© 2011 Ness Technologies – Proprietary and Confidential NASDAQ: NSTC; TASE: NSTC FEL ČVUT & NESS Úskalí implementace telemonitoringu a asistivních technologií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
Projektové řízení Modul č.1.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Souborové systémy.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Audit administrativních činností
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Analýza a popis pracovního místa
Audit IT procesů ve FNOL
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
© 2012 Ness Technologies – Proprietary and Confidential Ness Technologies Prolínání Smart světů Tentokrát na téma „Fúze měření a řízení“ Jiří Stich Business.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Přehled
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Trask solutions Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Lékařské přístroje, klinický provoz
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
PACS Picture Archiving and Communication System
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzeň 17. února 2010 MĚŘENÍ VÝKONU ZA ROK 2008.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Model struktury strategického managementu
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Elektronické bankovnictví
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
eMeDocS Exchange Medical Document System David Zažímal Petr Pavlinec
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

© 2011 Ness Technologies – Proprietary and Confidential NASDAQ: NSTC; TASE: NSTC FEL ČVUT & NESS Úskalí implementace telemonitoringu a asistivních technologií Stanislava Bartová (NESS) Miroslav Burša, Michal Huptych (FEL ČVUT)

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Telemonitoring definice Způsob „lékařské praxe“ umožňuje vzdáleně sledovat pacienty, kteří nejsou v bezprostřední blízkosti poskytovatele zdravotní péče pacient má měřící a monitorovací přístroje doma u sebe a výsledky měření jsou přenášeny telefonem k lékaři, který je hodnotí. Je to komfortní způsob pro pacienty, Pacient se vyhne cestování a ušetří čas i své náklady Eliminace zátěže lékaře prováděním základních měření, která může pacient udělat sám 2 FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Definice projektu Partneři projektu: KZ, a.s., NESS, FEL CVUT a další Dosud neexistuje v ČR obdobné řešení tohoto rozsahu Cíl 1 horizontálně: vytvoření infrastruktury pro sledování pacientů Cíl 2 horizontálně: Prokázání prospěšnosti řešení a jeho úspory, stanovit kritéria Cíl A vertikálně: pacienti s konkrétní diagnozou jsou při domácí léčbě ve větším komfortu, stanovení měrných veličin a ukazatelů, na kterých to lze prokázat, tzn. Ověřit nebo vyvrátit hypotézu Cíl B vertikálně: hodnocení dopadu léčby v domácím prostředí a v nemocničním, stanovit časový interval, po který se budou pacienti sledovat. 3 FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Dílčí úskalí Kdo je skutečným vlastníkem problému? Koncepční a metodický rámec pro oblast zdravotně- sociální péče Organizační a koordinační rámec Lékařská zodpovědnost a změna pozice lékaře Klinická Technologická Finanční Legislativní 4 FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Zdravotnické zařízení Technická část Měřicí zařízení Přístupová aplikace Alarmy Komunikace Lékařské rozhraní Databáze Základní schéma uspořádání FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Měřicí zařízení – Co chceme měřit? (jednotky, rozsah, kalibrace) – Jaký rozsah dat chceme měřit? – Jak složité a stabilní bude umístění senzorů? – Je měření kontinuální nebo občasné? – Má monitor alarmy? tiché (odešle se pouze do ZZ) hlasité (začne něco blikat a pískat) – Může měřený člověk nějak k měření přidávat další informace (pacientské tlačítko)? – není pacient postižený? – Výdrž napájení FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Problém na straně pacienta ► Stanovit podmínky nutné pro objektivní měření ► Jak lze hlídat zda pacient dodržuje správné podmínky pro měření? ► Problém falešných alarmů? ► Co když se měření přeruší? Jak se předává informace do ZZ? Začne automaticky po odstranění problému? Je pacient schopen znovu ho započít? Je nutné dojít do ZZ? FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Komunikace monitorů – vysílá každý monitor samostatně nebo existuje integrační přístroj (telefon, PDA) – Jaký bude protokol komunikace? – Je jednosměrná nebo obousměrná? (monitor dostává informace) – Při kontinuálním měření jsou data odesílána kontinuálně nebo pouze v určitém okamžiku? – Jsou odesílány alarmy? (kam?) – Jak, kdo/co je vypne? – Jak je zabezpečen přenosový kanál z hlediska propustnosti a bezpečnosti (odposlech, modifikace dat)? – Je možné zjisti narušení? FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Aplikace pro komunikaci – Jaké bude obsahovat aplikaci analýzy (souvisí s tím co se bude ukládat)? – Budou se na straně příjmu vyhodnocovat alarmy (a to pouze alarmy přijaté z monitoru nebo bude obsahovat i vlastní analýzu)? – S čím bude integrační prostředí komunikovat ze strany ZZ? – Kolik informací bude mít NIS? Co duplicity – tady asi i právní otázka? – Jaký bude použit protokol pro komunikaci s Z? – bezpečnost přístupu/přístupu (autorizace, oprávnění) FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Integrační část (databáze) ► Kolik se bude ukládat informací? Budou nějaká omezení (kvóty per data)? ► Budou se ukládat pouze hodnoty nebo i signály, video, audio? ► Jaký bude archivační model? Spadá pod zdravotnickou dokumentaci? Budou se záznamy tisknout? Má být celé v elektronické podobě (právní otázky)? Správa historie a zálohování – rozsah (log, data) ► Místo uložení (odolnost) FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Aplikace na straně ZZ – přístup k aktuálním hodnotám (latence) – Jaká bude frekvence sledování změn? – Hodnoty trendů (zobrazení) – dlouhodobé záznamy (vytěžování dat) – náročnost, offline verze – Informace o alarmech Kam všude tyto informace půjdou (jen ZZ nebo i RZP)? Bude informován sledovaný člověk? Je potřeba rozdělit jejich prioritu? – Bude call centrum, hot line? FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Aplikace na straně ZZ – Vazby na informace z NIS – vazba na anamnézu – vazba na medikaci – Uživatelské přístupy – odlišovat úroveň lékař, sestra – Bezpečnostní prvky přihlášení – Typ aplikace web – moderní ale náročnější klasická aplikace – Jak moc se bude rozšiřovat? Cena za rozšíření? FEL ČVUT v Praze

Pro nový snímek si pokud možno vyberte předlohu (Domů > Snímky > rozbalte nabídku „Nový snímek“). „Nový snímek“ v kontextové nabídce vytvoří nový snímek podle rozložení předchozího. Pokud se něco pokazí, zvolte „Obnovit“ nebo znovu vyberte z nabídky Rozložení. (viz obr.) Technická část Díky za pozornost… FEL ČVUT v Praze