Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět a prameny pracovního práva
Česká republika-demokratický stát
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Základní právní pojmy Právo – soubor pravidel pro lidské soužití, pro jednání osob a jejich vztahy Právo nepsané – zvykové, obyčeje, morální zásady,
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁT A PRÁVO.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Česká republika – demokratický stát
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Legislativní proces J.Kožiak.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Prameny práva, právní vztahy
Moc soudní Pavel Šuranský.
Orgány právní ochrany a sankce
Právní aspekty podnikání
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Význam práva Petr Machala.
Právní normy Milana Reichlová.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Právní normy Pavel Šuranský.
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Norma, právo, forma zákonů
Právní odvětví Petr Machala.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY. PRÁVO A STÁT PRÁVO = soubor pravidel, podle kterých se organizuje a řídí lidské spolužití. STÁT = organizační soustavou lidské.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Právní vztahy Datum vytvoření
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ Vrbová,Šolínová. Odvětí práva, které upravuje trestněprávní vztahy vznikající v trestním řízení pramen trestního práva procesního.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Pravidla chování, právo a morálka
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Prameny Práva pp.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
Prameny Práva pp.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
Právo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Právní řád ČR 7.ročník

Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co považujeme za správné a za slušné. Jenže mohou nastat i případy, kdy z hlediska jednoho člověka je určitý čin dobrý a prospěšný, zatímco druhého tento čin poškozuje. Aby k takovým situacím nedocházelo, případně aby poškozený mohl hledat ochranu, vymezuje stát nejdůležitější pravidla, jimiž se musí řídit jeho občané. MORÁLKA = pravidla, kterými by se lidé měli řídit MORÁLKA = pravidla, kterými by se lidé měli řídit PRÁVO = pravidla, kterými se lidé musí řídit PRÁVO = pravidla, kterými se lidé musí řídit

Právo - co to je Soubor zákonů (předpisů) vydaných státem, které jsou pro společnost a její občany závazné a jejich dodržování je vynucováno státní moc. Tyto předpisy regulují chování občanů daného státu Tím, že zákony chování občanů upravují, omezují jejich svobodu, ale zároveň je ochraňují ajejich svobodu pomáhají udržovat.

Stát Zákony a předpisy Občané Jsou závazné ChráníTvoří

Kdo zákony a právo vytváří V ČR mají právo vydávat obecně závazné předpisy (zákony a vyhlášky) tyto orgány: Parlament – ústavní a běžné zákony, zákonná opatření Senátu. Vláda ČR – nařízení vlády, vyhlášky a opatření. Obce a kraje – obecně závazné vyhlášky, nařízení.

Kdo nás chrání - kdo chrání naše práva

Zákony a právní předpisy Platí princip právní síly - zákony a předpisy s nižší silou nesmí odporovat zákonům silnějším Neznalost zákonů neomlouvá - žádný soud neuznává obhajobu: "... ale já jsem nevěděl, že je to zakázané."

Sankce Při nedodržení předpisu či zákona dochází k sankci Sankce neboli trest je důležitý ze několika důvodů: 1.K odstranění nebo nahrazení následků činů porušujících zákon (náhrada škody) 2.Aby odradily pachatele i jeho možné následovníky od protiprávního jednání 3.K ochraně společnosti před pachatelem