Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Advertisements

Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
VZDĚLÁVÁNÍ NÁHRADNÍCH RODIČŮ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Setkání PS obcí a zástupců samospráv
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Novinky ve specializačním vzdělávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Aktuální problémy pěstounské péče z pohledu VOP Mgr. Bc. Hana Zaplatílková, Právník v oddělení rodiny, zdravotnictví a práce.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
MUDr. František Schneiberg
Informace ze sociální oblasti
Kvalita v sociálních službách jako proces
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Řízené rozhovory se starosty obcí s rozšířenou působností
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
územního plánování na obcích v roce 2007
Práva a povinnosti pěstounů, dohody o výkonu PP
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016

Středočeský kraj rozlohou zaujímá 14% území ČR nejvyšší počet správních obvodů – 26 OÚ ORP obcí, 83 měst obyvatel (k ) odborné přípravy realizuje pro krajský úřad příspěvková organizace kraje Centrum psychologicko-sociálního poradenství StK 2015 – celkem realizováno 19 kurzů o 8x pro osvojitele o 2x pro druhožadatele o 4x pro pěstouny o 5x pro pěstouny na přechodnou dobu kraj vydal 2 pověření k realizaci odborných příprav kraj vydal 13 pověření k uzavírání dohod o výkonu PP 2

Aktuální informace k PPPD 3 Žádosti (počet přijatých žádostí) (stav k 8.6.) A PP PPPD celkem

Aktuální informace k PPPD 4 Žádosti PPPDstav k Celkem podáno200 Řízení zastaveno41 Řízení přerušeno12 Postoupeno žádostí2 Nezařazeno žadatelů7 Zařazeno – počet osob v evidenci61 V procesu správního řízení78

Aktuální informace k PPPD 5 Osoby v evidencistav k Celkový počet zařazených61 - z toho přerušeno vedení v evidenci 2 Obsazených pěstounů47 Volných pěstounů12

Aktuální informace k PPPD 6 Osoby v evidenci (dle osoby žadatele) stav k Celkový počet zařazených61 - z toho počet žen 29 - z toho počet mužů 1 - z toho počet párů 31 v období bylo věkové rozpětí žadatelů od 26 let do 68 let, průměrný věk žadatelů při podání žádosti v roce 2014 byl 48 let průměrný věk žadatelů při podání žádosti v letech je 47 let

Aktuální informace k PPPD 7 Osoby v evidenci (nejvyšší dosažené vzdělání) stav k (%) základní vzdělání3,26 vyučen v oboru28,26 středoškolské vzdělání47,83 vyšší odborné vzdělání0 vysokoškolské vzdělání20,65

Aktuální problematika žadatelů požadavky na přijímané děti, vymezují se vůči: věku přijímaných dětí zdravotnímu stavu přijímaných dětí etniku přijímaných dětí žadatelé často nemají vytvořené vhodné bytové podmínky pro přijímané děti, kdy nejsou schopni zabezpečit potřebné soukromí přijímaných dětí rivalita PPPD x PP a A mlčenlivost 8

Výstupy z rozhovorů s pěstouny na PD Spolupráce s OSPOD OSPOD dítěte spokojenost, podpora u soudu, vysvětlení problémů, zájem o děti, návštěvy, podávání informací špatná komunikace, střídání pracovnic, nemožnost se dovolat, pocit, že OSPOD přidělávají práci, nejsou podávány informace, na které se ptají, malý zájem, chybí lidský rozměr OSPOD osob v evidenci: výborná, bez problémů, velmi dobrá nezájem ze strany OSPOD o osoby v evidenci 9

Výstupy z rozhovorů s pěstouny na PD Spolupráce s doprovázejícím subjektem spokojenost, skvělá spolupráce, okamžitá pomoc při řešení jakékoliv problematiky, široká a kvalitní nabídka možnosti vzdělávání, velká opora při řešení problémů, možnost spolehnout se na klíčovou pracovnici, vstřícnost, umí rychle pomoci, podpořit, hledají řešení, zájem, vyhovující vzdělávání formou víkendových pobytů nabízené vzdělávání neodpovídá potřebám pěstounů na přechodnou dobu, chladná spolupráce a ne vždy vstřícná, tematicky nezajímavé možnost vzdělávání, vzdělávání rozvržené na 4 hodiny denně do tří dnů a osoba v evidenci si tak musí hradit ubytování, stále se opakující témata vzdělávání, nedostatečná pomoc při řešení problémů 10

Výstupy z rozhovorů s pěstouny na PD Postřehy osob v evidenci k poskytování PPPD:  malá informovanost OSPOD o doprovázejících organizacích, o PPPD  malý zájem OSPOD o dítě  zdlouhavá soudní řízení  problémy s umístěním přijímaných dětí do MŠ  byrokracie ÚP  závist sousedů  dlouhé čekací doby mezi přijímanými dětmi 11

Výstupy z rozhovorů s pěstouny na PD Podněty ke zlepšení ze strany osob v evidenci k poskytování PPPD  zlepšit informovanost veřejnosti o PPPD  zlepšit komunikaci mezi jednotlivými složkami (soud, OSPOD, doprovázející organizace)  zrychlit soudní řízení  možnost pobírat příspěvek na úhradu potřeb i v době, kdy je dítě v péči pouze část měsíce  zlepšit informovanost ÚP o zákonných nárocích  možnost profilace přechodných pěstounů na určitou věkovou kategorii  podnět k zavedení tzv. „předávacích pobytů“ a jejich financování 12

Aktuální otázky  financování systému – prostředky přímo pro pěstouny  vzdělání žadatelů – odborná způsobilost - profese  věkové limity žadatelů  specializace pěstounů (věk dítěte, specifické potřeby dítěte)  sjednocení systému, metodického vedení (MPSV, ÚP, KÚ)  sankce - mlčenlivost  regulace počtu osob v evidenci  budoucnost PPPD vers. PP 13

14 Děkuji za pozornost Mgr. Libor Možíš, tel Krajský úřad Středočeského kraje, Zborovská 11, Praha 5