Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koncepce péče o staré občany
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Studium pro školní metodiky prevence
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Problematika očkování Diskuse u kulatého stolu, Poslanecká sněmovna, 14. dubna 2015.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Aby očkování nebylo přežitkem MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Stop násilí ve vztazích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik ČR

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY č. 23 ze dne V l á d a I.bere na vědomí Zdraví 2020 – Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí; II.pověřuje předsedu vlády předložit Národní strategii předsedům Poslanecké sněmovny Senátu PČR a požádat je o podporu; III.ukládá 1.ministrovi zdravotnictví a)rozpracovat do Národní strategii do jednotlivých implementačních dokumentů, b)informovat vládu jedenkrát ročně o stavu realizace Národní strategie s tím, že první zpráva bude vládě předložena do 30. září 2015, c)seznámit hejtmany s Národní strategií, 2.ministrům spolupracovat s ministrem zdravotnictví při naplňování Národní strategie a při tvorbě jednotlivých implementačních dokumentů,  ministrům a)využívat Národní strategii a její implementační dokumenty při přípravě právních předpisů a strategických dokumentů a při přípravě podkladů pro návrh státního rozpočtu České republiky v letech , b)spolupracovat s ministrem zdravotnictví při přípravě zprávy o stavu realizace Národní strategie uvedené v bodě III/1b tohoto usnesení; IV.doporučuje hejtmanům využít Národní strategii při přípravě obdobných programů v rámci zdravotní politiky kraje.

USNESENÍ POSLANECKÉ SNĚMOVNY PČR č. 175 ze 7. schůze 20. března 2014 Poslanecká sněmovna I.bere na vědomí dokument „Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí“ II. vyzývá vládu, aby  podporovala realizaci Národní strategie formou spolupráce všech resortů a zohledňovala zdravotní aspekty ve všech politikách,  zohledňovala realizaci Národní strategie při schvalování státního rozpočtu.

Účel Národní strategie Zdraví Účelem Národní strategie je především stabilizace systému prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví a nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace; -Ministerstvo zdravotnictví přepokládá naplňování Národní strategie Zdraví 2020 ve spolupráci se všemi resorty, stejně jako se všemi složkami společnosti. Logo Národní strategie by se mělo stát symbolem této spolupráce.

Prioritní témata pro rozvoj aktivit v rámci Národní strategie Zdraví 2020 Existence a schválení Národní strategie Zdraví 2020 na úrovni vlády je nezbytnou podmínkou pro využívání finančních prostředků z evropských fondů pro celé české zdravotnictví v období let 2014 – Aby tato podmínka byla splněna zcela, byly vytvořeny implementační dokumenty – akční plány – dle stanovených prioritních témat.

Řídící struktura implementace NS Zdraví 2020, tvorby a naplňování akčních plánů Zadavatel strategie ministr Gestor strategie Hlavní hygienik a náměstek NH Řídící výbor Koordinátor tvorby strategie Tým pro tvorbu strategie Sekční tým AP Gestor sekce NZ Sekční tým AP Gestor sekce NH Sekční tým AP Gestor Ř ÚZIS Sekční tým AP Gestor sekce NS Rada vlády pro zdraví a životní prostředí zajišťuje naplňování implementačních dokumentů Národní strategie na meziresortní úrovni a koordinuje nezbytnou spolupráci všech resortů.

Pracovní skupiny pro tvorbu a naplňování akčních plánů NS Zdraví 2020 Sekční tým AP Gestor sekce NZ Sekční tým AP Gestor sekce NS Sekční tým AP Gestor Ř ÚZIS podpora pohybové aktivity Sekční tým AP Gestor sekce NH správná výživa a stravovací návyky proti obezitě pro bezpečnost potravin snižování zdrav. rizik ze ŽP a PP provakcinační AP pro zvládání infekčních nem. prevence rizikového chování u vysoce ohrožených skupin dětí kontroly tabáku omezení škod působených alkoholem zvýšení kvality dostupnosti násl., dlouh. a domácí péče zvýšení dostupnosti návazné péče zajištění kvality a bezpečí poskyt. zdrav. služeb Zvládání stresu a duševní zdraví elektronizace zdravotnictví rozvoj programů zdravotního screeningu rozvoj ukazatelů zdrav. stavu obyvatel Celkem 20 pracovních skupin Do tvorby všech akčních plánů se zapojilo celkem více než 250 odborníků z MZ ČR a mnohých dalších rezortů a institucí rozvoj zdravotní gramotnosti celoživotního vzdělávání lékařů celoživotního vzdělávání nelékařských zdrav. prac.

Akční plány pro implementaci NS Zdraví 2020 UV č. 23/2014 a EF Název akčního plánuDílčí akční plány 1. Podpora pohybové aktivity- 2. Správná výživa a stravovací návyky populace 2a. AP správná výživa a stravovací návyky 2b. AP proti obezitě 2c. AP pro bezpečnost potravin 3. Zvládání stresu a duševní zdraví- 4. Omezení zdravotně rizikového chování 4a. AP pro vytvoření interdisciplinárního meziresortního rámce primární prevence rizikového chování u vysoce ohrožených skupin dětí v České republice 4b. AP pro oblast kontroly tabáku v České republice 4c. AP pro oblast omezení škod působených alkoholem 5. Snižování zdravotních rizik ze životního a pracovního prostředí - 6. Zvládání infekčních onemocnění, zejména nově a znovu se objevujících infekcí, infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče, opatření proti antimikrobiální rezistenci a vakcinační programy 6a. Provakcinační AP 6b. AP pro zvládání infekčních onemocnění 7. Rozvoj programů zdravotního screeningu v ČR- 8. Zvýšení kvality, dostupnosti a efektivity následné, dlouhodobé a domácí péče 8a. Zvýšení kvality dostupnosti a efektivity následné, dlouhodobé a domácí péče 8b. Zvýšení dostupnosti návazné péče 9. Zajištění kvality a bezpečí poskytovaných zdravotnických služeb Celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků 10a. AP celoživotního vzdělávání lékařů 10b. AP celoživotního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků 11. Elektronizace zdravotnictví- 12. Rozvoj zdravotní gramotnosti- 13. Rozvoj ukazatelů zdravotního stavu obyvatel-

Zajištění podpory Akčním plánům -Vláda projednala návrh akčních plánů dne 20. srpna 2015 a přijala související usnesení č. 671; -AP jsou materiálem, který by měl zajistit kontinuitu směřování péče o zdraví; -Ukotvení Národní strategie a AP v usneseních vlády je základem pro rozvoj spolupráce na všech úrovních společnosti; -Navrhovaná opatření v AP budou dále diskutována a projednávána s příslušnými odpovědnými ministerstvy i ostatními zástupci odborné veřejnosti tak, aby byly stanoveny priority a rozpracovány jednotlivé projekty; -Finanční zdroje pro naplňování jednotlivých aktivit budou hledány společně během dalších jednání s ohledem na rozpočtové možnosti; -Velká část aktivit může být financována prostřednictvím operačních programů ESIF.

Časový harmonogram realizace 2014 – 2015: příprava jednotlivých akčních plánů; v tomto období bude i nadále probíhat realizace aktivit dle cílů Zdraví 21 v souladu s UV č. 1046/2002 a UV č. 936/ – 2020: realizace akčních plánů 2017: průběžné hodnocení Národní strategie a souvisejících implementačních dokumentů s možností aktualizace Národní strategie na období po roce : zpracování závěrečné hodnotící zprávy

Nejbližší úkoly -Dialog se se všemi resorty a zástupci neziskového a soukromého sektoru, vědeckých i výzkumných institucí, odborných společností a dalších aktérů za účelem prioritizace opatření AP a rozpracování projektů; -Hledání udržitelného systému podpory pracovních skupin k jednotlivým AP; -Soustavná spolupráce sektorů při zohledňování zdravotních aspektů v rámci všech politických opatření; -Rozvoj efektivní komunikace s odbornou a laickou veřejností za účelem rozvoje zdravotní gramotnosti a posílení důvěry veřejnosti v systém ochrany a podpory veřejného zdraví; -Zrušení UV č. 1046/2002 ke Zdraví 21 a aktualizace souvisejícího usnesení č. 936/2007 k dokumentům předkládaným každoročně v rámci Souhrnné zprávy o meziresortním naplňování strategických dokumentů v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví; -Aktualizace Hodnotící zprávy o plnění cílů Programu Zdraví 21 o roky a její vydání.

Akční plán č. 12: Rozvoje zdravotní gramotnosti na období Hlavní cíl AP: Cílem akčního plánu je zlepšit zdravotní gramotnost v ČR vcelku i ve vymezených cílových skupinách, doložit její zvýšení v měřitelných jednotkách a přípravou Národního plánu rozvoje zdravotní gramotnosti položit základy pro její další soustavný růst.

Akční plán č. 12: Rozvoje zdravotní gramotnosti na období Studie zdravotní gramotnosti ČR zaostává za průměrem zemí EU, především za nejlepšími studovanými zeměmi, tj. Nizozemím a Irskem, a naopak se blíží k nejhorší zemi v evropském výběru, tj. Bulharsku. Co se týče jednotlivých oblastí zdravotní gramotnosti v ČR, nejhorší situace je ve sféře podpory zdraví, naopak poměrně slušná úroveň je v porozumění a orientaci v oblasti zdravotní péče.

Akční plán č. 12: Rozvoje zdravotní gramotnosti na období Příklady navrhovaných rozvojových projektů: Monitoring zdravotní gramotnosti v populaci České republiky  cíl - pravidelné poskytování validních a mezinárodně srovnatelných dat o změnách zdravotní gramotnosti, k nimž dochází v souvislosti s aktivitami v rámci programu Zdraví 2020, jejich vyhodnocování a identifikaci oblastí a problémů, na něž je třeba zaměřit pozornost Zvýšení relevance a správnosti zdravotních informací v mediích a medializace Zdraví 2020  cíl - zlepšit zdravotní gramotnost českých novinářů, se záměrem omezit šíření nebezpečných neověřených informací o zdraví a zdravotnictví a omezit vliv alternativních směrů - podpora zdravotní gramotnosti občanů Portál „Z2020 Navigátor“ - přehled dobré praxe pro implementaci Zdraví 2020 v ČR  cíl - zlepšit zdravotní gramotnost v ČR jako jednu z podmínek udržitelného rozvoje a zvýšení konkurenceschopnosti, za využití konkrétních praktických příkladů pro implementaci Zdraví 2020 v podmínkách ČR.

Děkuji za pozornost!