MeSH ve zpracování, použití podhesel MeSH, tagů a doplňkové databáze Supplement Concept Records (SCRs) (z pohledu věcné indexace) Radana Kodetová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

MeSH a jeho český překlad Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna , Národní lékařská knihovna.
Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Financování studií Ing. Tomáš Klein
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Úvod do databází MS Access (1).
Věcné autority v roce 2016
Senzory pro EZS.
Ústřední knihovna FSS MU
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Internet.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POKYNY K ZÁPISU PŘEDMĚTŮ VE STAGu
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Stavební uzávěra základní informace
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Selekční jazyky (2) Úvod do problematiky Josef Schwarz
Správa rozhodčího v informačním systému FIS
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Význam utkání v sportovních hrách
Databáze MS ACCESS 2010.
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Formální úprava rešerše
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Gymnasium Jižní Město Praha
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Novinky v Záznamníku učitele
Digitální učební materiál
Zlata Houšková, Vít Richter
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Úvodní přednáška pro 1. ročník
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Život bez střeva , Praha.
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

MeSH ve zpracování, použití podhesel MeSH, tagů a doplňkové databáze Supplement Concept Records (SCRs) (z pohledu věcné indexace) Radana Kodetová

Podhesla / kvalifikátory / Qualifiers / Subheadings Slova, slovní spojení pro podrobnější specifikaci a upřesnění deskriptoru. Popisují, z jakého hlediska se o příslušném tématu pojednává, např. „pankreas/DE“ (drug effects),„oční nemoci/DI, DT, SU“ apod.

Podhesla Existuje 83 hlavních podhesel, která se používají pro indexaci, katalogizaci a vyhledávání ve spojení s deskriptory. Mají svoji hierarchickou(„stromovou“) strukturu

Odkazy Hierararchická struktura podhesel tml tml Seznam podhesel s uvedením rozsahu jejich použití v rámci jednotlivých kategorií tml tml

Hierarchická struktura a seznam podhesel

Dříve měli indexátoři k dispozici pouhý tištěný seznam podhesel odděleně od deskriptorů s tím, že k jednotlivým podheslům byl seznam povolených kategorií či podkategorií, ve kterých se podheslo může používat. To se opravdu s dnešní dobou nedá srovnat.

Používání podhesel Ne každé podheslo lze použít u všech deskriptorů. Většině deskriptorů je přidělena sada podhesel, která mají pro konkrétní deskriptor smysl. Existují deskriptory, kterým nejsou přiřazena podhesla žádná.

Ukázka zápisu podhesel u deskriptoru „psoriáza“ v rozšířeném hledání pomocí MeSH v portálu MEDVIK

Ukázka deskriptoru bez podhesla v portálu Medvik (rozšířené hledání)

Zásadní pravidlo používání podhesel Podhesla nelze používat automaticky podle jejich znění. Každé podheslo je vymezeno důležitými informacemi pro jeho používání. Jsou to zejm.: Definice – vymezuje podheslo Anotace – zpřesňuje jeho užití Veřejná poznámka – vymezuje rozsah jeho užití u jednotlivých kategoriích deskriptorů Viz odkazy nás také mohou inspirovat.

Na základě těchto údajů a v kontextu článku se rozhodujeme, zda podheslo použít či nikoli. Dříve bylo omezení na max. 3 podhesla. V současnosti doporučení – 3 podhesla k deskriptoru, praxe ukazuje, že vyjímka potvrzuje pravidlo.

Zápis podhesla „využití“ v rozšířeném hledání v Medviku

Zápis podhesla „využití“

Příklady podhesel, která se nám v praxi ukazují jako „problematičtejší“ Otrava Škodlivé účinky Toxicita Epidemiologie Anatomie a histologie Zásobování a distribuce Radiografie Radioizotopová diagnostika Ultrasonografie

Pozn.: v kontextu podhesel PO, TO, AE může dojít k snadné záměně

Pozn.: skutečně pouze u experimentálních studií

Pozn. : nejen u infekčních nemocí

častý dotaz: např. na morfologii orgánu

pozn.: ne zásobování těla nějakou látkou

často diskutovaná otázka podhesel RA/RI/US

Naše nedokonalost U podhesel „radiografie“, „radioizotopová diagnostika“ a „ultrasonografie“ (RA/RI/US) cítíme rezervy ve vědomostech o zobrazovacích metodách, uvítali bychom možnost dovzdělat se na tomto poli s lékařským odborníkem, který by nám umožnil lépe se v diagnostickém zobrazování orientovat a nasměroval nás, kam kterou metodu zařadit.

TAGY/ CHECK TAGS Jsou řazeny mezi hlavní deskriptory. Používají se pouze u článků. Mají svoje pravidla používání. Připojují se k indexaci rutinně, i když jsou v článku jen zmíněny. Příklad: předmětem studie byla těhotná žena ve věku 35 let, automaticky indexátor použije tagy „těhotenství“, „lidé“, „ženské pohlaví“ a „dospělí“.

K čemu tagy slouží Pomocí tagů se vyjadřuje např: Jaký je věk lidí? Pojednává článek o lidech, o zvířatech…? Jaký je věk osob, u kterých se určitá klinická studie prováděla? Jedná se o srovnávací studii? Týká se problém, o kterém se pojednává, ženského či mužského pohlaví? Apod.

Výčet tagů Těhotenství Novorozenec do 1 měs. Kojenec 1 – 23 měsíců Předškolní dítě 2 – 5 let Dítě 6 – 12 let Mladiství 13 – 18 let Mladý dospělý 19 – 24 let Dospělí 19 – 44 let Lidé středního věku 45 – 64 let Staří 65 – 79 let Staří nad 80 let a více Kočky Skot Kuřecí embryo Psi Morčata Cricetinae (viz odkaz křečci) Myši Králíci Krysy

Výčet tagů Zvířata Lidé Mužské pohlaví Ženské pohlaví In Vitro (publ. typ) Srovnávací studie (publ. typ) Dějiny středověku Dějiny 15. století Dějiny 16. století Dějiny 17. století Dějiny 18. století Dějiny 19. století Dějiny 20. století Dějiny 21. století

Ukázka tagu „mužské pohlaví“ Pozn.: pozor na záměnu s deskriptory „muži“ (analog. „ženy“)

Výskyt tagů „lidé“ a „zvířata“ Prakticky každý biomedicínský článek popisuje předmět výzkumu (lidi či zvířata, myši nebo krysy apod.) Klinické články popisují léčbu, diagnózu apod. konkrétní nemoci u pacientů. Tyto články skoro vždy popisují počet pacientů, jejich pohlaví a věk. Experimentální články skoro vždy zmiňují živočišný druh a pohlaví zvířete. Lze říci, že „Lidé“ a „zvířata“ jsou nejrozšířeněji používané tagy.

Analogie s tagy při vyhledávání Indexátor používá rutinně tagy při obsahové analýze článku. Rešeršér/ uživatel s tagy přijde do styku při vyhledávání článků, při filtrování dotazu. Viz ukázky z vyhledávání v Medviku, PubMedu

Ukázka „Check Tags“ ve vyhledávání v Medviku

Po rozkliknutí volby „více“

Ukázka filtrování např. podle věku /PubMed

Po rozkliknutí volby „more“

Supplementary Concept Records (SCRs)/MeSH Supplementary Concept Data Doplňková databáze tezauru MeSH. Dřívější Supplementary Chemical Records Obsahuje informace o chemických látkách, léčivých přípravcích a jiných konceptech jako jsou vzácné nemoci.

SCRs Obsahuje více než záznamů s více než termíny (tj. viz odkazy). Aktualizace databáze 1 x týdně. Dále viz ukázky vyhledávání v PubMed/MeSH Browser.

Jak se dostanu na MeSH Browser Odkaz na stránky MeSH Browser:

Ukázka vyhledávání deskriptoru „amlodipin“ v MeSH Browser/ SCRs

Část zápisu k deskriptoru „amlodipin“

Vyhledávání kombinace „amlodipine- perindopril“

Zápis fixní kombinace „amlodipin-perindopril“

Ukázka zadání léčivé látky „amlodipin nicotinate“

Zápis léčivé látky „amlodipin nicotate“

Vyhledání vzácné nemoci: Ukázka „ Melhelm-Fahl syndrom“

Zápis „Melhelm Fahl syndromu“

SCRs je aktuálním a vhodným doplňkem pro práci indexátorů, rešeršérů/uživatelů. Děkuji vám za pozornost.