Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma."— Transkript prezentace:

1 1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma kohezní politiky“ Praha, 29. března 2010

2 2 Politická debata na evropské úrovni  Francouzské předsednictví - neformální setkání ministrů EU v Marseille – nebyl přijímán společný dokument.  České předsednictví – neformální politická debata ministrů EU v Mariánských Lázních – společné komuniké k budoucnosti kohezní politiky - schváleno dne 23. dubna 2009.  Společné komuniké: „Ministři podporují harmonický, vyrovnaný a udržitelný rozvoj EU a jsou toho názoru, že největší důraz politiky soudržnosti by měl být kladen na konvergenci méně prosperujících oblastí. Jsou toho názoru, že kohezní politika by měla být aplikována na celém území EU a uznávají potřebu průběžné debaty v rámci celé EU o politických a strategických otázkách kohezní politiky.“

3 3 Politická debata na evropské úrovni  Švédské předsednictví nemělo agendu budoucnosti kohezní politiky ve svém pracovním programu.  Španělské předsednictví – neformální setkání ministrů EU v Zaragoze dne 19. února 2010. Nebyl přijímán žádný písemný dokument. „Shrnutí debaty“ – většinová shoda nad silnou kohezní politikou přítomnou na celém území EU.  Neformální setkání ministrů pro regionální politiku v Malaze dne 17. března 2010 – výstupem „Závěry předsednictví“ – vztah kohezní politiky a víceúrovňového řízení – aspekt územní soudržnosti.  Společným politickým dokumentem na úrovni celé EU tak zůstává (min. do podzimu 2010) komuniké z Mariánských Lázní.

4 4 Politická debata na evropské úrovni  Evropský parlament – Výbor pro regionální politiku REGI – nová pracovní skupina pro budoucnost kohezní politiky – ČR zastoupena poslancem Oldřichem Vlasákem.  Od 9. února 2010 - komisař pro regionální politiku Johannes Hahn - vystoupení na jednání neformálním ministrů EU dne 19. února 2010: Potřeba debaty na vysoké politické úrovni. Provázanost se „Strategií EU 2020“. Kohezní politika není redistribučním systémem, ale silnou rozvojovou politikou pro ekonomický rozvoj všech evropských regionů se zvláštním důrazem na zaostávající oblasti.  Výbor regionů - při formování budoucí kohezní politiky bude hrát důležitou roli; nové obsazení pro období od ledna 2010 do ledna 2014.

5 5 Politická vize rozvoje EU  Základní vize EU pro tuto dekádu – „Strategie EU 2020“ – Sdělení s návrhem Strategie – bylo zveřejněno 3. března 2010; debata na Evropské radě 25.-26. března 2010; finální text by měl být schválen na červnové Evropské radě.  Strategie EU 2020: Kohezní politika a strukturální fondy představují klíčové mechanismy pro dosažení priorit růstu v členských státech a jejich regionech.  Priority „inteligentního a udržitelného růstu podporujícího začlenění“: „Smart growth“ - rozvoj hospodářství založeného na znalostech a inovacích. „Sustainable growth“ – podpora efektivnějšího využívání zdrojů pro zelenější a konkurenceschopnější ekonomiku. „Inclusive growth“ – podpora hospodářství s vysokým podílem zaměstnanosti zajišťujícím ekonomickou, sociální a územní soudržnost.

6 6 Evropská debata na pracovní úrovni  Evropská komise – od října 2009 - nová „Pracovní skupina pro budoucnost kohezní politiky“; zatím 4 jednání.  Shoda na potřebě vyšší provázanosti - jak při tvorbě politiky, tak při jejím provádění na všech úrovních Shoda nad potřebou koncentrace finančních zdrojů na omezené množství priorit provázaných s prioritami EU 2020; je však nutné ponechat dostatečnou flexibilitu členským státům a regionům při stanovení vlastních priorit odpovídajících jejich specifickým potřebám.  Vazba mezi kohezní politikou a Strategií EU 2020; avšak názory se různí, jakým způsobem by toho mělo být dosaženo.  Do konce roku 2010 – zveřejnění „Páté kohezní zprávy“.

7 7 Debata v rámci skupiny zemí V4  Pracovní debata expertů zemí V4 + Slovinska – v listopadu 2009 v Praze pracovní setkání - výměna názorů v návaznosti na výsledky českého předsednictví - hledání shody nad postojem k očekávaným aktivitám spojeným s debatou nad revizí rozpočtu (Budget Review), která bude na úrovni EU teprve zahájena (nejdříve v červenci 2010).  Setkání ministrů zemí V4 a Slovinska – 28.-29. března 2010 v Budapešti – účast komisaře Johannese Hahna.  Setkání ministrů zemí V4, Bulharska a Rumunska – odpoledne dne 29. března 2010 – společná deklarace týkající se prací na „Společném dokumentu o územním plánování“ – zejména dopravní infrastruktura (návaznost sítí – propojení rozvojových pólů a os).

8 8 Diskuse v rámci ČR Rámcová pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU - schválena vládou dne 5. října 2009 (v pořadí třetí aktualizované znění) – hlavní potřeby pro budoucí období :  Dopravní infrastruktura (silniční, železniční).  Malé a střední podnikání, služby obecného zájmu.  Výzkum, vzdělání a inovace; propojení průmyslu s terciárním vzděláváním.  Zaměstnanost - zejména některých sociálních skupin; pružnost pracovního trhu.  Bydlení – dostupnost, sociální soudržnost, energetické úspory.  Ochrana přírodních zdrojů, řešení znečištění povrchových vod, řešení dopadů změny klimatu.

9 9 Diskuse v rámci ČR Rámcová pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU – hlavní body:  Důraz na zaostávající státy a regiony; důraz na prorůstové aktivity.  Integrovaný přístup k území – polycentrický rozvoj, vztah „město- venkov“.  Zachování cíle zaměřeného na evropskou územní spolupráci – přeshraniční, meziregionální, nadnárodní, makroregionální.  Rozšíření Fondu soudržnosti i na vědeckovýzkumné projekty.  Využití prostředků i na systematické zvyšování efektivity institucí a profesionalizaci veřejné správy.  Ukazatel výše HDP na osobu (v PPS) – vhodný a postačující ukazatel pro alokaci prostředků.

10 10 Diskuse v rámci ČR Rámcová pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU – modely: (zdroj: Aleš Michl)

11 11 Diskuse v rámci ČR  Intenzivnější zapojení krajů do koncepčních debat o budoucí kohezní politice – nová „Meziregionální poradní skupina“ na pracovní úrovni – aktuální výměna oboustranná informací a účast na formulování Rámcové pozice.  Formulace problémů a budoucích potřeb z hlediska 14 krajů – „bottom-up“ přístup; „místní pohled“.  MMR zajišťuje vypracování 14 krajských analýz zaměřených na socio- ekonomický vývoj a definování hlavních potřeb pro budoucí programové období po roce 2013.  Podobná analýza bude zpracována z hlediska měst a obcí – tři skupiny sídel: statutární města, města a obce.  Další rámcová pozice bude vládě předložena v říjnu 2010.

12 12 Děkuji za pozornost. jan.fluxa@mmr.cz www.mmr.cz


Stáhnout ppt "1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma."

Podobné prezentace


Reklamy Google