STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře II. ročník
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa – Med
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ /1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_274 Název materiálu: Druhy medu Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. obor Cukrář Datum tvorby: Květen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení druhů, skladování, použití a významu medu ve výživě Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

 Med rozlišujeme podle druhu nektaru nebo sladké šťávy, ze kterých byl med získán.  Obr. č. 2 Barevná škála jedno druhových a smíšených medů

 Lipový med – nejkvalitnější, snadno krystalizuje; má světlou nažloutlou barvu, chuť a vůně po lipovém květu.  Akátový med – nesnadno krystalizuje; bezbarvý až světle žlutý, chuť a vůně po akátovém květu.  Jetelový (vojtěškový) med – snadno tuhne a krystalizuje; bezbarvý až nažloutlý, příjemné chuti a vůně.

 Med z květů ovocných stromů – snadno krystalizuje; světlé odstíny, příjemné chuti a vůně, med sebraný z višňových květů může mít nahořklou chuť.  Vřesový med – je hustý a dlouho tekutý; červená až červenohnědá barva, silná vůně a chuť.  Pohankový med – snadno krystalizuje, nevhodný jako stolní med; červenohnědá až temněhnědá barva, nepříjemné vůně a natrpklá chuť.

 Med z řepky a ohnice – snadno krystalizuje a tuhne (podobá se sádlu); citronově žlutá barva, vůně po řepce, chuť olejnatá ne příliš lahodná.  Medovicový (lesní) med – nesnadno krystalizuje, na trhu velmi žádaný a ceněný; tmavě hnědá až tmavá barva, obsahuje více fruktózy, má lahodnou chuť a vůni.

 Květový (nektarový med) – rychle krystalizuje, ceněn v lidovém léčitelství, pochází z nektarů léčivých rostlin; světlá barva, má vyšší obsah fruktózy a glukózy, pylových zrn, rostlinných hormonů, aromatických látek a éterických olejů.  Smíšený med – směs květových a medovicových medů, má výhody medovicových i květových medů; přirozené mísení a zpracování včelami v úlu.

 Pastový (pastovaný) med – přírodní květový nebo medovicový med speciálně upravený šleháním do pastovité konzistence  Zpracování se provádí za studena bez dalších přísad.  Výhodou je – v průběhu skladování si uchovává dobře roztíratelnou konzistenci, bělavou až nažloutlou konzistenci, uchovává si všechny cenné látky.

 Lipový  Pastovaný  akátový  Lesní  Květový  Slunečnicový

 Med uchováváme v uzavřeném obalu, velmi snadno přijímá vzdušnou vlhkost, proto skladujeme ve skle, keramice, nerezových kovech.  Skladujeme v suchu, tmavé místnosti bez přístupu slunečních paprsků, při teplotě nejvýše °C a vlhkosti maximálně 70%.  Med snadno přijímá cizí pachy, proto jej skladujeme oddělený od aromatických látek.  Doba skladování je 6 měsíců od naplnění do spotřebitelských obalů.

 Výroba trvanlivého pečiva, perníků, sušenek, piškotů, sucharů, bonbónů.  Výroba perníkových těst – medovník, medové koláčky, tyčinky, tvarovaný perník, zdobený perník.  Surovina pro výrobu nápojů – medovina, medové pivo, víno, ocet.  Med dodává všem produktům aromatičtější a typickou medovou chuť.

 Med:  Má vysokou biologickou hodnotu, snadnou stravitelnost, vysoký obsah vitamínů a léčivých látek, je hodnotným sladidlem.  Doporučuje se ke slazení pro děti, dospělé, starší lidi i rekonvalescenty.  V lidovém léčitelství využíván jako lék, prostředek k rychlé regeneraci, při únavě a nemoci – rychlé vstřebávání do krve.

 Svíčky  Kosmetika  Medová vína  Medovina  mýdla

 Včelí matka žije 3 až 5 let, jarní dělnice asi 6 týdnů a zimní včely asi 9 měsíců.  Za jeden den donese včelstvo ve snůšce okolo 5 kg sladiny.  Ve včelstvu v plné snůšce žije okolo 70 tisíc jedinců.  V době největšího rozvoje naklade matka 1200 až 1500 vajíček za den.

 Včely se dorozumívají pomocí tanečků.  Včela létá za snůškou až 5 km, ale efektivní sběr je okolo 2 km.  Vývoj včely dělnice trvá 21 dní a trubce 24 dní.  Včely nikdy nespí, ani v zimě, svalovou činností a pomalým trávením zásob vytvářejí teplo, uvnitř zimního chumáče je 20 – 36°C.  Aby včela nasbírala 1 kg medu musí navštívit 5 miliónů květů.  Včelími produkty jsou – med, propolis, mateří kašička a vosk.

 1. Podle jakého parametru rozlišujeme druhy medů?  2. Které druhy medů znáte?  3. Jaké jsou podmínky skladování medu?  4. Znáš nějaké výrobky vyrobené z včelích produktů?  5. Které potravinářské výrobky jsou vyrobeny z medu?

 BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 –  Obr. č. 1 ROSSLER, Josef. salvia-zdravavyziva.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zdravavyziva.cz/?vceli-med,4http:// zdravavyziva.cz/?vceli-med,4  Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. mendelu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 3,4, 5, 6, 7, 8 ŠIMŮNEK, Jaroslav. med-medovina.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 9 VČELKA, Lenka. blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 10 HOMOLOVÁ, Anna. volny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 11 KUŤÁKOVÁ, Jana. angelos.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 12 JANOUŠEK. nasevcela.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/06/l13671.jpghttp://nasevcela.cz/wp- content/uploads/2012/06/l13671.jpg  Obr. č. 13, 14, 15, 17 KLEINOVÁ, Martina. vcelarskeprodukty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 16 NEUVEDEN, Autor. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. č. 18 ČERMÁK, K.. vigorbee.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: