Aktuální informace o přípravě budoucího programového období 2014+ Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Budoucnost kohezní politiky EU po 2013
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Evropský sociální fond v ČR
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava budoucí kohezní politiky EU v podmínkách ČR Daniela Grabmüllerová Ministerstvo pro místní rozvoj Konference „Municipality“ Praha, 8. září 2011.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Koordinační výbory NSRR 10. Zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Příprava operačních programů
Nástroj změny v místním prostředí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011

Aktuality  19. října - Sdělení k reformě rozpočtu EU.  3. listopadu – Východiska pozice ČR.  10. listopadu - Pátá kohezní zpráva.  15. listopadu – ministři V4 + BG, RO, SI, Bratislava – společné závěry.  listopadu– ministři EU, Liège – závěry předsednictví.  1. prosince – Základní návrh Rámcové pozice ČR.  26. ledna – Aktualizovaná Rámcová pozice, včetně odpovědí vlády ČR na otázky v Páté kohezní zprávě.  31. ledna – 1. února – Kohezní fórum.

Aktivity PRES a EK  HU PRES - neformální jednání ministrů ( května) budoucnost kohezní politiky EU (závěry PRES); Územní agenda EU (společná deklarace).  Diskuse v rámci GAC (21. února; v červnu).  Duben – EK – shrnutí veřejné konzultace k Páté kohezní zprávě.  Červen – EK - návrh nové Finanční perspektivy.  Červenec (září) – návrhy nových nařízení – debata na Pracovní skupině pro strukturální opatření.  PL PRES - diskuse o nařízeních; neformální ministerské setkání (listopad); diskuse v rámci GAC (prosinec).

Pracovní diskuse  Task Force – experti států, EK, EP, VR – téma kondiconalit; neformální pracovní debaty.  High-level Group - experti států + EK – tematická koncentrace – neformální pracovní debaty.  Odborné konference – SI ( března). HU PRES ( března).  SAWP (B5) – formální platforma; jednání o návrzích závěrů GAC, projednávání návrhů nařízení.  Task Forces – napříč DGs – bilaterální vyjednávání EK s členským státem.  EP – Výbor REGI; plénum; spolurozhodovací procedura.

Strategie EU 2020  Základní rozvojová strategie rozvoje EU jako celku.  Evropská rada 17. června potvrzení 5 hlavních cílů a 10 integrovaných směrů.  Národní programy reforem – nástroj se strategií naplňování cílů Strategie EU  „Hospodářská, sociální a územní soudržnost zůstane jádrem strategie Evropa 2020 tak, aby byly veškeré síly a kapacity mobilizovány a zaměřeny na plnění priorit této strategie“.  Společný strategický rámec – „překlopení“ cílů EU 2020 do investičních priorit kohezní politiky EU.  Smlouva o partnerství pro rozvoj a investice – „překlopení“ NPR do národních investičních priorit.

Hlavní cíle I.Zvýšení míry zaměstnanosti populace ve věku let minimálně na 75 %. II.Dosažení podílu investic do oblasti výzkumu a vývoje ve výši 3 % HDP. III.Energetický cíl „ “: - o 20 % - zvýšení energetické účinnosti, - o 20 % - zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě, - o 20 % - snížení emisí skleníkových plynů (oproti roku 1990). IV.Zvýšení podílu vysokoškolsky vzdělaných osob ve věku na 40 % (nyní 31%) a snížení počtu žáků předčasně opouštějících vzdělávací systém na méně než 10 % (nyní 15 %). V.Podpora sociálního začleňování, zejména prostřednictvím snížením chudoby – alespoň o 20 miliónů lidí (hlediska: ohrožení chudobou, hmotná deprivace, domácnosti bez zaměstnané osoby).

Zaměstnanost v % – osoby ve věku let

Výdaje R&D – v % HDP

Emise skleníkových plynů (1990=100)

Hrubá energetická spotřeba / HDP

Podíl obnovitelných zdrojů – % z celkové spotřeby

Podíl osob ve věku let s VŠ vzděláním

Osoby předčasně opouštějící školu (ve věku 18-24)

Podíl osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením

Podíl osob v riziku chudoby (po sociálních dávkách)

Pátá kohezní zpráva  První oficiální rámcová představa Evropské komise o architektuře budoucí kohezní politiky po roce 2013 – čtyři části: Posílení evropské přidané hodnoty kohezní politiky Zaměření budoucí kohezní politiky a posílení partnerství Jednodušší implementační mechanismy Budoucí architektura kohezní politiky  Pokrytí – všechny regiony EU; důraz na zaostávající státy a regiony.  Nová „mezi-kategorie“ – přechodné regiony – „těsně“ nad 75 % … mechanismus?  Důraz nikoli na čerpání („rychlost utrácení“), nýbrž na výsledky („změny kvality života“).

Principy  Strategické programování: Společný strategický rámec Smlouva o partnerství pro rozvoj a investice Operační programy.  Přímé provázání s cíli Strategie EU  Kondicionality – různé typy a úrovně.  Omezený počet priorit – tematická koncentrace.  Jasné a měřitelné výsledky.  Výkonnostní rezerva (EU nebo národní úroveň) – „odměna“ za plnění cílů EU  Jednotná pravidla pro fondy.  Širší využití finančních nástrojů - úvěrů, garancí … na úkor přímých grantů.

Smluvní dokumenty a podmínky  Vyjednávání Smlouvy o partnerství pro rozvoj a investice – podzim 2011 – 2012 – charakter? závaznost? vymahatelnost? sankce?  Kondicionality – makro-, ex-ante, ex-post, strukturální – cíl: zvýšení efektivity.  Tematické priority – měřitelnost jako „absolutní kritérium“ (neměřitelná priorita nebude zahrnuta).  Pro každou prioritu – výchozí stav, cíl, měření pokroku.  Datové zdroje – klíčový předpoklad.  Příprava prvních návrhů nových operačních programů a implementační struktury (od 2. pol. 2011).

Milníky MMR Březen – jednání s resorty a kraji – integrace jimi navržených priorit; koordinační výbory průnik priorit a jejich územní dopad; vazba na Národní program reforem. Střednědobá evaluace průběhu období poučení pro další období. Květen – pracovní návrh kompletního „setu“ rozvojových cílů ČR pro kohezní politiku po roce Červen - projednávání se všemi partnery; vazba na návrh nové finanční perspektivy „svázání“ priorit s finančními prostředky. Červenec – předložení návrhu rozvojových cílů vládě ke schválení.

Děkuji za pozornost.