ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU/CZECHTRADE Rukověť exportéra pro úspěšný vstup na čínský trh Ing.Michal Rozkydálek externí spolupracovník CzechTrade.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad vlády ČR adresa: nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tel: ,
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
PŘEKROČIT DLUHOVU PAST Aktivity RUBIKON Centra a Aliance proti dluhům Workshop Dobré praxe v oblasti prevence a řešení zadluženosti Praha, Úřad vlády ČR,
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Projekt zvýšení vývozu služeb Ing. Radek Vaníček Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU 8. ročník soutěže pro malé a střední exportéry Exportní cena DHL Nejúspěšnější klient CzechTrade 10. listopad 2005 Jitka.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Ochrana duševního vlastnictví v rozvojových projektech Seminář Věra Venclíková - PPZRS.
Rozhodování. Podle typu rozhodovacího problému  za jistoty  za rizika (nejistoty)  za neurčitosti Kdo bude řešit  Skupina  Jednotlivec.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Máme kanceláře u nás i na Slovensku
Pojem přeměna obchodní společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Role Úřadu Regionální rady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Pardubicích
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika– národní hospodářství
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
MINIMATURITY
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Dějiny slovenského práva II Ladislav Vojáček
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Role ČEB při realizaci exportní strategie
Prodeji produktu nebo služby
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Život bez střeva , Praha.
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU/CZECHTRADE Rukověť exportéra pro úspěšný vstup na čínský trh Ing.Michal Rozkydálek externí spolupracovník CzechTrade Seminář Komerční banky a.s. a Exportního klubu CzechTrade na téma: „Jak úspěšně exportovat na rozvojové trhy Číny, Indie a Ruska“ Brno,

2 „SVĚT V ROCE 2050“   Předpokládaný poměr síly ekonomiky skupin zemí G7 a E7 v roce 2050   Expected rating of G7 to E7 economies in 2050 (PriceWaterhouseCoopers)   G7 GDP: Hrubý domácí produkt skupiny G7 - USA, Japonsko, Německo, Anglie, Francie, Itálie, Kanada   E7 GDP: Hrubý domácí produkt skupiny E7 - Indie, Čína, Brazílie, Rusko, Indonésie, Mexiko, Turecko   MER: HDP v přepočtu na tržní směnné kursy PPP: HDP v přepočtu na paritu kupní síly   Zdroj: studie „Svět v roce 2050“, PriceWaterhouseCoopers, březen 2006

3 Analýza právních rizik při obchodu s Čínou Strategie prosazování obchodně – ekonomických zájmů ČR v ČLR Čína patří k prioritním zemím Exportní strategie ČR Projekt má za cíl identifikovat a minimalizovat právní rizika a problémy Využít možností a styků zahraniční kanceláře v Shanghaji 4 týmy: - Zadavatelský tým – podniky obchodující s Čínou - Analytický tým – čínští právníci - Zpracovatelský tým – právní odborníci v ČR - Implementační tým – pracovníci CzechTrade 10 tematických okruhů práva – osnova Projektu 10 pracovních workshopů – zadání problémů, vyhodnocení výstupů ukončení projektu v srpnu 2006 výstupem bude „Rukověť“ obchodu s Čínou s řešením praktických kroků   Do zadávání konkrétních dotazů a problémů v rámci projektu se může zapojit každá firma se sídlem v České republice, která má obchodní nebo investiční záměr na čínském trhu.

4 Zakládání firem v Číně Rizika: Silná státní regulace, omezení a zásahy do podnikání cizinců Kvalifikace čínských pracovníků, výrazné pohyby na trhu práce Připravenost českých manažerů na dlouhodobé působení v Číně Interkulturní management, schopnost dlouhodobého sladění zájmů Příležitosti: Nízké náklady na pracovní sílu (asi 1/6 našich) a další vstupy Zajištění pozice na trhu, rozvoj schopnosti se na něm udržet Posílení konkurenceschopnosti podniku a jeho výrobků Zvýšení šancí na účinnou ochranu duševního vlastnictví Doporučení: Sestavte tým pro zpracování SWOT analýzy a studie proveditelnosti Zjistěte očekávání Vašich partnerů, odhadněte vývoj zájmů v čase Řiďte obchodní i smluvní vztahy tak, aby jste dosáhli sladění zájmů

5 Ochrana duševního vlastnictví (IPR) Rizika: „Pasti“ v patentovém právu (institut nuceného poskytnutí licence) Faktická úroveň ochrany a vymahatelnost IPR se liší podle oblasti Zlepšení: Ochrana práv k duševnímu vlastnictví (IPR) je prioritou čínské vlády IPR požívá v Číně smluvní, obchodněprávní i trestněprávní ochrany Čínská administrativa provádí opatření ke zlepšení povědomí o IPR Zvyšování vzdělanosti a gramotnosti (např.povinná školní docházka) Doporučení: Specifikace obchodního tajemství – okruhy důvěrných informací Smluvní zakotvení ochrany obchodního tajemství – MoU, LoI atd. Prevence – technická, organizační, smluvní a právní ochrana Registrace IPR nejen v Číně - ochrana Vašich nejdůležitějších trhů

6 Jak vymáhat právo v Číně Rizika: Špatně srozumitelný, neprůhledný a nekonzistentní právní systém Vliv tradiční kultury a národnostních zájmů na rozhodování soudů Velký prostor pro subjektivní rozhodování soudů, rozdíly v přístupu Různá úroveň gramotnosti a chápání práva obyvateli Číny Smlouvy čínských firem se zahraničím podléhají schválení úřadů Příležitosti: Existence rozhodčích soudů (arbitráže – CIETAC, CMAC) Možnost sjednání rozhodné legislativy, např. Hong Kong, Vídeň ap. Doporučení: Pamatujte na sjednání rozhodčí doložky, nejlépe již v MoU, LoI Nespěchejte s uzavřením projednávaného kontraktu - ošetřete vše Nešetřete příliš na mapování rizik, přípravě smluv a radách právníků

7 Informace na

8 Neumíme–li výrobu plagiátů úplně zastavit, zkusme společně ztížit jejich export z Číny !  Duševní vlastnictví - - Jak se chránit před plagiáty Vašich výrobků? Využíváte možností právní a smluvní ochrany IPR? Chráníte stejně tak dobře i Vaše obchodní tajemství? Víte kde ve světě Vám mohou plagiátoři konkurovat ? Máte již Vaše „IPR“ v těchto zemích chráněno ? Znáte právní úpravu ochrany IPR v těchto zemích ? Zjistili jste kdo prodává plagiáty Vašich výrobků ? Dokážete paralyzovat činnost distribuční sítě ? Dovedete medializovat úspěšné postihy ? Můžete vysoudit přiměřenou náhradu ?

9 Neuvolňujme žádné informace, ani ty nepodstatné! Zdrojem zisku naší firmy je její obchodní tajemství - - Prevence proti nelegálnímu kopírování: - - Technická – pamatujme už při projektování každého nového výrobku na „černé skříňky“ a klíčové součásti Organizační - klíčové know-how, postupy a výrobu klíčových součástí držme mimo Čínu, v úzkém kruhu Smluvní – svažme naše partnery přísnými smluvními podmínkami, buďme nápadití v argumentech a trpěliví při jejich vysvětlování. Pamatujme na odpovědnost a sankce! Právní prevence – poznejme naše práva, investujme do dobrých smluv a do zkušených právníků. Vyplatí se to!  Duševní vlastnictví

10 Než začnete jednat s čínskou firmou … prevence, prevence, prevence  NÁKUP V ČÍNĚ - OUTSOURCING - - NEŽ ZAČNETE JEDNAT vysvětlete trpělivě, že samotná existence a úspěch Vaší firmy závisí na dlouhá léta vyvíjených postupech a know how ujistěte se opakovaně, že Váš čínský partner chápe pojem „Obchodní tajemství“ a jeho význam pro Váš obchodní vztah „Memorandum of Understanding“ (MoU) požádejte Vašeho čínského partnera o zvážení, zda je ochoten poskytnout Vám výslovnou a závaznou garanci mlčenlivosti a loajality podpisem „Memorandum of Understanding“ (MoU) Bez MoU nedělejte další kroky a nesdělujte žádné informace

11 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade Dittrichova 21, Praha 28 tel.: , fax: Ing.Michal Rozkydálek, odborný konzultant, tel Dosavadní působení:   ředitel zahraniční kanceláře v Polsku   ředitel zahraniční kanceláře v USA   2005: práce na projektech CzechTrade   - Služby pro vývoz investic a kapitálu,   - Analýza právních rizik při obchodu s Čínou Ing.Ivan Vyroubal, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Shanghaji, tel Room 405, Dynasty Business Center 457 Wu Lu Mu Qi (N) Road, Shanghai, China