Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Úloha zdravotnictví v systému krizového řízení LK Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK školení starostů, jaro 2015.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
ODDĚLENÍ VZDĚLÁVÁNÍ KANCELÁŘ VELITELE ZÁCHRANNÝ ÚTVAR HZS ČR  probíhaly zavedené kurzy a školení dle plánu  - 33 specializačních kurzů (374.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Demonstrování úmyslu sebevraždy STČ 02/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA VY_32_INOVACE_1C_14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Bezpečí – pro někoho pocit, pro nás realita
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného.
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
STAVEBNÍ ZÁKON.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úloha LZS v systému přednemocniční neodkladné péče v ČR ve 21. století
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Život bez střeva , Praha.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li dále stanoveno jinak, poskytována zejména přednemocniční neodkladná péče osobám se závažným postižením zdraví nebo v přímém ohrožení života.  Odbornou společností garantující přednemocniční neodkladnou péči na území ČR je Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP  Profesní sdružení ZZS - Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR

 Zákon č. 374/2011 Sb. O ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBĚ  Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách  Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění  Zákon č. 129/2002 Sb. o krajském zřízení  Zákon č.239/2000 Sb. o Integrovaném záchranném systému

Objednatel : stát /Ministerstvo zdravotnictví Zřizovatel: kraj /14/ Poskytovatel : ZZS - příspěvková organizace kraje Plátce :kraj zdravotní pojišťovny MZ ČR

 RLP Lékař + záchranář + řidič/záchranář  RV Lékař + záchranář  RZP Záchranář + řidič/záchranář  LZS Lékař + záchranář + pilot

Plán pokrytí území kraje výjezdovými základnami zdravotnické záchranné služby stanoví počet a rozmístění výjezdových základen v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech území jednotlivých obcí a městských částí hlavního města Prahy tak, aby místo události na území jednotlivých obcí a městských částí bylo dosažitelné z nejbližší výjezdové základny v dojezdové době do 20 minut. Při stanovení počtu a rozmístění výjezdových základen se zohlední případné poskytování zdravotnické záchranné služby na území kraje také poskytovatelem zdravotnické záchranné služby zřízeným jiným krajem.

Rozmístění ZZS na území ČR

V současné době je ČR pokryta sítí 10 základen letecké záchranné služby. 1. soukromí provozovatelé 8 základen 2. státní subjekty 4 základny 4 základny zajišťují noční provoz pro území celé České republiky 6 základen má omezenou provozní dobu od východu do západu slunce. Akční rádius vrtulníků letecké záchranné služby má rozsah cca 70 km, který odpovídá doletové době 18 až 30 minut od přijetí tísňové výzvy.

Vývoj v průběhu let Celkový počet výjezdů

Vývoj v průběhu let Počet výjezdových základen Počet výjezdových skupin

Složky IZS kooperující se ZZS Základní : HZS + SDH PČR Ostatní : ČČK Vodní záchranná služba Horská služba Báňská z.služba, Kynologové………

Požadavky ZZS na složky IZS 1.Typ zásahu o Běžná činnost o Mimořádná událost 2.Charakter požadavku o „Zdravotnická asistence“ - před příjezdem ZZS - po příjezdu ZZS o Technická asistence - na místě zásahu - během transportu o Materiální zabezpečení - na místě zásahu - během transportu o Personální doplnění - na místě zásahu - během transportu o Organizační zajištění - na místě zásahu o Zajištění bezpečnosti o Speciální činnosti / radiace, chemie, bio …/

Horská služba – partner ZZS

o Působnost v 7 krajích ČR o Stanice v odlehlých, nepřístupných oblastech s řídkým osídlením o Cíl činnosti – ochrana života a zdraví o Služba 24 hod o Dispečink 24 hod o Jednotné školení o Jednotné vybavení o Možnost uzavřít smluvní vztah se ZZS dle zákona 374/2011 Sb jednotná smlouva ve všech krajích ČR, kde HS působí je uzavřena

Horská služba – partner ZZS Identifikace – pacient ano/ne Lokalizace – obtížný terén, nefunkčnost GSM sítí, GPS navigací, využití znalosti terénu…. Primární ošetření – první pomoc před příjezdem ZZS First Responders (standardní školení ZZS) Transport – zabezpečení speciálními dopravními prostředky, vytýčení ploch pro přistání LZS, využití lyžařských, lezeckých a dalších technik, personální posílení posádek ZZS

Zákon 374/2011 Sb. o ZZS, § 11, odst. 4 Poskytovatel zdravotnické záchranné služby si může v rámci operačního řízení vyžádat pomoc na vyžádání od ostatních složek integrovaného záchranného systému, a to na základě předem písemně dohodnutého způsobu poskytnutí pomoci.

Horská služba – partner ZZS Výhodný, svým charakterem a zaměřením činnosti vhodný partner pro každodenní činnost ZZS. Spolupráce ZZS a HS umožňuje doplnění plánu plošného pokrytí kraje v místech, kde by bylo budování základen ZZS nesmyslné a kontraproduktivní, základnami resp. first respondery schopnými poskytnout kvalifikovanou první pomoc. HS v místech, kde jsou dislokovány její stanice a členové, dokáže personálně a technicky provést transport pacienta z nedostupných lokalit k posádkám a prostředkům ZZS a pokud nejsou přítomny další složky IZS ( HZS, PČR) v běžném osídlení dostupné, je schopna splnit většinu požadavku na asistenci posádkám ZZS.

Děkuji za pozornost