Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN."— Transkript prezentace:

1 ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 ŽIVOT VČEL- PREZENTACE
Anotace: Výuková hodina zpracovaná prezentací. Žáci se seznámí se základními informacemi o životě včel, včelích produktech a životě v úlu. Autor: Jitka Kratochvílová Havlová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Získání základních znalostí o včelách Speciální vzdělávací potřeby: Lehká mentální retardace Klíčová slova: Včela, včelí královna, trubec, opylení, med, vosk Druh učebního materiálu: Prezentace- výuková hodina Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání – ZŠ praktická Typická věková skupina: let Celková velikost: 1,53 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 VČELA užitečný hmyz tělo se skládá z hlavy hrudi a zadečku
vyskytuje se všude tam, kde jsou rozkvetlé louky dříve sídlily v dutých stromech dnes je jejich domovem úl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4 VČELÍ ÚL včelí domov velké rodiny včel královna matka včely dělnice
trubci šestiboké buňky= plástve- k uchování pylu, medu a na kladení vajíček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 VČELÍ KRÁLOVNA včely si jí vychovávají ve zvláštních buňkách
krmena mateří kašičkou (výživná strava) jejím úkolem je klást vajíčka za 1 den může naklást až 3000 vajíček žije asi 5 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 VČELA DĚLNICE včelí samičky mají rozdělené úkoly krmí královnu
sbírají sladkou šťávu z květů opylují květy rostlin a stromů- pyl se zachytí za včelí nožce a včela ho přenáší z květu na květ staví buňky v úlu hlídají úl před vetřelci, na obranu mají žihadlo žijí pouze 6 týdnů, ale zvládnou mnoho práce! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 OPYLENÍ KVĚTŮ včela létá z květu na květ
pyl se zachycuje na jejím těle opylení rostlin vznik plodů bez včel bychom neměly na stromech a rostlinách žádné plody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 TRUBCI včelí samci oplodňují samičky během zásnubního letu
nedokážou se sami živit- krmí je dělnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 VČELÍ PRODUKTY MED- sladká hmota, kterou včelaři stáčí ze včelích pláství, používá se jako potravina, je sladký a hezky voní VOSK- je stavebním materiálem pro výrobu pláství, využívá se v kosmetice nebo na výrobu svíček, hezky voní MATEŘÍ KAŠIČKA – obsahuje velmi užitečné a zdraví prospěšné látky, využívá se v lékařství PROPOLIS- je včelí tmel, včely s ním utěsňují plástve v úle, obsahuje výživné a dezinfekční látky, využívá se v lékařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 VČELÍ ŽIHADLO mají ho pouze včely dělnice obsahuje jed
pokud vás včela bodne, umírá první pomoc při včelím bodnutí: chladit postižené místo pokud velký otok vyhledat lékaře žihadlo na krku či v ústech- nebezpečí udušení-volat 155 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 PROČ VČELY V ÚLU TANČÍ? tancem sdělují ostatním včelám, kde se nachází dobrý zdroj potravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

12 KOLIK KVĚTŮ NAVŠTÍVÍ JEDNA VČELA?
při každém letu navštíví včela asi 1000 květů vydává se za potravou asi 10x za den potravu hledá asi ve vzdálenosti 1Km od úlu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

13 PROČ JSOU VČELY CHLUPATÉ?
hustým kožíškem udržují svou tělesnou teplotu na chloupky chytají pyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

14 Použité zdroje: OBRÁZKY PUBLIC DOMAIN PICTURES [online] [cit ] Dostupné z: : OBRÁZKY GOOGLE.[online] [cit ] Dostupné z: PŘÍRODA [online] ©   [cit ] Dostupné z: Text OBRÁZKY CLKER [online] [cit ] Dostupné z: OBRÁZKY GOOGLE [online] [cit ] Dostupné z: OBRÁZKY GOOGLE [online] [cit ] Dostupné z: OBRÁZKY GOOGLE [online] [cit ] Dostupné z: GREEN, J. a kol., Otázky a odpovědi. Bratislava: Slovart, ISBN: ŠKODA, E. : Přírodověda pro 5. ročník ZvŠ., Praha: Parta, ISBN: X Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google