název školy
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Astronomické jednotky délky
VELKÁ KOTLINA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Měření elektrického proudu
Název vzdělávacího materiálu křížovka ve fyzice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Žáci se seznámí se Středočeským krajem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
zpracovaný v rámci projektu
Magnetická indukce Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Lidské svaly a kůže ČLOVĚK.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Teplota, měření teploty
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření: prosinec 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Fyzika VI. – IX. Třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/

Teplota a její měření

Kde se setkáváme s teplotou?  Teplota vody v bazénu  Venkovní teplota  Teplota zavařování potravin  Tělesná teplota  Teplota praní prádla  Teplota tekutin

Teplota  Fyzikální veličina, kterou používáme k popisu stavu tělesa  Souvisí s rychlostí pohybu atomů a molekul a molekul  Čím rychleji se atomy pohybují, tím je teplota větší je teplota větší  Označení fyzikální veličiny ………….t  Jednotka ……………..Celsiův stupeň ( o C)

Anders Celsius ( )  Švédský matematik a fyzik  Je po něm pojmenována teplotní stupnice teplotní stupnice  Jeho stupnice byla obrácená  0 o C - teplota vroucí vody  100 o C - teplota tajícího ledu  Do známého tvaru ji obrátil Carl von Linné Carl von Linné

Zajímavé teploty  Nejnižší teplota vzduchu na Zemi (Antarktida) - 89,6 o C  Nejnižší teplota vzduchu v ČR (Litvínovice u Českých Budějovic) - 42,2 o C  Nejvyšší teplota vzduchu na Zemi (Libye) 57,8 o C  Nejvyšší teplota vzduchu v ČR (Praha - Uhříněves) 40,2 o C  Přibližná teplota povrchu Slunce 6000 o C  Tělesná teplota psa 39 o C  Průměrná teplota v ČR v roce ,9 o C 8,9 o C

Další teplotní stupnice Fahrenheitova  Jednotkou je stupeň Fahrenheita ( o F)  Platí: 0 o C = 32 o F 100 o C = 212 o F 100 o C = 212 o FKelvinova  jednotkou je kelvin (K)  Platí: 0 o C = 273,15 K

Teploměr se stupnicí ve stupních Fahrenheita a Celsia

Měření teploty - teploměry Rtuťový teploměr  Je založen na objemové roztažnosti.  Lze použít pro oblast -38,8 o C do 357 o C.  Dnes EU zakázané kvůli životnímu prostředí. Lihový teploměr  Je založen na objemové roztažnosti. roztažnosti.  Lze použít pro oblast -115 o C do 78,3 o C o C do 78,3 o C.

Bimetalový teploměr  Základem je pásek zhotovený ze dvou kovů.  Zvýší-li se teplota, jeden kov se roztahuje více než druhý a spirála se zkrucuje.

Lékařský teploměr  Rozsah od 35, 1 o C do 42 o C.  Trubička, ve které rtuť stoupá, je v jednom místě zůžena. Digitální teploměr Digitální teploměr

Doplň tabulku Změna teploty Teplota se….. Velikost změny teploty 8 o C  35 o C 18 o C  -6 o C -34 o C  26 o C 85 o C  58 o C -7 o C  -23 o C - 12 o C  13 o C 31 o C  69 o C

Použité zdroje:  Galerie MS Office  RAUNER. Fyzika 6. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN  OLOF ARENIUS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  MEU. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Commons na WWW:.  ZEMĚ SVĚTA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  PIŠE. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  WS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  ZŠBUČOVICE. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  Licence Creative Commons: