VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
stravovací režim školáků
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:29.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Metabolismus vody Homeostáza II
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
DETOXIKACE – očista organismu
Potraviny – zdroje energie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Pitný režim u seniorů.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života,
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Voda a její úloha v lidském těle
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Suroviny pro cukráře I. ročník
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potravinářské zbožíznalství
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (

ÚVODNÍ TEST 1.Kolik procent z celkové vody na zemi tvoří pitná voda ? a) 10 %b) 1 %c) 0,3 % 2.Kolik vody obsahuje tělo 70 kg dospělého člověka? a)42 lb) 35 lc) 50 l 3.Uveďte alespoň 2 funkce vody v lidském těle.

ÚVODNÍ TEST II. 4.Kolika procenty se ledviny podílejí na vylučování vody? a)60 % b) 70 % c) 80 % 5.Která z následujících potravin obsahuje nejvíce vody? a)mlékob) okurkac) rybí maso 6.Uveďte důvod proč jsou soft-drinks nevhodnou součástí pitného režimu?

VODA Základní podmínka života (světlo, teplo, vzduch, voda, živiny) Hydrosféra= veškerá voda na Zemi 71 % povrchu země 3 % sladká voda, 97 % slaná voda (moře, oceán) 0,3 % pitná voda, 68 % ledovce, 30 % podzemní voda 8 % světové populace žije v nedostatku pitné vody až 3 miliony lidí ročně zemře v důsledku nedostatku pitné vody

LIDSKÉ TĚLO % voda (85 % kojenec, 75 % dítě, 63 % muž, 53 % žena, 45 % obézní) Intracelulární (40 %) Extracelulární (20 %) Intersticiální (15 %) Intravazální (5 %)- krevní plazma

FUNKCE Metabolismus- reaktant i produkt Prostředí Přenos živin Odvod odpadních produktů Termoregulace Ochrana- mozek, mícha, plod Ohebnost kloubů

REGULACE Ledviny, KVS, GIT, NS Hypotalamus Osmosenzory, objemové senzory Hormony ADH- zpětná resorpce vody v ledvinách Renin- angiotenzin- aldosteron- zpětná resorpce Na a pasivně vody v ledvinách Natriuretické peptidy- ihibice zpětné resorpce Na v ledvinách

VODNÍ BILANCE Příjem vody Nápoje: ml Potrava: 1000 ml Oxidace živin: 300 ml Výdej vody Moč: 1500 ml (60 %) Kůže: ml (20 %) 2000 ml /hod. Plíce: 400 ml (15 %) Stolice: 100 ml (5 %)

POTŘEBA Individuální Hmotnost, věk, pohlaví, tělesná aktivita, složení potravy, teplota a vlhkost prostředí, těhotenství a kojení, zdravotní stav, léky…. Kojenci: 110 ml/kg Děti: 40 ml/kg Dospělí: ml/kg- na ideální hmotnost, včetně vody z potravin

DEHYDRATACE Snížení celkového množství tělesné vody o víc než 1 % ↑ výdej, ↓ příjem Projevy: žízeň, suchost sliznice, kůže, nevolnost, únava, závratě, problematické dýchání, chůze, zmatenost, křeče, poruchy smyslového vnímání, …smrt

VODA V POTRAVINÁCH Polévky % Ovoce, zelenina % Mléčné výrobky % Vařené obiloviny % Pečivo % Maso 70 %

PITNÝ REŽIM Vhodné nápoje Voda z vodovodu, balená- kojenecká, pramenitá, slabě mineralizovaná mg/l (Rajec, Dobrá voda…) Slabé ovocné, bylinné čaje Ovocné a zeleninové šťávy- ředěné

PITNÝ REŽIM II. Nápoje vhodné občas Středně mg/l (Magnesia, Mattoni…) a silně mineralizované vody mg/l (Poděbradka, Hanácká Kyselka…) Vody sycené CO 2 Mléko, mléčné výrobky

PITNÝ REŽIM III. Nevhodné nápoje Kolové nápoje, limonády Ochucené vody Energetické nápoje Alkohol Káva ??

PITNÝ REŽIM IV. Pravidelnost Teplota nápoje 16 °C a víc

DOTAZY?

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI 1.Kolik procent z celkové vody na zemi tvoří pitná voda? a) 10 %b) 1 %c) 0,3 % 2.Kolik vody obsahuje tělo 70 kg dospělého člověka? a)42 l= 60 %b) 35 lc) 50 l 3.Uveďte alespoň 2 funkce vody v lidském těle: Metabolismus, prostředí, přenos živin, odvod odpadních produktů termoregulace, ochrana

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI II. 4.Kolika procenty se ledviny podílejí na vylučování vody? a) 60 % b) 70 %c) 80 % 5.Která z následujících potravin obsahuje nejvíce vody? a) mléko % b) okurka- 95 %c) rybí maso- 83 % 6.Uveďte důvod proč jsou soft-drinks nevhodnou součástí pitného režimu? Jednoduché sacharidy, sladidla, kofein, kyselina fosforečná...

LITERATURA ROKYTA, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. Praha FUJÁKOVÁ, Tereza. Je dobré býti o vodě [online]. Diplomová práce. Brno, 2013 DOSTÁLOVÁ, Jana, Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014.

DĚKUJI ZA POZORNOST !