Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Advertisements

Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Energetická hodnota potravin (EH)
Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: Ing. Ludmila Opekarová, Ph.D.
Porovnání dat za referenční období 1931–1980 a 1981–2010
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů
Procesní management v oddělení logistiky
Plánování ve školní tělesné výchově
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
ODHADOVÉ METODY.
Úloha bodového systému
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ÚAPk Aktualizace 2013.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Rozšířené modely časových řad
Novinky v Záznamníku učitele
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Teplota a čas
Digitální učební materiál
Test z Metodologie – náměty k přípravě
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Základní statistické pojmy
Hledáme klíč k právům dětí
SEM – speciální přístupy
Lineární regrese.
Poměr v základním tvaru.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální a dostupné byty
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní klinika FN, LF UK Plzeň

Cíl práce Vypracovat a ověřit jednoduchou metodu kvantitativního hodnocení konzumu potravin rostlinného původu

Teoretické předpoklady použité metody Ubikvitární přítomnost přírodních látek polyfenolové povahy ( příjímáme 0.5 – 1 g těchto látek denně při smíšeném typu potravy ) a často významný obsah vitaminu C v potravinách rostlinného původu. Metabolity rostlinných polyfenolů, které se vylučují močí, mají zachovány fenolové strukturní rysy a zvýšený redoxní potenciál.

Úskalí zvolené metody Nedokonalost sorpční eliminace fenolických látek ze vzorků moči Riziko opominutí metabolitů polyfenolů nefenolické povahy Složitost metabolismu polyfenolů, malý podíl jeho produktů v moči ( 0.1 – 5 %)

Uspořádání pokusu osob – pacientů obezitologické poradny při I. interní klinice FN v Plzni, odevzdávána moč sbíraná přes noc po dobu 12 h, a to: –na počátku dietního režimu –po 3 a po 6 měsících dietního režimu (pokusná skupina)paralelně sbíraná moč 14 neobézními osobami (s nemodifikovanou potravou), a to v čase 0 a po 3 měsících. Ve vzorcích moči byly stanoveny biomarkery potravin rostlinného původu: –celkový obsah fenolických látek Folin-Ciocalteau – ovým činidlem, –celková antioxidační kapacita moči metodou FRAP a DMPD,dodatečně se stanovuje obsah kyseliny askorbové. Matematickostatistické hodnocení významnosti rozdílů výsledků bylo provedeno Wilcoxonovým párovým testem.

Výsledky Celkový obsah fenolických látek v moči ( mmol kys. gallové / l ) Časové období (měs.) 036 Pokusná skupina /nevýzn./ (obézní)( 42 os.)( 45 os.)( 26 os.) Kontrolní skupina / -1.45/ (zdraví)( 12-3 os. )( 14 os. )

Celková antioxidační kapacita moči – FRAP( mmol KG / l ) Časové období (měs.)036 Pokusná skupina2.1 ± /+0.399/ /-0.614/ Kontrolní skupina

Celková antioxidační kapacita moči – DMPD (mmol KG / l) Časové období (měs.)036 Pokusná skupina /+ 2.7/ Kontrolní skupina

Diskuse Předpokládané zvýšení obsahu fenolických látek v moči a její celkové antioxidační kapacity u pokusných osob bylo potvrzeno jen částečně. Individuální hodnoty byly velmi nevyrovnané, což odráží enormní hodnoty směrodatných odchylek.

Diskuse 2 Příčinami nejednoznačnosti výsledků může být relativně nižší zastoupení ovoce resp. zeleniny a vyšší zastoupení cereálií v potravě, individuálně rozdílný příjem černého a zeleného čaje a červeného vína, skutečnost, že laboratorní výsledky odrážejí recentní příjem rostl. potravy (rychlý metabolický obrat polyfenolů), systematické chyby použitých analytických metod, nebyly získány informace o event. užívání farmaceutických antioxidantů.

Závěry Zvolený metodický přístup k řešení daného problému považujeme za reálný a perspektivní. Je nutné zdokonalovat způsoby eliminace interferujících látek a hledat vhodnější metody stanovení celkové antioxidační kapacity. Aplikací tohoto přístupu se získají pouze orientační (semikvantitativní) výsledky, avšak poměrně levným, instrumentálně málo náročným způsobem vhodným pro zpracování početných sérií vzorků

Děkuji za pozornost