STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ /1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_274 Název materiálu: Druhy medu Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. obor Cukrář Datum tvorby: Květen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení druhů, skladování, použití a významu medu ve výživě Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Med rozlišujeme podle druhu nektaru nebo sladké šťávy, ze kterých byl med získán. Obr. č. 2 Barevná škála jedno druhových a smíšených medů
Lipový med – nejkvalitnější, snadno krystalizuje; má světlou nažloutlou barvu, chuť a vůně po lipovém květu. Akátový med – nesnadno krystalizuje; bezbarvý až světle žlutý, chuť a vůně po akátovém květu. Jetelový (vojtěškový) med – snadno tuhne a krystalizuje; bezbarvý až nažloutlý, příjemné chuti a vůně.
Med z květů ovocných stromů – snadno krystalizuje; světlé odstíny, příjemné chuti a vůně, med sebraný z višňových květů může mít nahořklou chuť. Vřesový med – je hustý a dlouho tekutý; červená až červenohnědá barva, silná vůně a chuť. Pohankový med – snadno krystalizuje, nevhodný jako stolní med; červenohnědá až temněhnědá barva, nepříjemné vůně a natrpklá chuť.
Med z řepky a ohnice – snadno krystalizuje a tuhne (podobá se sádlu); citronově žlutá barva, vůně po řepce, chuť olejnatá ne příliš lahodná. Medovicový (lesní) med – nesnadno krystalizuje, na trhu velmi žádaný a ceněný; tmavě hnědá až tmavá barva, obsahuje více fruktózy, má lahodnou chuť a vůni.
Květový (nektarový med) – rychle krystalizuje, ceněn v lidovém léčitelství, pochází z nektarů léčivých rostlin; světlá barva, má vyšší obsah fruktózy a glukózy, pylových zrn, rostlinných hormonů, aromatických látek a éterických olejů. Smíšený med – směs květových a medovicových medů, má výhody medovicových i květových medů; přirozené mísení a zpracování včelami v úlu.
Pastový (pastovaný) med – přírodní květový nebo medovicový med speciálně upravený šleháním do pastovité konzistence Zpracování se provádí za studena bez dalších přísad. Výhodou je – v průběhu skladování si uchovává dobře roztíratelnou konzistenci, bělavou až nažloutlou konzistenci, uchovává si všechny cenné látky.
Lipový Pastovaný akátový Lesní Květový Slunečnicový
Med uchováváme v uzavřeném obalu, velmi snadno přijímá vzdušnou vlhkost, proto skladujeme ve skle, keramice, nerezových kovech. Skladujeme v suchu, tmavé místnosti bez přístupu slunečních paprsků, při teplotě nejvýše °C a vlhkosti maximálně 70%. Med snadno přijímá cizí pachy, proto jej skladujeme oddělený od aromatických látek. Doba skladování je 6 měsíců od naplnění do spotřebitelských obalů.
Výroba trvanlivého pečiva, perníků, sušenek, piškotů, sucharů, bonbónů. Výroba perníkových těst – medovník, medové koláčky, tyčinky, tvarovaný perník, zdobený perník. Surovina pro výrobu nápojů – medovina, medové pivo, víno, ocet. Med dodává všem produktům aromatičtější a typickou medovou chuť.
Med: Má vysokou biologickou hodnotu, snadnou stravitelnost, vysoký obsah vitamínů a léčivých látek, je hodnotným sladidlem. Doporučuje se ke slazení pro děti, dospělé, starší lidi i rekonvalescenty. V lidovém léčitelství využíván jako lék, prostředek k rychlé regeneraci, při únavě a nemoci – rychlé vstřebávání do krve.
Svíčky Kosmetika Medová vína Medovina mýdla
Včelí matka žije 3 až 5 let, jarní dělnice asi 6 týdnů a zimní včely asi 9 měsíců. Za jeden den donese včelstvo ve snůšce okolo 5 kg sladiny. Ve včelstvu v plné snůšce žije okolo 70 tisíc jedinců. V době největšího rozvoje naklade matka 1200 až 1500 vajíček za den.
Včely se dorozumívají pomocí tanečků. Včela létá za snůškou až 5 km, ale efektivní sběr je okolo 2 km. Vývoj včely dělnice trvá 21 dní a trubce 24 dní. Včely nikdy nespí, ani v zimě, svalovou činností a pomalým trávením zásob vytvářejí teplo, uvnitř zimního chumáče je 20 – 36°C. Aby včela nasbírala 1 kg medu musí navštívit 5 miliónů květů. Včelími produkty jsou – med, propolis, mateří kašička a vosk.
1. Podle jakého parametru rozlišujeme druhy medů? 2. Které druhy medů znáte? 3. Jaké jsou podmínky skladování medu? 4. Znáš nějaké výrobky vyrobené z včelích produktů? 5. Které potravinářské výrobky jsou vyrobeny z medu?
BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr. č. 1 ROSSLER, Josef. salvia-zdravavyziva.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zdravavyziva.cz/?vceli-med,4http:// zdravavyziva.cz/?vceli-med,4 Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. mendelu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3,4, 5, 6, 7, 8 ŠIMŮNEK, Jaroslav. med-medovina.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 9 VČELKA, Lenka. blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 10 HOMOLOVÁ, Anna. volny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 11 KUŤÁKOVÁ, Jana. angelos.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 12 JANOUŠEK. nasevcela.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/06/l13671.jpghttp://nasevcela.cz/wp- content/uploads/2012/06/l13671.jpg Obr. č. 13, 14, 15, 17 KLEINOVÁ, Martina. vcelarskeprodukty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 16 NEUVEDEN, Autor. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 18 ČERMÁK, K.. vigorbee.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: