Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účelové a druhové členění nákladů Účelová a druhová výsledovka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účelové a druhové členění nákladů Účelová a druhová výsledovka"— Transkript prezentace:

1 Účelové a druhové členění nákladů Účelová a druhová výsledovka
7. cvičení

2 Otázky ke zkoušce Co je to „marže“ podniku?
= „část zisku“ realizovaná v rámci jeho „Core Business“ Jak je ve výsledovce(jak účelové tak druhové) členěn HV ? Provozní výsledek hospodaření operace spojené s provozní činností podniku v oblasti výroby a poskytování služeb či nákupu a prodeje zboží Finanční výsledek operace s cennými papíry (výnosy z prodeje CP, výnosy z držby CP – dividendy), náklady spojené s dluhovou službou (úroky z úvěru, …) náklady na vedení bankovních účtů apod. ∑ Výsledek hospodaření před zdaněním = provozní VH + finanční VH Výsledek hospodaření po zdanění

3 Druhové x účelové náklady
Jaké používáme účty při druhovém členění? mzdy, odpisy, spotřeba…. Jaké používáme účty při účelovém členění? náklady na core byznys, náklady administrativní, náklady na odbyt, …tj. třídíme náklady podle účelu. Zde již musíme pečlivě náklady roztřiďovat podle účelu, např. mzdy managementu, administrativy, mzdy ve výrobě, mzdy obchodníků,…)

4 Př.: Podnik poskytující služby
V průběhu roku nastaly v podniku poskytujícím mytí oken následující transakce v tis. Kč (podle účelu přiřaďte doklady). Zjistěte, kolik vydělává na svém předmětu podnikání. Spotřeba materiálu: čističi 10, správa 1 a odbyt 0 Telefon: čističi 1, správa 4 a odbyt 1 Mzdy: čističi 100, správa (šéf a účetní) 50, odbyt 10 Došla faktura za reklamu 5 Vystavení faktury za umytí oken klientům 400 Rozdělte náklady druhově, pak účelově, sestavte DV a ÚV.

5 Rozdělte náklady druhově, pak účelově, sestavte DV a ÚV
Druhové členění Účelové členění ad1) Peníze Náklady-materiál náklady – CB 1) ) ) 10 2) 1 ad 2) Peníze Dodavatelé Náklady - služby ) 100 ) ) 4) ) 5 Ad 3) Peníze Zaměstnanci Náklady – mzdy náklady – správa 3b) b) a) a) ) 1 2) 4 3) 50 55 Ad 5) Odběratelé Vn – tržby CB náklady- odbyt 5) ) ) 0 2) 1 3) 10 4) 5 16

6 Druhová výsledovka Výnosy: Tržby z poskytnutých služeb 400 Náklady:
Materiál Služby Mzdy Reklama Zisk …..z něj nepoznáme, kolik firma vydělala na svém „CB“! Nutno spočítat MARŽI!

7 Účelová výsledovka Výnosy: Tržby z poskytnutých služeb 400 Náklady:
Náklady na poskytnuté služby Marže Odbytové náklady (prodej, marketing) Správní náklady Zisk Náklady na poskytnuté služby jsou součtem nákladů na mzdy zaměstnanců v hlavní činnosti/core telefon čističů 1 + spotřebovaný materiál související s CB 10 = 111 Obdobně jsou stanoveny náklady odbytové a správní.

8 Účelová výsledovka nás informuje – jaká je Marže v podniku poskytujícím služby
Co je to marže? Marže je rozdíl mezi tím, za kolik naše služby prodáme a tím, kolik nás stojí tyto služby realizovat. Marže = Výnosy z poskytnutých služeb – Náklady na poskytnuté služby Abychom mohli marži stanovit, musíme náklady členit a třídit ne podle druhu, ale účelu!

9 Marže v OBCHODNÍM A VÝROBNÍM podniku
Marže v OP a VP říká: kolik podnik vydělal na samotném prodeji svého zboží/výrobků a z toho plyne, kolik si ještě může dovolit další náklady – správa, odbyt. Marže je vlastně rozdíl mezi tím, za kolik podnik něco prodá mínus za kolik to pořídil/vyrobil! POŘIZOVÁNÍ ZÁSOB (ZBOŽÍ, VÝROBKŮ) JE INVESTICÍ DO ZÁSOB. JE TO AKTIVUM, KTERÉ PŘINESE VÝNOSY AŽ BUDE PRODÁNO A V TU CHVÍLI SE STANE TEPRVE NÁKLADEM! PLATÍ JAK U DRUHOVÉHO, TAK I ÚČELOVÉHO ČLENĚNÍ

10 Př. - Marže v obchodním podniku
1) Obchodník nakoupil 100 ks notebooků, 1 ks=10 000Kč na fakturu Dopravce, který mu zboží přivezl si naúčtoval Kč. Za kolik obchodník zboží pořídil? Jaká je pořizovací cena jednoho notebooku? Pořizovací cena je součtem ceny pořízení a vedlejších pořizovacích nákladů. Dojde k pořízení zásob = růst aktiv – zboží za: Kč (součástí pořizovací ceny je doprava = Kč). 2) zaskladnil 3) prodal 50 ks (1ks/ Kč). Zaúčtujte, sestavte DV a ÚV, spočtěte marži a zisk!

11 Na sledování pořizovací ceny se používá zvláštní meziúčet Pořízení zboží, aby na účtu zboží nebyl chaos Dodavatelé Pořízení zboží Zboží na skladě 1) ) zboží 1 mil 2) ) a) doprava 10 tis Na účtu Pořízení zboží nakonec nic nezůstane, jeho funkce je pouze dočasná. 2.operace se jmenuje: přijetí zboží na sklad. Dopravné se stane nákladem až při vyskladnění zboží ze skladu - při jeho prodeji. Zboží vstupuje do nákladů až když přinese výnos, tj. v okamžiku PRODEJE! 3) Prodá 50 ks za 15 tis/ 1 ks 50 x 15 tis = Kč Než prodá, musí vyskladnit! 3a) vyskladnění Náklad na prodané zboží Výnosy z prodeje Odběratelé 3a) b) b)

12 Účelová výsledovka Druhová výsledovka
Výnosy: Výnosy: Tržby z prodaného zboží Tržby z prodaného zboží Náklady: Náklady: Náklady na CB (prodej) Náklady na prodané zboží Marže Marže odpisy Odbytové náklady (prodejní) mzdy Správní náklady spotřeba mater., energie,… Zisk Zisk U obchodního podniku lze marži zjistit i z druhového členění nákladů (jako rozdíl mezi náklady na prodané zboží a výnosy). I druhová výsledovka má náklady na prodané zboží, neboť CB obchodního podniku je prodej, tzn., že to jsou ty náklady na CB!

13 Náklady na prodané zboží x prodejní náklady
Rozlišuj náklady na prodané zboží x prodejní náklady!!!! náklady na prodané zboží znamenají úbytek zboží při jeho prodeji prodejní náklady (také odbytové) = náklady související s organizací a prováděním prodejů!

14 Marže ve výrobním podniku
Firma Favorit vyrobí za rok kol. Jaké jsou náklady na 1 kolo, pokud materiál na 1 kolo = 5 tis., mzdy dělníků = 2 tis., energie = 1 tis., odpisy (linky) = 2 tis.? Jaké jsou celkové náklady? V daném roce firma prodala 70 tis. kol za 15 tis./kolo. Prodej kol zajišťuje oddělení odbytu za 20 mil./ročně. Jaký je zisk? Řešení: Náklady = 1 kolo = 10 tis. Celkové náklady na výrobu = kol x 10 tis.Kč = 1 mld.

15 Výrobky na skladě Náklady prodeje (Změna stavu zásob v.)
Favorit vyrobí za rok kol. 1 kolo stojí v nákladech (costs) Kč , výroba celkem 1 mld. (spotř. materiál 500 mil., mzdy dělníků 200 mil., energie 100 mil., odpisy 200 mil.) V daném roce firma prodá 70 tis kol za 15 tis. Prodej kol zajišťuje odd. odbytu za 20 mil. ročně. Jaký je zisk? Výrobky na skladě Náklady prodeje (Změna stavu zásob v.) PS 1 mld ) 700 mil. 1)700 mil. KZ 300 mil Pohledávky za odběrateli Výnosy z prodaných výrobků 1,05 mld ,05 mld. Prodá za 1,05 mld., jaký je zisk? Materiál, mzdy, odpisy – všechny tyto položky nemohou jít rovnou do nákladů, ale jdou na účet Výrobky na skladě. Teprve až se výrobky prodají, „vyskladní se“ ze skladu, teprve pak mohou jít do nákladů. Do té doby leží v aktivech (v zásobách). Materiál, mzdy, odpisy – nemohou jít rovnou do nákladů, jdou na účet Výrobky na skladě. Teprve až se výrobky prodají, „vyskladní se“ ze skladu, teprve pak mohou jít do nákladů! Do té doby jsou to zásoby (aktiva).

16 Účelová výsledovka Marže 350 mil Výnosy:
Tržby z prodaných výrobků ,05 mld Náklady: Náklady na CB (výrobní náklady prodaných výrobků) mil Marže mil Odbytové náklady Správní náklady Zisk mil Marže ve výr.podniku říká, kolik podnik vydělal na samotném prodeji výrobků. Z toho plyne, jak velké si může dovolit další náklady – na správu, odbyt,… Marže = za kolik prodá výrobky – za kolik je vyrobí (kolik ho stála výroba)

17 Druhová výsledovka Výnosy: Tržby z prodaných výrobků 1 050 mil
Náklady: Materiál Mzdy Energie Odpisy odbyt Změna stavu zásob Zisk mil

18 Obchodní marže – správný výraz u společností které obchodují se zbožím
Obchodní marží obecně rozumíme rozdíl mezi prodejní („tržní“) a nákupní („skladovou“) cenou prodaného zboží/služeb. Je třeba mít na paměti, že obchodní marže není zisk! V účetnictví se obchodní marže vypočte velmi jednoduše, a to jako rozdíl konečného stavu účtu 604 – Tržby za prodané zboží a konečného stavu účtu 504 – Náklady na prodané zboží. Od OM se musí odečíst další N

19

20


Stáhnout ppt "Účelové a druhové členění nákladů Účelová a druhová výsledovka"

Podobné prezentace


Reklamy Google