Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE – Popis pracovního postupu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SLOH A KOMUNIKACE Popis pracovního postupu Ročník: 9. ročník Klíčová slova: sloh, komunikace, popis pracovního postupu, termíny, slova jednoznačná
ANOTACE Materiál slouží k opakování popisu pracovního postupu. Formou skupinové práce rozbor ukázek s vyhledáváním termínů, zastaralých slov a slov jednoznačných.
POPIS pracovního postupu
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU návodjak s prostředkem, nástrojemzařízením pracovat popis pracovního postupu často slouží jako návod nebo instrukce, jak s určitým prostředkem, nástrojem a zařízením pracovat Důležitá jsou: o jednoznačná pojmenování o termíny jednoslovné o terminologická sousloví
Nepoužíváme: zdrobnělá o slova zdrobnělá citově zabarvená o slova citově zabarvená lichotivá ani hanlivá Vyjadřujeme: o časové vztahy Volíme: o časové příslovce o předložková spojení o časové spojky
Podtrhni slova, která do popisu pracovního postupu určitě nepatří: mouka, cukříček, žrádlo pochoutečka, hrnec, dobrůtka petržel, něco zeleného, potrava stůl, židlička, vidlička
Podtrhni slova jednoznačná: lopatka, stůl, vařečka list, kukačka, hudba talíř, elektrický sporák, kuchařka nové koření, omeleta, hlava
UKÁZKY Předpis na vaření: o Magdalena Dobromila Rettigová – Polívka tlučená (pro 12 osob) Uvař starou slepici při hovězím mase do měkka, potom vyřízni prsíčka, ostatní slepici v hmoždíři dobře utluč, dej ji do hrnce, přidej k ní rozkrájenou mrkev, petružel, celer a kousek zázvoru, nalej na to polívku, v níž se slepice vařila, můžeš též trochu vody přidat, a nech to hodinu vařit. Zatím usekej drobné ta vyříznutá prsíčka, dej je do hrnku, přidej k tomu kousek nového másla, čtyry
žloutky, rozkloktej to s trochou vlažné polívky, tu ostatní polívku proceť skrze husté sejtko, a když se vaří, rozkloktej (zakverluj) ji s těmi žloutky a prsičkama, a vlej ji hned do mísy, sice by se srazila.
Předpis na vaření (dnešní): o Medovník Suroviny: Ve vodní lázni rozehřát celé máslo (250g) + 3 lžíce medu a 200g krystalového cukru. Odstavit a nechat vychladnout. V míse ušlehat 3 vejce, přidat vychladlou směs. Šlehala jsem mixérem se spirálovými hnětači. Přisypat 400g hladké mouky se lžičkou sody. Postup: Hotové těsto rozdělit na 4 plechy vyložené pečícím papírem a pomocí stěrky rozetřít na opravdu tenké pláty.
Postup: Pečeme při 170°C cca 7 minut. Necháme vychladnout a pak rozkrájíme podélně každý plát na 2 díly. Odřezky nevyhazujeme, později rozmixujeme na posypku. Hotové pláty (4 plechy= 8 dílů) promažeme vychladlým, zkaramelizovaným Salkem (v papiňáku vařit 3/4 h) ušlehaným s 300g povoleného másla. Poskládané ještě seřízneme ze všech stran, krémem pomažeme i ze stran a posypeme posypkou (na boky jsem nanášela pomocí stěrky). Přikryjeme průhlednou potravinovou folií a dáme minimálně na tři dny do chladničky.
Obrázek 1: Medovník
Karel Čapek: o Zahradníkův rok Zahradníkův červen Zahradníkův červen
OTÁZKY NA ZÁVĚR 1)K čemu slouží popis pracovního postupu? 2)Jaké prostředky používáme? 3)Jaký je rozdíl mezi jednotlivými ukázkami předpisů na vaření? slouží jako návod, instrukce, jak s předmětem pracovat odborné názvy (termíny) slova jednoznačná používání zastaralých výrazů příprava pro více osob
POUŽITÉ ZDROJE Předpis na vaření: Magdalena Dobromila Rettigová AUTOR NEUVEDEN. scanzen.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Předpis na vaření (dnešní): Medovník AUTOR NEUVEDEN. vareni.dama.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 1: Medovník H
STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN