CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENINA.
Advertisements

Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TRŽNÍ ČÁSTI HOVĚZÍHO MASA
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
SPECIÁLNÍ ÚPRAVA MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: speciální, úprava, pánev,
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
HOVĚZÍ BIFTEKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Bifteky, Svíčková, teploty, úpravy.
HOVĚZÍ STEAKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Hovězí steaky, úprava, technologické.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
MINUTKY ZE ZVĚŘINY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, zvěřina před technologická.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
VHODNOST MASA NA MINUTKY A PŘÍLOHY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Hovězí, telecí,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
DOHOTOVOVÁNÍ MINUTEK PŘED HOSTEM Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: dohotovování minutek,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potraviny a výživa - Zelenina
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
KVÍZOVÉ OTÁZKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: opakování, kvízové, otázky Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109

CIBULE  Čerstvá cibule je na trhu jako lahůdková, s natí (zelenačka) či s krátkou natí.  Čerstvá lahůdková cibule se prodává po několika kusech.  Spodní část má průměr 1,5 až 2,5 cm, nat' je zelená a zdravá.  Čerstvá cibule s natí má nat' dlouhou min. 40 cm, zdravou.  Čerstvá cibule s krátce seříznutou natí má celou cibuli, nat' má délku max. 4 cm a kořínky jsou zkrácené.  Kuchyňská cibule má průměr 3,5 až 8 cm, je dobře vybarvená (má bílou, žlutou či červenofialovou dužinu), je proschlá a bez kořínků krevni-obeh-cibuli/

ŠALOTKA  Šalotka je drobnější cibule (min. 2 cm, na společném podpučí vyrůstá trs načervenalých cibulek).  Velmi trvanlivá mrazuvzdorná, nemá ostrou chuť, je sladší než kuchyňská cibule.  Prodává se proschlá, bez kořínků a se zkrácenými listy.  Nakládačka (perlovka) je cibule malá (průměr 1,5 až 3 cm) kulatá, roste v trsech v zemi. v trsech v zemi.  Loupe se spařením a promnutím, konzervuje se sterilací ve sladkokyselém nálevu. 2.

ČESNEK  Hlavička (cibule) česneku je tvořena drobnými cibulkami (stroužky), které jsou pokryty bílou či růžovou slupkou.  V prodeji je česnek čerstvý nebo suchý.  Čerstvý česnek s natí má zdravou zelenou nať.  Česnek suchý bílý stvol nemá, hlavička je pevná a stroužky jsou drobnější.  Je trvanlivější. 3.

PÓREK  Pór má bílý krček cibulovitě zakončený.  Jeho aroma je jemnější než aroma cibule.  Jakostní pór nesmí mít poškozený krček, listy musí být zdravé zelené.  Pór je mj. zdrojem vitamínu C, železa a fosforu. Dobře snáší mrazy. 4.

Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: