Životní prostředí v ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Chemické zatížení krajiny
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Vliv dopravy na životní prostředí
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Kontaminace (znečištění) vody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Znečištění půdy a potravin
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Krajina a životní prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Znečišťující faktory ŽP a dopady činnosti člověka na ŽP
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Globální problémy – – ozonová díra, skleníkový efekt a znehodnocení půdy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Pedosféra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika životního prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekologická politika EU
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Životní prostředí v ČR

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Václava Talábová Předmět:Základy biologie a ekologie - ekologie

Obsah Životní prostředí1 2 ŽP v České republice3 Historický vývoj4 5 Vliv člověka6 Znečištění ovzduší7 Znečištění vod8 Znečištění půdy9 Znečištění lesů10

Obsah Další ohrožení11 Organizace v oblasti ŽP12 Název stránky 1313 Název stránky 1414 Název stránky 1515 Název stránky 1616 Název stránky 1717 Název stránky 1818 Název stránky 1919 Název stránky 2020

část světa, se kterou je člověk ve vzájemném působení, tzn. kterou používá, ovlivňuje a které se přizpůsobuje Životní prostředí 1

definice dle ministerstva ŽP ČR – systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa, jež jsou nebo mohou být s uvažovaným objektem ve stálé interakci – je to vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje – složkami je především ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie Životní prostředí 2

tvoří soustava četných přírodních prvků (ovzduší, voda, půda, organismy, ekosystémy a energie) fungující jako komplexní a propojený systém téměř všechna odvětví lidské činnosti přicházejí do styku s ŽP zajistit dodržování určitých norem využívání ŽP v takové míře, aby nedocházelo k jeho poškozování a udržitelnému rozvoji pro další generace ŽP v České republice 3

Rané osídlení – vypalování lesů, přehrazování vodních toků, odvodňování močálů, lesnické zákony - regulace těžby Průmyslová revoluce – náspy pro železnici, továrny, těžba surovin, masivní využívání vody v průmyslu, stavby prvních hrází 20. století – zdokonalení průmyslu, nárůst emisí, velkovýroba (JZD), hnojiva, eroze půdy, velká vodní díla Období socialismu – ochraně ŽP se nepřikládal velký význam – zvyšování míry znečištění, snížená kvalita ovzduší, zabírání půdy (doly) – ekologická katastrofa Historický vývoj 4

Po roce 1989 – zřízeno samostatné ministerstvo životního prostředí a schválena nová ekologická legislativa – v zákonech byla nařízena povinnost odsíření – byly stanoveny limity pro těžbu hnědého uhlí – podporována byla plynofikace – zavádění řízených katalyzátorů u automobilů – zvýšení silniční dopravy – nárůst automobilů – nárůst škodlivých emisí – sledování polétavého prachu a přízemního ozonu – sankce – zvyšování produkce odpadů – kvalitnější skládky – třídění odpadů – expanze příměstských nákupních komplexů, satelitních sídlišť apod. Historický vývoj 5

osídlení a pohyb obyvatelstva výroba a spotřeba odpadové hospodářství staré ekologické zátěže změna klimatu posuzuje se zejména – stav ovzduší (znečištění ovzduší, ozónová vrstva), – vodní poměry (znečištění vody, její spotřeba a nakládání s ní), – znečištění a celkový stav půd, stav krajiny (lesnatost, chráněná území) – hluk, světelné znečištění a radioaktivita Vliv člověka 6

stále aktuální problém je nutné se soustředit na další snižování emisí znečišťujících plynů do ovzduší Znečištění ovzduší 7

průsaky z půdy (např. pesticidy a hnojiva ze zemědělství) komunální nebo průmyslové odpadní vody, ale tak é o dálkový přenos znečištění eutrofizace = nadměrný přísun živin (vznikajících jako rozkladné produkty organických zbytků, zemědělských hnojiv) - vede k nárůstu spotřeby kyslíku - nedostatek kyslíku pro vodní organismy a ke zničení vodních ekosystémů Znečištění vod 8

přírodními vlivy, např. sesuvy půd některé lidské činnosti, např. využívání kalů z čistíren odpadních vod a aplikace chemických látek pro hnojení zemědělské půdy nebo používání pesticidů (nejčastěji dochází u čistírenských kalů k překročení limitních hodnot pro obsah rtuti, niklu, olova, polychlorovaných bifenylů nebo polyaromatických uhlovodíků) eroze a zhutňováním půd těžkou zemědělskou technikou Znečištění půdy 9

lesy pokrývají asi 33 % území ČR – jsou přirozenými biotopy pro mnoho druhů rostlin a živočichů, určují ráz krajiny, jsou zdrojem dřeva, výrazně ovlivňují místní klima, zvyšují retenční kapacitu krajiny, brání erozi a slouží také pro rekreaci stav českých lesů je nejhorší ve střední Evropě vliv historického znečištění ovzduší a následného okyselení lesních půd holosečné těžba a pěstování smrkových monokultur degradace lesních půd, odplavování živin, změny struktury půdy a až k erozi okus, loupání a ohryz přemnoženou spárkatou zvěří vysoké koncentrace přízemního ozónu – předčasné odumírání Znečištění lesů 10

Pesticidy a průmyslová hnojiva Pěstováním geneticky modifikovaných plodin Biodiverzita Měněný ráz krajiny Emise skleníkových plynů Těžba neobnovitelných zdrojů Další ohrožení 11

Organizace v oblasti ŽP STÁTNÍ ORGÁNY Ministerstvo životního prostředí Česká informační agentura životního prostředí (Cenia) Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Agentura ochrany přírody a krajiny ČR NEVLÁDNÍ ORGANIZACE asociace Zelený kruh Ekologický právní servis (EPS) Hnutí DUHA Greenpeace Hnutí Brontosaurus Český svaz ochránců přírody apod. 12

Materiály získané při specializačním studiu pro Koordinátory EVVO organizované organizací SEVER – Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory patri-k-nejzamorenejsim-zemim-v-cele-evrope.aspx loni/ ce_spolana.jpg Použité zdroje