Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, 7. 10. 2015 Svaz měst a obcí České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Stav legislativy OH a plnění Programu předcházení vzniku odpadů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Statutární město Brno Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna Brno.
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Meziobecní spolupráce dobrovolných svazků obcí – moderní fenomén rozvoje veřejné správy pro 21. století Projekt Center společných služeb (CSS) realizovaný.
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Centrum společných služeb
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Hlavní město praha a integrace cizinců
Společenská odpovědnost ve školství
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Pozemkové úpravy.
Chytrá řešení od společnosti E.ON
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
POH Středočeského kraje
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Oběhové hospodářství v praxi
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Ing. Stanislava Správková
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Národní akční plán čisté mobility
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky

Pohled měst a obcí a krajů na udržitelné odpadové hospodářství: Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR Zpracována 2008, aktualizace Východiska: platná odpadová legislativa, potřeby praxe, Teze rozvoje OH, Rozšířené Teze rozvoje OH (vláda srpen 2010) Společný odborný materiál SMO ČR + AK ČR - rozpracovává návrhové okruhy a opatření pro řešení OH z pohledu samospráv měst, obcí a krajů věcný záměr zákona o odpadech a o výrobcích s ukončenou životností, POH ČR (2014, 2015) 2

Prevence odpadů - své místo v hierarchii, je podrobněji popsána v evropské i národní legislativě (usnesení vlády 869/2014, nařízení vlády č. 352/2014); -široký pojem – ekodesign, úsporná opatření při výrobě, vedlejší produkty, znovuvvyužití; -soustavná činnost za účelem zejména změny v chování výrobců a producentů odpadů (spotřebitelů); - Strategické dokumenty (Politika druhotných surovin, Státní energetická koncepce); 3

Program předcházení vzniku odpadů ČR -na všech úrovních podpořit, propagovat a dostatečně informovat o dostupných dobrovolných nástrojích (dobrovolné dohody, systémy environmentálního řízení, environmentálního značení, čistší produkce) s cílem jejich postupného rozšiřování; -zajistit účinné zapojení státní správy na všech úrovních do problematiky předcházení vzniku odpadů s cílem postupného snižování množství odpadů při výkonu státní správy; -na všech úrovních podpořit, propagovat a dostatečně informovat o dostupných dobrovolných nástrojích (dobrovolné dohody, systémy environmentálního řízení, environmentálního značení, čistší produkce) s cílem jejich postupného rozšiřování; -Věnovat maximální pozornost odpadům z potravin a vytvořit podmínky pro postupné snižování těchto odpadů na všech úrovních potravinového cyklu (fáze výroby potravin včetně jejich uvádění na trh a konzumace); 4

Program předcházení vzniku odpadů ČR Vytvořit podmínky ke stabilizaci produkce jednotlivých složek komunálních odpadů a jejímu následnému snižování na všech úrovních veřejné správy a na úrovni občanů; V součinnosti s dalšími strategickými dokumenty vytvořit podmínky ke stabilizaci produkce nebezpečných odpadů, stavebních a demoličních odpadů, textilních odpadů a odpadů z výrobkových směrnic s výhledem jejího reálného snižování v následujících letech; Podporovat využívání servisních a charitativních středisek a organizací za účelem prodlužování životnosti a opětovného používání výrobků a materiálů; Zvýšit účinnost prosazování problematiky předcházení vzniku odpadů v aktivitách a činnostech kolektivních systémů a systémů zpětně odebíraných výrobků; 5

Některé odpadové toky a činnosti -vybrané výrobky/spotřební zboží (textil, oděvy, boty a další) a odpady z potravin; -domácí a komunitní kompostování, nízkoodpadové přístupy a postupy s menším dopadem na životní prostředí, prosazování dobrovolných nástrojů a dalších environmentálních aspektů (např. environmentální systémy řízení, environmentální značení); -dodržovat hierarchii nakládání s odpady; 6

Prevence odpadů v komunální praxi na komunální úrovni realizovatelná jen část opatření s podporou státu a kraje (finanční, administrativní); osvětové činnosti (např. propagace, kampaně): sběr upotřebených použitelných výrobků (oděvy, boty, knihy, apod.); domácí a komunitní kompostování, zpětný odběr; podpora environmentálního značení a výrobků s menším dopadem na životní prostředí (environmentálně šetrný výrobek „EŠV“, environmentálně šetrná služba „EŠS“, Ekoznačka EU, regionální výrobky), podpora udržitelného spotřebního chování; zohledňování environmentálních aspektů se zaměřením na předcházení vzniku odpadů v rámci činnosti úřadu (provoz obecního/městského úřadu, zadávání zakázek z veřejného rozpočtu, poskytování grantů, zapojování se do aktivit jako Místní Agendy 21 a Zdraví 21) i aktivit realizovaných za podpory obce (např. akce realizované na veřejném prostranství obce); 7

Prevence odpadů v komunální praxi spolupráci s lokálními a regionálními sdruženími či spolky (např. potravinová banka), obecními organizacemi (např. školní jídelny); „preventista odpadů“ na obecním úřadě pro potřeby občanů i úřadu (osvěta, opakovaně použitelné předměty aj.); obec má tedy na jedné straně nejrůznější nástroje vedoucí k předcházení vzniku odpadů, na druhé straně jsou zde významné limity (legislativní, finanční, personální). 8

Děkuji za pozornost.