Sortiment a označování zboží Zbožíznalství 1. ročník
Sortiment zboží Druhovou rozmanitost zboží zvyšuje rozvoj výroby a mezinárodního obchodu
Výrobní sortiment - je soubor druhů sestavený z hlediska VÝROBY
Obchodní sortiment - je soubor druhů sestavený z hlediska OBCHODU
Spotřební zboží se třídí na: 1. sortiment: a) potravinářského zboží a b) průmyslového zboží dále se člení na:
Spotřební zboží 2. skupiny, např. chléb a pečivo, maso a masné výrobky, oděvy atd. a
Spotřební zboží 3. poskupiny, např. u oděvů na pánské a dámské oděvy atd.
Sortiment zboží - podle obchodního hlediska se člení na: 1. jednoduchý – např. mléko, maso, tabák atd. 2. složitý – např. drogerie 3. kombinovaný – z několika skupin zboží
Označování zboží 1. standardní klasifikace produkce 2. nomenklatura celního sazebníku 3. čárový kód EAN
Standardní klasifikace produkce - šestimístné číslo s pěti stupni X X. X X. X X např XX (18) – oddíl X (2) - pododdíl X (1) - skupina X (3) - podskupina X (1) - třída
Nomenklatura celního sazebníku - vychází z mezinárodního systému - rozděluje zboží do 21 tříd a 97 kapitol - každá kapitola se dále sestupně člení na čtyřmístná čísla a šestimístné položky
Čárový kód EAN Umožňuje: - přesnou evidenci - jednoznačnou identifikaci - bezchybné oceňování zboží v obchodě s využitím elektrotechnických zařízení
Čárový kód EAN - umísťuje se na zadní nebo boční straně obalu - tvoří ho 13 čísel (zkrácená forma 8 čísel) - první 3 čísla znamenají stát, další 4 čísla výrobce, dalších 5 míst označení výrobku
Čárový kód EAN - ukázka
Použité zdroje Literatura Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN Obrázky thumb/a/a2/EAN svg/ 124px-EAN svg.png