Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Znečišťování vodních zdrojů.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Kyseliny a zásady.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Integrovaná střední škola, Slaný
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
Voda Co o ní víme?.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Voda Jaroslav Martykán 79974
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování voda, vzduch.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Druhy vod.
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Voda Zbožíznalství 1. ročník

Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá

Voda - využívá se k přípravě potravin, nápojů, k hygieně, k zavlažování, k chovu ryb atd. - v průmyslu k rozpouštění, praní, chlazení

Voda - přenáší energii - požadavky na kvalitu vyplývají z toho, k čemu je určena (voda pitná nebo užitková) - do vodních toků se vrací jako voda odpadní

Koloběh vody

- na zem voda dopadá jako srážková - z části odtéká spolu s pramenitou vodou (řekami) jako povrchová - z části prosakuje půdou a mění se na vodu podzemní (spodní voda s vyšším obsahem minerálních látek se nazývá minerální voda)

Hodnocení jakosti - tvrdost - pH, tj. chemická reakce - obsah minerálních látek - obsah organických látek - obsah mikrobů - obsah dusičnanů - obsah těžkých kovů - obsah ropných látek

Tvrdost - tvrdá voda způsobuje vodní kámen a tím zanášení trubek, snižuje účinnost pracích prostředků atd.

pH – chem. reakce - zjišťuje se kyselost, zásaditost - kyselé prostředí rozrušuje beton, způsobují korozi atd.

Obsah minerálních látek - minerální vody - ty pak mohou být léčivé

Obsah organických látek - zkoumá se např. obsah: olejů cukrů tuků bílkovin atd.

Obsah mikrobů - rozhodující ukazatel pro: pitnou vodu vodu v koupalištích vodu k zavlažování

Obsah dusičnanů - důležitý ukazatel pitné vody Obsah těžkých kovů - nesmí být v pitné vodě

Obsah ropných látek - velmi nebezpečné pro: pitnou vodu i pro celé životní prostředí

Druhy vody 1. pitná 2. užitková 3. minerální 4. mořská 5. odpadní

Pitná voda - musí být čirá, bez barvy a zápachu, 8 až 12 st. C teplá, středně tvrdá a zdravotně nezávadná - podzemní voda z místních studní se většinou neupravuje - velká města jsou zásobována upravenou povrchovou vodou z řek a nádrží - čistí se filtrací, provzdušňováním, dezinfekcí (chlorováním, UV zářením...)

Užitková voda - používá se k jiným účelům než k pití - nejvíce se jí spotřebuje v chem. průmyslu Minerální voda - dělí se na stolní a léčivé minerální vody

Mořská voda - levný zdroj soli - dá se přeměnit na pitnou vodu odsolením odpadním teplem

Odpadní voda - podle obsahu nečistot rozlišujeme: a) kanalizační (splaškové) odpadní vody – obsahují organické látky, čistí se biologicky ve vyhnívacích nádržích b) průmyslové odpadní vody – obsahují kyseliny, soli, ropné produkty atd., to se zneškodňuje v podnikových čistírnách, v moderních provozech se vyčištěná voda vrací zpět do výroby

Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN Elektronické zdroje: /Watercycleczechhigh.jpg/360px-Watercycleczechhigh.jpg On-line