Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje 26. 4. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje

Co to jsou inovace? Inovace představují sérii vědeckých, technických, organizačních, finančních, obchodních i jiných činností, jejichž cílem je vznik nového zdokonaleného produktu (výrobku, technologie nebo služby) efektivně umístěného na trh. Výzkum a vývoj jsou jednou z těchto činností (Asociace inovačního podnikání) Byznys inovace jsou proces tažený trhem. Byznys inovace definujeme jako vytváření přidané hodnoty pro zákazníka a firmu (např. nový produkt, služba, pronikání na nové trhy, změna organizační struktury ve firmě, zvýšení efektivity práce/výroby, atd.), což není podmíněno vědecko- výzkumnou činností.

Systémový rámec Národní inovační strategie ČR: schválena vládou v září 2011, cílem je posílení významu inovací a využívání špičkových technologií jako zdroje konkurenceschopnosti ČR a zvyšování jejich přínosů pro dlouhodobý hospodářský růst, pro tvorbu kvalitních pracovních míst a pro rozvoj kvality života na území ČR. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR : schválena vládou v září 2011, záměrem je dostat ČR do roku 2020 prostřednictvím této strategie mezi 20 nejvíce konkurenceschopných zemí světa Návaznost na dotační politiku : OP Podnikání a inovace v programovacím období , jedna z klíčových oblastí pro období 2014+

 Regionální inovační strategie (RIS) představuje efektivní nástroj, podporující změnu zaměření regionální ekonomiky.  RIS by měla podpořit místní hospodářství v přechodu ke znalostní ekonomice, tedy konkurenceschopnosti založené na inovacích a využívání unikátních znalostí.  Prostřednictvím RIS probíhá cílená podpora konkurenceschopnosti firem a zlepšování jejich pozice na trhu.  RIS je souborem opatření a aktivit vedoucích k podpoře inovačních procesů v území. Co je to regionální inovační strategie?

Důvody pro vznik RIS OK a OK4Inovace Potřeba vytvořit regionální platformu pro komunikaci a koordinaci aktivit v oblasti inovací. Posílení V&V základny a inovačního potenciálu OK. Lepší schopnost reagovat na změny potřeb v regionu prostřednictvím trvalé řídící struktury. Zlepšení efektivity vynakládání veřejných prostředků pro oblast inovací. Soulad s Programovým prohlášením Rady Olomouckého kraje a Programem rozvoje územního obvodu Olomouckého kraje.

Globální cíl Podpora zvyšování konkurenceschopnosti místní ekonomiky a tvorby kvalitních pracovních míst prostřednictvím systematického vytváření příznivých podmínek pro rozvoj inovačního podnikání a excelentního výzkumu v kraji. Obsah Analýza současné situace Olomouckého kraje v oblasti inovací Definice strategických cílů, opatření a nástrojů Akční plán RIS včetně pilotních projektů, odpovědnosti a zdrojů financování RIS OK

Struktura Akčního plánu RIS Globální cíl Podpora zvyšování konkurenceschopnosti místní ekonomiky a tvorby kvalitních pracovních míst prostřednictvím systematického vytváření příznivých podmínek pro rozvoj inovačního podnikání a excelentního výzkumu v kraji B. Regionální systém podpory transferu technologií A. Lidské zdroje pro řízení a implementaci procesů inovací C. Služby a podpora pro inovativní firmy v klíčových oborech / hodnotových řetězcích kraje Strategické cíle Opatření a nástroje podpory prioritní oblasti

Spolupráce regionálních aktérů OK4Inovace KHK OK město Olomouc AK OKNNOVŠLGMVŠOUPPodnikatelé Olomoucký kraj Další subjekty

OK4Inovace Zakládající členové: 1)Olomoucký kraj 2)Statutární město Olomouc 3)Univerzita Palackého v Olomouci 4)Moravská vysoká škola Olomouc o.p.s. 5)Vysoká škola logistiky o.p.s. 6)Krajská hospodářská komora OK 7)Agrární komora Olomouckého kraje 8)Nadační ústav regionální spolupráce, o.p.s.

OK4Inovace - rok 2012 Definování několika hlavních směrů, které budou v rámci činnosti sdružení podporovány a rozvíjeny. Výběr bude proveden na základě pečlivého zhodnocení potenciálu, prosperity a historických vazeb v regionu. Rozvíjení konkrétních inovačních nástrojů spadajících do Akčního plánu č. 1 RIS. Zajištění finančních prostředků pro realizaci inovačních procesů a úrovni krajské, národní a evropské (spolupráce s OK4EU).

Inovační nástroje Nástroje v realizaci: soutěž „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!“, podpora klastrů, Podnikavá hlava, Časopis podnikatelů, stáže pro studenty, obchodní mise, propagace pozitivních zkušeností aj. Nástroje připravované: inovační vouchery, specializovaná stipendia, internetový portál sdružující nabídku a poptávku po vybraném typu služeb, BusinessPoint, SciencePoint, koučink aj.

Děkuji za pozornost Mgr. Veronika Vaňková OK4Inovace Jeremenkova 1211/40b Olomouc