Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
Obsah prezentace 1. Zhodnocení roku 2015: - příjmy, - výdaje, - celkem. 2. Srovnání s minulými lety: - celkem 2008 – ukazatele, rozpočtový výsledek,
Účetnictví příspěvkových organizací Vyhláška č.410/2009 Česká republika není samostatnou účetní jednotkou.
CP kapitálového trhu - na dobu delší než 1 rok Podoba CP - listinný CP - zaknihovaný CP Nominální hodnota = hodnota vytištěná na CP Tržní hodnota =
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Řízení financí zdravotnického zařízení Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční management MPH_FMAN Finanční management jaro 2016.
Obchod, trh Základy hospodaření.
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Financování činnosti korporací
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Jednoduché účetnictví
Abeceda Mikroekonomie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výkazy ve finančním řízení II.
Majetek podniku - Aktiva
Finanční právo I Přednáška
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Evidence výnosů a nákladů stavební zakázky
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Rozdíl mezi CF a výpočtem zisku
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
Cash Flow v účetnictví společnosti
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Příklady k procvičení.
Účelové a druhové členění nákladů Účelová a druhová výsledovka
Transkript prezentace:

Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období

Koncepce cash flow vychází Z časového nesouladu mezi hospodářskými operacemi, které vyvolávají náklady a výnosy a jejich pozdějším peněžním zachycením (faktura vydaná a úhrada pohledávky, faktura došlá a zaplacení závazku). Je důsledkem používání některých účetních záznamů (např. odpisy, opravné položky, tvorba rezerv, nákup dlouhodobého majetku, splátka úvěru bance, přijetí úvěru od banky ……. tj. náklady bez toku peněz, nebo tok peněz bez nákladů či příjmy které nejsou výnosy). To vše je příčinou rozdílů mezi náklady a peněžními výdaji respektive mezi výnosy a peněžními příjmy. Koncepce cash flow je důsledně založena na peněžních příjmech a výdajích.

Výkaz CF CF jsme schopni zjistit jedním pohledem (Peníze=KZ-PZ). Nás však ani tak nezajímá jak je veliké, ale v kterých položkách nám „peníze utíkají“ a ve kterých je generujeme! Za tím účelem sestavujeme výkaz CF (obdoba Výsledovky – smysl není jen kolik je HV, ale hlavně, jak jsme k němu dospěli – jaké byly výnosy a jaké byly náklady). Cash flow = přírůstek/úbytek peněz (částka) X výkaz cash flow (tabulka)

Cash flow = přírůstek/úbytek peněz tj. Peníze=KZ-PZ = 920 – 100 = 820, samotné „tělo“ CF hledám na účtech R, vycházíme z HV který upravujeme na CF ÚčtyPZKZHV = 310Vycházíme z HV 310 Dl. aktiva1000 Oprávky Zboží Odběratelé Peníze ZK800 HV minul. let275 HV běžného r.0310 Závazky bance Dodavatelé Zaměstnanci CF = =820

CF je změna stavu peněz za jedno účetní období Stejně tak HV je změnou vlastního kapitálu za jedno období (začíná 0 a postupně se načítá). Vždy hovoříme o HV za účetní období např Stejně tak hovoříme o CF ZA účetní období.

Výkaz CF Jak víme, v Účetnictví příjmy a výdaje netřídíme, všechny končí pouze v Pokladně nebo na BÚ Existují dvě metody pro sestavení výkazu CF a)Metoda přímá b)Metoda nepřímá

Nepřímá metoda Výkaz vychází z HV a následují řádky, které buď přičítají nebo odečítají důvody, proč HV se nerovná CF. V posledním řádku zjistíme CF. Tato vazba existuje pouze u provozního CF! Investiční CF a CF z financování obsahují pouze operace, které na HV nemají žádný vliv: koupě DM, přijetí a splácení úvěru, výplata dividend, změny ZK. Takže vlastně děláme přímou metodu. Proto se nepřímá metoda používá pouze pro provozní CF, u investičního CF a CF z financování obě metody splývají.

Popište dopad na CF

Výpočet přímou a nepřímou metodou PřípadA B CDE Mzdové náklady1000 PZ zaměstnanci KZ zaměstnanci CF MEZD Tržby od odběrat PZ odběratelé KZ odběratelé CF Tržeb HV CF provozní NEPŘÍMÁ = = = =400 CF provozní PŘÍMÁ = = = = =400

Sestavte CF nepřímou metodou a přímou metodou (př. str. 186) ÚčtyPZKZ Dl. aktiva1000 Oprávky Zboží Odběratelé Peníze ZK800 HV minul. let275 HV běžného r.0310 Záv. vůči bance Dodavatelé Zaměstnanci2510 Výsledovka za r. 20xx Výnosy: Tržby za prod. zb.900 Náklady: Náklady na prod. zb.400 Odpisy50 Úroky20 Mzdové nákl.120 HV běž. obd.310

Přímá metoda Provozní činnost:845 Příjmy: – Příjmy od odběratelů ( )1200 Výdaje: – Platby dodavatelům: -200 ( zboží nezapl. dod.) – Platby zaměstnancům-135 (-120 – 15 dopl. zam.) – Platby úroku-20 Investiční činnost 0 Finanční činnost – Umořování úvěru-25

CF projektu – metoda přímá

Provozní, investiční a CF z financování Provozní CF = příjmy a výdaje pocházející z běžného provozu (platby dodavatelům, příjmy od odběratelů, platby mezd …). Normálně by mělo být vždy kladné číslo! Investiční CF = investiční výdaje (nákupy strojů, budov …. nákup a prodej dl. aktiv). Bývá záporné! Podnik nadbytek peněz z běžné (provozní CF) činnosti investuje do obnovy a rozvoje (investiční CF). Investiční výdaje se označují jako CAPEX (capital expenditure), jsou pozorně sledovány (i v čase), protože investice představují budoucnost podniku a vlastně jen zdravý podnik investuje.

CF z financování Jde o získání peněz z externích zdrojů pro podnikání – od bank, investorů. Jedná se o obdržení bankovních úvěrů, výdaje na výplatu podílů na zisku, příjmy z vydaných akcií či dluhopisů, z peněžních darů a dotací (např. granty a podpory ze státní prostředků nebo fondů EU). Může být jak kladné tak záporné, podle toho např. zda si podnik právě půjčuje nebo splácí úvěr nebo emituje akcie či vyplácí dividendy….

Špatný finanční management, podnik bez strategie – nepořizuje investice Výplata dividend? Splácení úvěru? Podnik bez strategie Podnik s příležitostmi - investuje. Katastrofa – půjčil si na financování provozu Podnik si půjčil finance a investice, z čeho bude splácet úvěr - Chudák ten, kdo půjčil Podnik asi prodával majetek, aby ufinancoval provoz. To je před bankrotem nebo po něm?

Neprodal zásoby? Provozní CF záporné!!!

V rozvaze Sládek můžeme najít: R R. 2012

CF investiční kladné?!

CF z financování – vypadá to na úvěr 20 mil.!

Porovnejte stav CF Sládek na začátku a na konci účetního období