Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příklady k procvičení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příklady k procvičení."— Transkript prezentace:

1 Příklady k procvičení

2 Př. Obchodník vložil do svého podnikání 10 tis. Kč. Nakoupil 10 ks zboží po 100 Kč, z toho 8 ks prodal za 200 Kč. Sestavte počáteční rozvahu Zaúčtujte Sestavte konečnou rozvahu a výsledovku (určete zisk a celkový majetek)

3 Řešení: A Rozvaha P Peníze 10 000 ZK 10 000 A = 10 000 P = 10 000
MD Zásoby D MD Peníze D 1) ) PS ) KS ) KS MD N – prodej D MD Výnosy- prodej D 2) )

4 Řešení: N Výsledovka Vn Zisk = 800 A Konečná rozvaha P Zásoby 200 ZK Peníze Zisk 800 A = P =

5 Oprávky/odpisy

6 Účtování odpisů (VÚD). Odpis je náklad, jeho zaúčtování sníží VH a hodnotu DHM prostřednictvím účtu Oprávky k DHM. Opotřebení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku vyjadřujeme pomocí odpisů. Odpisy jsou nákladem, který snižuje hodnotu dlouhodobého majetku a zároveň snižuje výsledek hospodaření. Kumulují se na účtu oprávky (odpovídá sloupci korekce v rozvaze – opravují pořizovací cenu DM na zůstatkovou cenu – Netto). Existují dva druhy odpisů, účetní a daňové. x x

7 Pořízení dlouhodobého nehmotného majetku
Firma Obchodník, a.s. měla k 1.1. na bank. účtu 1 500 tis. Kč, což byl její základní kapitál tis. Kč. Sestavte počáteční rozvahu.

8

9 V průběhu účetního období proběhly operace:
Zaúčtujte počáteční stavy účtů a operace do hlavní knihy, dopočítejte chybějící údaje účty uzavřete. 3. Převod z účtu Pořízení DNM na účet DNM

10 KS

11 Rozhodněte, zda operace vyvolají zvýšení/snížení aktiv, cizích zdrojů, nákladů, výnosů.

12 Řešení: Majetek +, dodavatelé +, 2. totéž, 3. pořízení M -, DNM +, 4. BU -, dodavatelé -, 5. oprávky v aktivech se znaménkem -, N – odpisy + Odpisy snižují hodnotu majetku (A-)

13 Sestavte konečnou rozvahu a výkaz zisku a ztráty.

14

15

16

17

18

19

20

21

22 3 300 - 200

23 Př.: Jak se projeví v rozvaze nákup dluhopisů či akcií?

24 Př.: Jak se projeví v rozvaze nákup dluhopisů či akcií?
DFM+/peníze – ………….změna v rámci aktiv! Rozvaha + - Po uplynutí doby splatnosti CP prodám. Jak se to projeví v rozvaze? 1) peníze Vn (tržby z prodeje CP)+ 2) Náklady na prodej (pořiz.cena) DFM-

25 Jak se prodej CP projeví v rozvaze
Jak se prodej CP projeví v rozvaze? A ROZVAHA P 1) + Peníze + ZISK (výsledek hospodaření) 2) - DFM - ZISK (VH)

26 Rozpoznání nákladů a výnosů
U hospodářských operací rozhodněte, zda se jedná o náklad (N) či výnos (V) a o jejich vlivu na výsledek hospodaření, aktiva a cizí zdroje.

27

28

29 Časové rozlišení aktiv, náklady příštích období
Firma zaplatila v prosinci r nájemné na r. 2009, v hodnotě 500 tis. Kč. Rozhodněte o výší nákladů a výdajů v jednotlivých letech a operace zaúčtujte.

30

31 CRA = čas.rozlišení A

32 Časové rozlišení aktiv, příjmy příštích období
Firma (pronajímatel) obdrží v lednu r nájemné za r. 2008, v hodnotě Kč. Rozhodněte o výši výnosů a příjmů v jednotlivých letech a operace zaúčtujte.

33

34

35 Časové rozlišení pasiv, výdaje příštích období
Firma (nájemce) zaplatí nájemné za r v lednu r. 2009, v hodnotě Kč. Rozhodněte o výší nákladů a výdajů v jednotlivých letech a operace zaúčtujte.

36

37

38 Časové rozlišení pasiv, výnosy příštích období
Firma (pronajímatel) obdrží v prosinci 2008 nájemné za rok 2009, v hodnotě Kč. Rozhodněte o výši výnosů a příjmů v jednotlivých letech a operace zaúčtujte.

39

40

41 Vliv operací na aktiva, cizí zdroje, náklady, výnosy
Sestavte účtovací předpis pro následující operace. Rozhodněte, zda daná operace vyvolá zvýšení/snížení aktiv, cizích zdrojů, nákladů, výnosů. 6. Žádný náklad – if dovezou písek, až jeho spotřeba jde o N!

42 Členění nákladů podle účelu a podle druhů
Rozlište náklady podle účelu a podle druhů.

43 Členění nákladů podle účelu a podle druhů
Rozlište náklady podle účelu a podle druhů.

44 Př.: Pan Vomáčka má firmu na výrobu bytových doplňků. K vykázal tato aktiva a pasiva: závazky vůči dodavatelům Kč, pohledávky u odběratelů Kč, automobil Kč, bankovní úvěry Kč, soustruh Kč, dřevo Kč, peníze v pokladně Kč, peníze na BÚ Kč, závazky vůči zaměstnancům Kč, vlastní kapitál ? Kč. ÚKOLY: ▸ sestavte rozvahu, ▸ určete výši dlouhodobého majetku a oběžného majetku, ▸ kolik Kč činily vlastní zdroje a kolik cizí zdroje, ▸ jak by se změnila rozvaha, kdyby v ní nebyly uvedeny bankovní úvěry?

45 Řešení:

46 Určete, kterým účtům a na které strany zaúčtujete tyto účetní případy:
1. Faktura došlá za nákup: nového počítače (pořizovací cena Kč) materiálu 2. Výpis z běžného účtu: osobní vklad zaplacena faktura za nákup počítače úhrada faktury od odběratele splátka úvěru

47 Řešení: Faktura došlá za nákup počítače – strana MD účtu Samostatné movité věci/str. D - Dodavatelé Faktura došlá za nákup materiálu – strana MD účtu Materiál/ Dodavatelé VBÚ, osobní vklad – BÚ/Vlastní kapitál VBÚ, zaplacena faktura za nákup počítače – strana MD účtu Dodavatelé/ BÚ VBÚ, úhrada faktury od odběratele – BÚ/strana D účtu Odběratelé VBÚ, splátka úvěru – strana MD účtu Úvěry/BÚ

48 Př. : Založili jste si firmu na vedení účetnictví
Př.: Založili jste si firmu na vedení účetnictví. Budete FO zapsaná do obch. rejstříku, tzn. „živnostník“, ale musíte vést účetnictví. V r máte ve své vlastní firmě zaúčtovat tyto účetní případy: 1) jste z vlastních úspor vložili v hotovosti do své nové firmy Kč. Vyhotovili jste příjmový pokladní doklad (PPD). 2) jste se zaregistrovali u živnostenského úřadu a za vydání živn. listu (na živnost„vedení účetnictví“) jste zaplatili správní poplatek Kč . Vyhotovili jste VPD. 3) Absolvovali jste rekvalifikační kurz „účetnictví“, za tento kurz jste obdrželi fakturu – kurzovné činí Kč – (faktura bude uhrazena později). 4) Složenkou jste zaplatili fakturu za kurz „účetnictví“ Kč. Vystavili jste VPD.

49 5. Koupili jste kancelářské potřeby za 888,40 Kč
5. Koupili jste kancelářské potřeby za 888,40 Kč. Platili jste hotově z Pokladny. Vyhotovili jste VPD. 6. Získali jste prvního zákazníka – p.Molíka a poskytli mu poradu k vedení účetnictví. Zákazník za ni zaplatil hotově Kč (datum platby je ). Na tento příjem do pokladny jste vystavili příjmový pokladní doklad PPD. 7. Založili jste si v Komerční bance podnikatelský BÚ (č. ú /0100) a vložili jste na něj z osobních prostředků Kč. Banka vám toto založení účtu oznámila bankovním výpisem. Na výpise byl kromě vašeho vkladu také poplatek za založení účtu ve výši 200 Kč, který si banka strhla z vašeho účtu (VBÚ). 8. Získali jste většího zákazníka (firma Kora, s. r. o., sídlo firmy Václavská 14, Olomouc) a zpracovali jste mu účetnictví za 1.pololetí r Cena dohodou za tuto práci činí Kč. Zákazník neplatí hotově, ale chce fakturu (zaplatí nám ji na náš BÚ). Proto jste vystavili zákazníkovi fakturu (datum vystavení faktury , datum splatnosti faktury je ).

50 9. Z dalšího výpisu jste se dozvěděli, že banka vám připsala na účet Kč, neboť zákazník zaplatil vaši fakturu (VBÚ). 10. Vystavili jste fakturu dalšímu zákazníkovi (pan Petr Hrdý, Vrbátky 296) za pomoc se zavedením účetnictví včetně zpracování údajů za 3. čtvrtletí 2004, a to ve výši Kč. Datum vystavení faktury Zákazník měl tuto částku zaplatit na váš běžný účet do konce října, ale částku do konce roku nezaplatil s odkazem, že mu živnost málo nese.

51 ÚKOLY: ▸ zaúčtujte všechny účetní případy na účty ▸ zjistěte obraty a konečné zůstatky ▸ sestavte rozvahu a výsledovku (výkaz zisků a ztrát)

52 Řešení pomoci předkontace účetních případů (MD / D):
1. osobní vklad do pokladny Pokladna/účet individuálního podnikatele (tzn. Vlastní kapitál) 2. poplatek za živnostenský list Náklady na služby/Pokladna 3. faktura přijatá za kurz Účetnictví Náklady na služby/ Dodavat. 4. nákup kancelářských potřeb N-Spotřeba mater. / Pokladna 5. složenkou zaplacena faktura za kurz Dodavatelé/Pokladna 6. tržba za účetní poradenství Pokladna/Vn-Tržby z prodeje služeb 7. osobní vklad na účet Pokladna / účet ind.podn. 8. poplatky bance Ost.finanční náklady/ BÚ 9. FAV za zpracování účetnictví Odběratelé (Pohledávky z obch.vztahů) / Vn – Tržby z prodeje služeb 10. úhrada faktury od firmy Monta BÚ/ Odběratelé 11. FAV za zpracování účetnictví Odběratelé / Vn (totéž co 9) 491 – účet individuálního podnikatele - tento účet vyjadřuje hodnotu vlastního kapitálu. Individuální podnikatel nezapisuje do obchodního rejstříku žádný základní kapitál.

53 Účet individuálního podnikatele = vlastní kapitál (50tis + 1tis ad 7)

54

55 Zásada podvojnosti a souvztažnosti
Na příkladech vysvětlete zásadu podvojnosti a souvztažnosti. Z dvou možných způsobů zaúčtovaných operací zvolte správný, u chybného rozhodněte, zda byla porušena podvojnost či souvztažnost. Úhrada závazku vůči dodavatelům z bankovního účtu.

56

57

58


Stáhnout ppt "Příklady k procvičení."

Podobné prezentace


Reklamy Google