Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda H2O.
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VODA Vytvořil Martin Borek.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Voda.
Základní vzdělání - 2. stupeň
vypracovala: Vendula skalová
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
VODA Lucka Chytilová a Jakub Kolder. VODA -Voda, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku -Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Voda Jaroslav Martykán 79974
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Vypracoval: Martin Půr
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8), Ch 8.r. Zpracoval:Ing. Gabriela Huserová

Anotace DUM je určen k upevnění a procvičení znalostí žáků o vodě pitné, užitkové a destilované, dále pak o její úpravě a čištění. DUM byl vytvořen dne

Základní podmínka života

Voda, sumárním vzorcem H 2 O, systematicky oxidan, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem, resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá tekutina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: - pevném – led a sníh - kapalném – voda - plynném – vodní pára

Význam a použití 1. Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. (Podle Guinnessovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.)

2.Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd. 3.Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby. 4.Je zdrojem obživy v přímořských státech 5.Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě. 6.Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny. 7.Voda je využívána při rekreaci a sportu. 8.Minerální voda má léčivé účinky.

Pitná voda Pitná voda se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Z některých zdrojů – zejména podpovrchových – je možné získat pitnou vodu bez úpravy.

 Ke shromažďování povrchové vody slouží vodárenská nádrž ( přehrada ), v níž se nachází odběrová věž s několika odběrovými šachtami v různých hloubkách. Odebírá se podle příkazu z úpravny vody, která bývá v blízkosti přehrady. Vhodná teplota pro odběr je méně než 12 °C.

 Výjimečně se využívá umělé filtrace a sorpční schopnosti půdního sedimentu, protože řasy často ucpávají filtraci. Voda z toku se nechá infiltrovat z umělých nádrží do podzemí a z podzemí se poté čerpá. Příkladem může být vodárna v obci Kárany, která od r vyrábí kvalitní pitnou vodu pro přibližně třetinu Prahy a řadu dalších obcí a měst Středočeského kraje.

 Čerpání z podpovrchových zdrojů z podzemních vrtů. Surová voda se odvádí do úpravny vod.Tam se upravuje (mechanické předčištění, chemické čeření, filtrace přes pískové filtry, odstranění Iontů železa a manganu, někdy i částečné odstranění dusičnanů a dusitanů, dezinfekce). Pak směřuje do vodojemů a z nich se vodovody dopravuje k spotřebitelům.

-V domácnosti nebo v průmyslu užíváme vodu podle účelu. - Destilovaná voda je chemicky čistá látka zbavená všech příměsí, obsahuje pouze molekuly vody (H 2 O). - Zdrojem pitné vody je povrchová nebo podzemní voda. Upravuje se ve vodárnách, kde protéká nejprve pískovým filtrem a pak se dezinfikuje, dosud nejčastěji plynným chlorem, aby neobsahovala choroboplodné zárodky. - V průmyslu se používá užitková voda, která nemusí být pitná.

-Odpadní vody se před vrácením do toků musí čistit mechanicky(usazování) a následně biologicky(působení mikroorganismů a vzdušného kyslíku). -Množství rozpuštěných minerálních látek určuje tvrdost vody. -Pro praní je nejvhodnější měkká voda. -Lepší chuť pitné vody je důsledkem většího obsahu rozpuštěných minerálních látek, je to voda tvrdá. -Naše země je bohatá na minerální vody. Na využívání některých z nich je založeno světoznámé české lázeňství.

Otázky: 1.Jaký je rozdíl mezi tvrdou a měkkou vodou ? 2. Čím se liší destilovaná voda od vody z vodovodu? 3. Proč se voda ve vodárně musí desinfikovat? 4. Proč je důležitá výstavba čističek odpadních vod? 5. Jak se voda v čističkách odpadních vod čistí?

Zdroje: KARGER, Ivo; PEČOVÁ, Danuše; PEČ, Pavel. Chemie I : pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Olomouc : Pedagogické nakladatelství PRODOS, s. ISBN X, učebnice. dotaz/nazory/je-lepsi-voda-z-kohoutku-nebo-balena-voda.html dotaz/nazory/je-lepsi-voda-z-kohoutku-nebo-balena-voda.html slavi-50-let-pc0-/domaci.aspx?c=A100820_164105_praha- zpravy_sfo slavi-50-let-pc0-/domaci.aspx?c=A100820_164105_praha- zpravy_sfo