Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Průmyslová revoluce Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc010 Označení materiáludkc 10 _prum_rev_1870_1914.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
2. setkání pracovních skupin „Podnikání a cestovní ruch“
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Strategie Jihomoravského kraje v oblasti zemědělství Brno, 21. května 2013.
4 Marketingové prostředí Mikroprostředí Makroprostředí.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Centrum společných služeb
Zavádění nového produktu na trh
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Energetický management
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Oběhové hospodářství v praxi
Prodeji produktu nebo služby
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Průmysl možnosti podpory
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Program rozvoje venkova
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Energetický management budov
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Operační program Průmysl a podnikání

Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická analýza SWOT analýza Globální rozvojové cíle 2004 – 2006 v sektoru průmyslu Specifické cíle v sektoru průmyslu Priority a opatření OP Horizontální cíle Společenství

SWOT analýza – 1.část SILNÉ STRÁNKY  tradice zpracovatelského průmyslu  přímé zahraniční investice (zdroj know-how, kapitálu a exportních příležitostí)  vhodná geografická poloha  rychlá adaptace MSP na požadavky trhu  Existence konkurence- schopných výrobků  tradice v oblasti V a V  kvalifikovaná pracovní síla SLABÉ STRÁNKY  nedostatek investičních a finančních zdrojů pro nákup nových technologií, obnovu výrobní základny a pro vlastní výzkum a vývoj  nízká ekonomická síla MSP v porovnání s velkými podniky  převaha výrob s malou přidanou hodnotou  existence oblastí a objektů významně poškozených průmyslovou činností  vysoká energetická náročnost výrob  vysoké zastoupení pevných paliv při výrobě energie

SWOT analýza - 2.část PŘÍLEŽITOSTI  rozvoj MSP  relativně vysoká úroveň vzdělání pracovní síly, dostupnost technicky vyškoleného personálu  zvyšování tempa rozvoje techniky a technologií  podporování restrukturalizace oborů a odvětví s vyšší přidanou hodnotou  zavedení efektivnějších metod získávání a zušlechťování energetických zdrojů RIZIKA  rostoucí konkurence na světových trzích  nedostatek finančních prostředků na podporu vědy a výzkumu  nedostatečné využívání průmyslových zón  recese průmyslové výroby nebo oborů

Priority 1.Rozvoj podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti produkčního sektoru 2.Restrukturalizace průmyslové výrobní základny 3.Zvýšení energetické účinnosti získávání, přeměny a užití energetických zdrojů a orientace na úspory energie Horizontální cíle: rovnost příležitostí, informační společnost, rozvoj lidských zdrojů, udržitelný rozvoj

Opatření 1.1 Rozvoj MSP - rozvoj MSP - rozvoj služeb - zvyšování efektivnosti produkčního procesu 1.2 Podpora inovačních činností v průmyslu, včetně spolupráce s vědeckovýzkumnými institucemi a vysokými školami - podpora inovací a vývoje nových výrobků a technologií - rozvoj informačních a komunikačních technologií¨ - rozvoj technologií šetrných k životnímu prostředí 1.3 Podpora infrastruktury pro využití lidského kapitálu pro zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu - podpora infrastruktury pro firemní vzdělávání - podpora zavádění dlouhodobé personální strategie do firem

Opatření 2.1 Restrukturalizace oblastí s významnou koncentrací průmyslové výroby - infrastruktura pro strukturální změny využití území - regenerace a revitalizace území a objektů vyčerpaných průmyslovou činností 2.2 Restrukturalizace podniků, oborů a odvětví - podpora vzniku hospodářských a mezioborových klastrů - podpora infrastruktury a služeb vztahujících se k restrukturalizaci, včetně finanční, technické, ekonomické a organizační restrukturalizace - restrukturalizace velkých průmyslových podniků - zavádění výrobních postupů a technologií šetrných k ŽP

Opatření 3.1 Zvyšování efektivnosti využití energetických zdrojů - vývoj technologií k získání vyššího procenta energetického potenciálu primárních i druhotných energetických surovin - využití progresivních technologií získávání, úpravy a zušlechťování energetických surovin a minimálními dopady na ŽP 3.2 Snižování energetické náročnosti procesů spojených s výrobou, přeměnou a rozvodem energie - zvyšování užití energie ve výrobních a rozvodných zařízení pomocí moderních technologií a optimalizací výroby a spotřeby energie, včetně vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie

Opatření 3.3 Podpora opatření ke zvyšování účinnosti užití energie a snižování energetické náročnosti v průmyslu a průmyslových službách - podpora energeticky vědomé modernizaci energetického hospodářství, budov a provozního nebo výrobního zařízení průmyslových podniků s využitím energeticky úsporných technologií a matriálů - rozšíření energetického poradenství a osvěty

Celkové finanční prostředky pro OP Průmysl a podnikání v letech 2004 – 2006 (mil. Kč) Celkové náklady Zdroje Společenství Národní zdroje Soukromé zdroje Priorita Priorita Priorita Technická pomoc OP celkem