Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Recept na perník.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Ingredience: Recept :.  1 cuketa  Zakysaná smetana  Sůl  Pepř  Barevný pepř  Koření které vám chutná  Vodu na vaření  Chleba nebo  celozrnou.
Moučníky z litého těsta
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ořechovo medové řezy Medovník.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
©Jiří Kos g hladké mouky 130 g moučkového cukru g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžičky sody 1 lžička perníkového koření 3 lžíce medu.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Magdalena.
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Vánoční perníčky 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_09_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_07_NAUKA_O_SLOVNÍ_ZÁSOBĚ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_08_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vlnění Vznik vlnění.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE – Popis pracovního postupu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SLOH A KOMUNIKACE Popis pracovního postupu Ročník: 9. ročník Klíčová slova: sloh, komunikace, popis pracovního postupu, termíny, slova jednoznačná

ANOTACE Materiál slouží k opakování popisu pracovního postupu. Formou skupinové práce rozbor ukázek s vyhledáváním termínů, zastaralých slov a slov jednoznačných.

POPIS pracovního postupu

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU návodjak s prostředkem, nástrojemzařízením pracovat popis pracovního postupu často slouží jako návod nebo instrukce, jak s určitým prostředkem, nástrojem a zařízením pracovat Důležitá jsou: o jednoznačná pojmenování o termíny jednoslovné o terminologická sousloví

Nepoužíváme: zdrobnělá o slova zdrobnělá citově zabarvená o slova citově zabarvená lichotivá ani hanlivá Vyjadřujeme: o časové vztahy Volíme: o časové příslovce o předložková spojení o časové spojky

Podtrhni slova, která do popisu pracovního postupu určitě nepatří:  mouka, cukříček, žrádlo  pochoutečka, hrnec, dobrůtka  petržel, něco zeleného, potrava  stůl, židlička, vidlička

Podtrhni slova jednoznačná:  lopatka, stůl, vařečka  list, kukačka, hudba  talíř, elektrický sporák, kuchařka  nové koření, omeleta, hlava

UKÁZKY Předpis na vaření: o Magdalena Dobromila Rettigová – Polívka tlučená (pro 12 osob) Uvař starou slepici při hovězím mase do měkka, potom vyřízni prsíčka, ostatní slepici v hmoždíři dobře utluč, dej ji do hrnce, přidej k ní rozkrájenou mrkev, petružel, celer a kousek zázvoru, nalej na to polívku, v níž se slepice vařila, můžeš též trochu vody přidat, a nech to hodinu vařit. Zatím usekej drobné ta vyříznutá prsíčka, dej je do hrnku, přidej k tomu kousek nového másla, čtyry

žloutky, rozkloktej to s trochou vlažné polívky, tu ostatní polívku proceť skrze husté sejtko, a když se vaří, rozkloktej (zakverluj) ji s těmi žloutky a prsičkama, a vlej ji hned do mísy, sice by se srazila.

Předpis na vaření (dnešní): o Medovník  Suroviny: Ve vodní lázni rozehřát celé máslo (250g) + 3 lžíce medu a 200g krystalového cukru. Odstavit a nechat vychladnout. V míse ušlehat 3 vejce, přidat vychladlou směs. Šlehala jsem mixérem se spirálovými hnětači. Přisypat 400g hladké mouky se lžičkou sody.  Postup: Hotové těsto rozdělit na 4 plechy vyložené pečícím papírem a pomocí stěrky rozetřít na opravdu tenké pláty.

 Postup: Pečeme při 170°C cca 7 minut. Necháme vychladnout a pak rozkrájíme podélně každý plát na 2 díly. Odřezky nevyhazujeme, později rozmixujeme na posypku. Hotové pláty (4 plechy= 8 dílů) promažeme vychladlým, zkaramelizovaným Salkem (v papiňáku vařit 3/4 h) ušlehaným s 300g povoleného másla. Poskládané ještě seřízneme ze všech stran, krémem pomažeme i ze stran a posypeme posypkou (na boky jsem nanášela pomocí stěrky). Přikryjeme průhlednou potravinovou folií a dáme minimálně na tři dny do chladničky.

Obrázek 1: Medovník

Karel Čapek: o Zahradníkův rok  Zahradníkův červen Zahradníkův červen

OTÁZKY NA ZÁVĚR 1)K čemu slouží popis pracovního postupu? 2)Jaké prostředky používáme? 3)Jaký je rozdíl mezi jednotlivými ukázkami předpisů na vaření?  slouží jako návod, instrukce, jak s předmětem pracovat  odborné názvy (termíny)  slova jednoznačná  používání zastaralých výrazů  příprava pro více osob

POUŽITÉ ZDROJE Předpis na vaření: Magdalena Dobromila Rettigová AUTOR NEUVEDEN. scanzen.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Předpis na vaření (dnešní): Medovník AUTOR NEUVEDEN. vareni.dama.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 1: Medovník H

STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN