POJISTNÁ SMLOUVA II. ČÁST Mgr. Lucie Krejčí Generali Pojišťovna a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Finalizace akvizičního procesu
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
T-2 Zákonná úprava pojištění
Zákon FATCA v ČPP červenec 2014.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sociální zabezpečení a důchodová politika
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Komanditní společnost
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Obchodní závazkové vztahy
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
LIKVIDACE POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ PROJEKT POJIŠTĚNÍ SČMBD Sloužíme Vám s radostí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
POJISTNÁ SMLOUVA II. ČÁST Mgr. Lucie Jandová Generali Pojišťovna a.s
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Základy pracovněprávních vztahů
Komerční pojišťovna.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
BPP114C Bankovní a pojišťovací právo
Pojištění (a zajištění)
Transkript prezentace:

POJISTNÁ SMLOUVA II. ČÁST Mgr. Lucie Krejčí Generali Pojišťovna a.s.

Škodové a obnosové pojištění Škodové pojištění Základní princip: pojistitel poskytuje náhradu škody v rozsahu stanoveném pojistnou smlouvou Obnosové pojištění Základní princip: pojistitel poskytuje jednorázové nebo opakované pojistné plnění v rozsahu stanoveném pojistnou smlouvou

Škodové pojištění Změna vlastnictví pojištěného majetku -Pojištění zaniká dnem, kdy došlo ke změně vlastnictví nebo spoluvlastnictví (lze dohodnout jinak) -U změny vlastnictví vkladem do KN – dnem nabytí právní moci rozhodnutí o povolení vkladu -Pokud podle PS pojištění takto nezaniká, PS musí stanovit podmínky trvání pojištění a přechodu práv a povinností

Škodové pojištění Hranice pojistného plnění Omezení pojistného plnění pojistitele -Pojistnou částkou -Limitem pojistného plnění Pojistná částka - u pojištění majetku, jehož hodnotu lze v době uzavírání PS určit -stanovuje se na návrh pojistníka tak, aby odpovídala pojistné hodnotě pojištěného majetku

Škodové pojištění Limit pojistného plnění - tam, kde nelze v době uzavření PS určit pojistnou hodnotu - stanovuje se na návrh pojistníka -Zlomkové pojištění: LPP se použije v případě, že se pojištění vztahuje pouze na část hodnoty pojištěného majetku

Škodové pojištění Dolní hranice pojistného plnění – 2 varianty -Pojistitel neposkytne pojistné plnění, pokud výše škody nepřesáhne hranici stanovenou v PS -Oprávněná osoba se způsobem stanoveným v PS bude podílet na úhradě vzniklé škody

Škodové pojištění MNOŽNÉ POJIŠTĚNÍ Nastává, vztahují-li se dvě nebo více soukromých pojištění na totéž pojistné riziko pojištěné pro stejné období Soupojištění – uzavření PS s více pojistiteli zastoupenými vedoucím pojistitelem, za jediné pojistné Souběžné pojištění – souhrn PČ nepřesahuje pojistnou hodnotu pojištěného majetku nebo souhrn LPP nepřesáhne skutečnou výši škody Vícenásobné pojištění - souhrn PČ přesahuje pojistnou hodnotu pojištěného majetku nebo souhrn LPP přesáhne skutečnou výši škody

Škodové pojištění Zachraňovací náklady = účelně vynaložené náklady, které pojistník -Vynaložil na odvrácení vzniku bezprostředně hrozící PU -Vynaložil na zmírnění následků již nastalé PU -Byl povinen vynaložit z hygienických, ekologických či bezpečnostních důvodů při odklízení poškozeného pojištěného majetku Právo na náhradu zachraňovacích nákladů má také pojištěný nebo jiná osoba, která je vynaložila nad rámec povinností stanovený právním předpisem.

Škodové pojištění Zachraňovací náklady - výše může být v PS omezena -u nákladů na záchranu života nebo zdraví osob nesmí být nižší než 30% sjednané PČ nebo LPP -PČ nebo LPP nelze o tyto náklady snížit

Škodové pojištění Přechod práv na pojistitele Vzniklo-li v souvislosti s hrozící nebo nastalou PU oprávněné osobě proti jinému právo na náhradu škody nebo jiné obdobné právo, přechází výplatou plnění z pojištění toto právo na pojistitele, a to až do částek, které vyplatil. Oprávněná osoba je povinna postupovat tak, pojistitel mohl vůči jinému toto právo uplatnit.

Škodové pojištění Škodovým pojištěním je vždy - Pojištění věci -Pojištění právní ochrany -Pojištění odpovědnosti za škodu -Pojištění úvěru a záruky -Pojištění finančních ztrát Škodovým pojištěním může být -Pojištění jiného majetku než věci -Úrazové pojištění -Pojištění pro případ nemoci

Obnosové pojištění -Právo na náhradu škody není dotčeno právem na pojistné plnění z obnosového pojištění – pojistitel nemá regresní nárok -Odchylná úprava následků neplacení pojistného Obnosovým pojištěním je vždy životní pojištění. Obnosovým pojištěním může být -Pojištění jiného majetku než věci -Úrazové pojištění -Pojištění pro případ nemoci

Pojištění majetku Pojistit lze -Věc -Soubor věcí -Jiný majetek Pojistnou hodnotu představuje obvyklá cena majetku podle zákona o oceňování majetku. Nález odcizeného majetku -Povinnost oznámit pojistiteli -Vlastnictví nalezeného majetku přechází po výplatě pojistného plnění na pojistitele – nebylo-li dohodnuto jinak

Pojištění majetku Přepojištění = převyšuje-li PČ pojistnou hodnotu. -Obě strany mají právo navrhnout změnu pojistného na další pojistné období -Pokud návrh nebude pojistitelem přijat ve lhůtě 1 měsíce od obdržení návrhu, pojištění zaniká Podpojištění = PČ je v době pojistné události nižní než pojistná hodnota -Pojistitel sníží pojistné plnění v poměru výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty

Pojištění odpovědnosti za škodu -Sjednává se pro případ odpovědnosti pojištěného za škodu, kterou způsobil jinému -Pouze škodové pojištění -Nepřímý nárok poškozeného: náhradu škody platí pojistitel poškozenému; poškozený však nárok na pojistné plnění proti pojistiteli nemá (nestanoví-li právní předpis nebo PS jinak) -Uhradil-li pojištěný škodu, má právo proti pojistiteli na úhradu vyplacené částky -Možnost jednorázového odškodnění některých budoucích nároků poškozených (charakter opakovaného plnění, výši je stanovena pojistně- matematickými metodami)

Pojištění odpovědnosti za škodu Pojištění odpovědnosti za škodu - vznik škody -Povinnost pojištěného bez zbytečného odkladu oznámit vznik škodné události a vyjádřit se k odpovědnosti -Škodnou událost je pojistitel oprávněn za pojištěného projednávat (ex lege) -Pojištěný je povinen postupovat v souladu s pokyny pojistitele Postih pojistitele: škoda způsobená jednáním pojištěného, které bylo ovlivněno požitím alkoholu nebo aplikací omamných nebo psychotropních látek

Pojištění právní ochrany -Závazek pojistitele uhradit náklady pojištěného spojené s uplatněním jeho práva v rozsahu stanoveném v PS a poskytnout mu služby přímo spojené s tímto pojištěním -Vždy škodové pojištění -PS musí zabezpečit svobodu výběru právního zástupce pojištěného Případné spory z tohoto pojištění: povinnost pojistitele uzavřít rozhodčí smlouvu v případě zájmu pojistníka (o tomto právu musí být informován). Mírnější pravidla např. pro zastupování pojištěného v rámci pojištění odpovědnosti za škodu vykonávané ve vlastním zájmu pojistitele.

Ostatní škodová pojištění Pojištění úvěru -Sjednává se na ochranu před majetkovými důsledky, které mohou pojištěnému vzniknout nesplácením poskytnutých peněžních prostředků dlužníkem Pojištění záruky -Sjednává se pro případ plnění z ručitelského závazku,propadnutí kauce,jistoty nebo plnění z kauce nebo jistoty nebo jiného obdobného důvodu Pojištění finančních ztrát - Předmětem jsou finanční ztráty, které vznikly v důsledku škodné události, nebo ušlý zisk nebo jiné finanční ztráty

Pojištění osob V pojištění osob lze pojistit fyzickou osobu pro případ -Smrti -Dožití se určitého věku nebo dne stanoveného v PS jako konec pojištění -Úrazu -Nemoci -Jiné skutečnosti v souvislosti se zdravím nebo změnou osobního postavení této osoby Pojistné plnění -Jednorázová částka -Peněžitý důchod

Pojištění osob Zjišťování zdravotního stavu pojištěného -Pojistitel přezkoumává zdravotní stav -Na základě zpráv a zdravotnické dokumentace od ošetřujících lékařů -Pověřeným zdravotnickým zařízením Oprávněná osoba, je-li pojistnou událostí smrt pojištěného = obmyšlený -Určuje se jménem nebo vztahem -Lze měnit do vzniku pojistné události – vůči pojistiteli účinné doručením -Nespadá do dědictví -Nutnost souhlasu pojištěného, je-li osobou odlišnou od pojistníka

Životní pojištění Lze pojistit fyzickou osobu pro případ -Smrti -Dožití se určitého věku nebo dne stanoveného v pojistné smlouvě jako konec pojištění -Jiné skutečnosti týkající se změny osobního postavení této osoby Pouze jako pojištění obnosové. Nelze sjednat pojištění pro případ -Smrti dítěte, která by nastala do 3 let jeho věku -Potratu -Narození mrtvého dítěte

Životní pojištění Uvedení nesprávného data narození nebo pohlaví pojištěného pojistníkem - Snížení pojistného plnění pojistitelem -Možnost odstoupit od smlouvy Sebevražda Dispozitivní výluka z pojištění – pojistitel poskytuje pojistné plnění jen tehdy, pokud pojištění trvalo nepřetržitě nejméně 2 roky bezprostředně předcházející sebevraždě, nebylo-li dohodnuto jinak.

Životní pojištění Odkupné -Část nespotřebovaného pojistného stanovená pojistně-matematickými metodami -Výplata odkupného je jedním ze způsobu zániku pojištění -Vyplácí se na žádost pojistníka -Stanovené podmínky, za nichž lze výplatu odkupného provést (např. 2 roky u běžného pojistného atd.) -Informační povinnost pojistitele o výši odkupného (včetně výpočtu) -Splatnost do 3 měsíců od obdržení žádosti

Úrazové pojištění Pojistitel poskytuje pojistné plnění v případě úrazu pojištěného. -Škodové nebo obnosové pojištění Úraz = neočekávané a náhlé působení zevních sil nebo vlastní tělesné síly nezávisle na vůli pojištěného, ke kterému došlo během trvání pojištění a kterým bylo pojištěnému způsobeno poškození zdraví nebo smrt Vliv alkoholu – právo snížit pojistné plnění na ½ - došlo-li k úrazu následkem požití alkoholu nebo aplikací návykových látek pojištěným, a okolnosti, za nichž k úrazu došlo, to odůvodňují. Právo odmítnout pojistné plnění: souvislost s úmyslným trestným činem nebo úmyslné poškození zdraví

Pojištění po případ nemoci Pojištění nemoci Pojistitel hradí za pojištěného náklady na zdravotní péči vzniklé v důsledku nemoci nebo následků úrazu a úkonů souvisejících se zdravotním stavem pojištěného. Čekací doba – nesmí přesáhnout 3 měsíce od počátku pojištění (výjimky: např. porod, psychoterapie apod. – 8 měsíců, ošetřovatelská péče – 3 roky)

Informační povinnosti Zájemci o pojištění a pojistníkovi musí být sdělovány zákonem stanovené informace, a to jasným a přesným způsobem, písemně a v českém jazyce. Před uzavřením pojistné smlouvy (zájemci) -Obecné údaje – obchodní firma a právní forma pojistitele, adresa sídla, … - § 66 ZPS -Specifické informace u pojištění osob – např. způsob určení výše odkupného apod. V době trvání pojištění (pojistníkovi) -Změny vyjmenovaných údajů -Změna pojistných podmínek nebo právního předpisu u pojištění osob – opět stanovené údaje -Každoroční stav bonusů

Závěrem Děkuji za pozornost