Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 6 Tematický okruh Veličiny a jejich měření Téma Teplota a teplotní stupnice Název VY_32_INOVACE_15_21_teplota_a_teplotni_stupnice Určení 6. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Prosinec 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikální veličinou teplota a jejími jednotkami.

2 Teplota a teplotní stupnice
Už od dětství dokážeme rozlišit, zda je něco horké, vlažné nebo studené. Tímto vyjadřujeme, že všechna tělesa kolem nás mají určitou teplotu. Vystačíme si však jen s pocitem teplo/zima? Proveďme následující zajímavý pokus. Připravíme tři kádinky s vodou o různých teplotách. Do první nalijeme studenou, do druhé vlažnou a do třetí teplou. Poté vložíme na chvíli jeden prst levé ruky do studené vody a jeden prst pravé ruky do teplé. Následně oba prsty vložíme do vlažné vody. Co zjišťujeme?

3 Teplota a teplotní stupnice
K přesnému popisu stavu tělesa používáme fyzikální veličinu teplota. Mění se při zahřátí nebo ochlazení tělesa. Souvisí s rychlostí pohybu atomů. Čím rychleji se atomy pohybují, tím je teplota větší. Jednotkou teploty je Celsiův stupeň (°C). Základní body Celsiovy stupnice jsou: 0 °C – teplota tajícího ledu 100 °C – bod varu vody Jinou často ve fyzice užívanou stupnicí je Kelvinova stupnice. Její jednotkou je Kelvin (K). Počáteční bodem je 0 K odpovídající nejnižší možné teplotě – 273,15 °C.

4 Teplota a teplotní stupnice
Zajímavé hodnoty teplot: Nejvyšší teplota vzduchu naměřená na Zemi (Lybie) 58,3 °C Nejnižší teplota vzduchu naměřená na Zemi (Antarktida) -89,6 °C Teplota povrchu Slunce 6000 °C Teplota v nitru Slunce °C Teplota varu rtuti 357°C Teplota varu lihu 78,3 °C Teplota tání železa 1540 °C

5 Teplota a teplotní stupnice
Použité zdroje: RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: Anders-Celsius-Head.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google