Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
OBČANSKÉ PRÁVO PROCESNÍ Kristýna Mazaná, Petra Morávková.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
Bezpečnostní systém ČR
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Správa sociálního zabezpečení
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Katedra finančního práva a národního hospodářství
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
2. ČNB a její role v platebním styku.
Organizace veřejné správy blok č. 1
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Název projektu: Moderní škola
Klasifikace normativních právních aktů
Správa sociálního zabezpečení
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu nové látky. Posun se provádí kliknutím. Opakování kliknutím na šipku, resp. lva.
České a československé právní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
České a československé právní dějiny
Transkript prezentace:

Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy

 Právní řád = soubor právních norem v určité době a na určitém území  Je spojen se státem – stát právní normy vydává a vymáhá  Historie: zvykové právo (právní obyčeje) kodifikace (kodex = zákoník)v č. zemích stol. upevnění panovnické moci v pobělohorském období Nejradikálnější změna po 2. světové válce

 PARLAMENT – ústavní a běžné zákony  VÝKONNÉ STÁTNÍ ORGÁNY – nařízení vlády, vyhlášky ministerstev  OGÁNY ÚZEMNÍ SPRÁVY – vyhlášky a nařízení obcí  SYSTÉM PRÁVA = obsahové uspořádání právních předpisů, podle toho o čem jedná se zařezuje do příslušného právního odvětví

 Ústavní právo (Ústava ) – normy o uspořádání a řízení státu, o nejvyšších orgánech státní moci  Soudní právo (občanské, trestní, ústavní, správní a procesní) – upravuje postup při soudních jednáních  Správní právo (Správní zákoník) – upravuje organizaci a činnost státního administrativního aparátu  Rodinné právo – (Zákon o rodině) upravuje vztahy mezi manžely a mezi rodiči a dětmi

 Občanské právo (Občanský zákoník) – právní normy o majetkových záležitostech fyzických i právnických osob  Trestní právo (Trestní zákoník) – vymezuje, která jednání jsou trestnými činy a jaké tresty se za ně ukládají  Finanční právo (daňové zákony a finanční vyhlášky) – upravuje peněžní záležitosti  Pracovní právo (Zákoník práce) – upravuje vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem  Obchodní právo (Obchodní zákoník) – normy o podnikatelských majetkových vztazích

 Soudy jsou nezávislé státní orgány, které zajišťují ochranu práv a rozhodují o vinně a trestu za trestné činy  ÚSTAVNÍ SOUD - není součástí systému obecných soudů Úkolem Ústavního soudu České republiky je dbát na ochranu ústavnosti. Sídlem Ústavního soudu je Brno. 15 soudců – jmenuje prezident, funkční období je 10 let

 Nejvyšší soud - který rozhoduje v poslední instanci, není již odvolání. Sídlo v Brně, JUDr. Iva Brožová předsedkyně  Nejvyšší správní soud - zabývá se agendou správního soudnictví, napadení voleb, rozpuštění politických subjektů. Sídlo v Brně  Vrchní soud v Praze – působnost pro českou část ČR v Olomouci – působnost pro moravskou a slezskou část ČR  Krajský soud – celkem 7, pro Pardubice krajský soud v Hradci Králové  Okresní soud - soud se nachází v budově v ulici Na Třísle. Předsedkyní soudu je Mgr. Jaroslava Sádovská,

 Správní soud v Brně  Krajský soud v Liberci

citace o Právní řád. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ %A]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. o Právní odvětví. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. o Správní soud v Brně. In: Wikipedia: the free encyclopedia [/cs.wikipedia.org/wiki/Nejvy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_spr]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. o Krajský soud v Hradci Králové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [cs.wikipedia.org/wiki/Krajsk%C3%BD_soud_v_Hradci_K]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. o VALENTA, Milan. Občanská výchova. Praha : Práce, s.