Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teplota, měření teploty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teplota, měření teploty"— Transkript prezentace:

1 Teplota, měření teploty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Klikni Když si dáš před vstupem do bazénu studenou
sprchu, zdá se ti voda v bazénu teplejší. Klikni Teplotu tělesa posuzujeme podle pocitů. Přiložením dlaně nemocnému na čelo porovnáváme naši teplotu s teplotou nemocného.

3 Klikni V praxi nemůžeme spoléhat na pocity.
Teplotu musíme měřit přesně. K tomu nám slouží teploměry. Pracují na principu zvětšení objemu kapaliny zahříváním. Klikni Zahříváme-li nádobku lihu, zvětší se objem lihu a líh stoupá do trubice. Při ochlazování se líh vrací do nádobky.

4 Teploměry rozdělujeme na:
rtuťové lihové bimetalové digitální venkovní venkovní laboratorní lékařské lékařské venkovní V ČR se už nevyrábí ani nepodávají.

5 Umíš zařadit tyto teploměry?

6 Bimetalový teploměr pracuje na tepelné
roztažnosti dvojkovu stočeného do spirály. Vnější konec spirály je pevně uchycen, vnitřní konec je spojen s ručičkou.

7 Andres Celsius. Základní jednotkou je °C.
Každý teploměr je opatřen stupnicí. Tu poprvé navrhnul švédský fyzik a astronom Andres Celsius. Základní jednotkou je °C. 0 °C odpovídá teplotě tajícího ledu. 100 °C odpovídá teplotě vařící vody. Vysvětli, na jakém jevu je založen bimetalový teploměr. O kolik Celsiových stupňů se změnila teplota: a ) z 8 °C na 21 °C zvýšení o 13 °C z 48 °C na 15 °C snížení o 33 °C z −5°C na 0 °C zvýšení o 5 °C z −10 °C na −2 °C zvýšení o 8 °C z −5 °C na 5 °C zvýšení o 10 °C z 12 °C na −2 °C snížení o 14 °C ? ? ? ? ? ?

8 ? ? ? Urči, jaké teploty ukazují teploměry? −6 °C 7 °C 53 °C 5 °C 0 °C

9 ? ? ? ? −5 °C 90 °C 80 °C 70 °C 50 °C 40 °C 30 °C 20 °C 0 °C 30 °C

10 Teplotu lidského těla měříme lékařským teploměrem.
Stupnice má rozsah od 34 °C do 42 °C s dělením na desetiny stupně (0,1 °C).

11 ? ? ? 38 °C 38 °C 38 °C 37 °C 37 °C 37 °C 36 °C 36 °C 36 °C 36,5 °C
37,7 °C – horečka

12 Moderní digitální lékařský teploměr
Digitální teploměr měřící vnitřní a venkovní teplotu

13 Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < > < > < > < > < > Clker-Free-Vector-Images. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < KLEM, Espen. flickr.com: Thermometer [online] [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <

14 MAJANLAHTI, Anthony. flickr.com: Thermometer [online] [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: < woodleywonderworks. flickr.com: fever [online] [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: < ARENIUS, Olof. Wikimedia.org: Anders Celsius [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < OpenClipart-Vectors. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Autorem obrázku teploměru bez stupnice (snímek 3, 4) je Zdeněk Hanzelín. Autorem obrázku stupnic (snímek 9, 10, 12) je Zdeněk Hanzelín.

15 JePe. Wikimedia. org: Draadloze thermometer [online]. 2007-03-15 [cit
JePe. Wikimedia.org: Draadloze thermometer [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: < TrotecHealthCare. Wikimedia.org: BodyPlus Infrarot-Thermometer [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: <


Stáhnout ppt "Teplota, měření teploty"

Podobné prezentace


Reklamy Google