EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dědičnost krevních skupin
Advertisements

ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Genetika eukaryotní buňky
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Mimojaderná a polygenní dědičnost
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krevní skupiny Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
GENETIKA.
Autozomální dědičnost
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci VI Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_14 Název materiáluDědičnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – ptáci II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka - plazi Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/8 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Rostlinná pletiva – I. část Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/6 Šablona: III/2.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Mendelovská genetika – Dihybridismus: procvičování modelových příkladů Číslo vzdělávacího materiálu:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 1. část – Výtrusné rostliny Číslo vzdělávacího.
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetické interakce – řešené příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /6 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka I. Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU peníze středním školám
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
EU peníze středním školám
EU peníze středním školám
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU peníze středním školám
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
Genetika Přírodopis 9. r..
EU peníze středním školám
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
genetika gen -základní jednotka genetické informace geny:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU peníze středním školám
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Molekulární biologie jako prohloubení učiva a opakování k maturitě Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: ročník čtyřletého gymnázia (septima – oktáva) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Metodika/anotace: Materiál slouží k pochopení významu krevních skupin na genetické úrovni. Tj. jakou krevní skupinu mohou mít mé děti, pokud je budu mít s tímto mužem/s touto ženou?Dále se zde seznámíme s genetickými informacemi, které nevychází z jaderné DNA, ale z jiných částí buňky. Na tyto informace je v dnešní době upřena pozornost vědců. Jak velký je jejich význam pro fungování organismů? To zatím nevíme. Třeba na to přijdete vy. Časový rozvrh: 45 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Dědičnost krevních skupin antigeny aglutinogeny Na membránách erytrocytů se vyskytují různé antigeny bílkovinné podstaty zvané aglutinogeny (příslušné reakce s těmito antigeny způsobují shlukování - aglutinaci - krve). Nejvýznamnější jsou právě aglutinogen A a aglutinogen B. Podle toho, které z těchto aglutinogenů jsou přítomny, se určuje krevní skupina: Skupina A Skupina A - Tvoří se pouze aglutinogen A Skupina B Skupina B - Tvoří se pouze aglutinogen B Skupina AB Skupina AB - Tvoří se oba aglutinogeny Skupina O Skupina O - Netvoří se žádný aglutinogen

Dědičnost krevních skupin aglutininy V krevní plazmě jsou naopak obsaženy bílkovinné protilátky zvané aglutininy (anti-A, anti-B). O tom, které typy protilátek jsou v krvi obsaženy, opět rozhoduje krevní skupina člověka. Skupina A Skupina A - Tvoří se pouze aglutinin anti-B Skupina B Skupina B - Tvoří se pouze aglutinin anti-A Skupina AB Skupina AB - Netvoří se žádný aglutinin Skupina O Skupina O - Tvoří se oba aglutininy (tj. anti-A i anti-B)

Dědičnost krevních skupin !!! Pokud při transfúzi dostane pacient s krevní skupinou A sérum od dárce s krevní skupinou B, začnou pacientovy anti-B protilátky shlukovat krev a pacient pravděpodobně zemře. Vzhledem k několika dalším faktorům neplatí ani známá poučka o krevní skupině O jako o univerzálním dárci či o krevní skupině AB jako o univerzálním příjemci (pokud se jedná o transfúzi plné krve). Při transfúzi se tedy může použít jen krev stejné skupiny, navíc je nutné udělat ještě poslední křížovou zkoušku kompatibility séra a pacientovy krve. !!!

Dědičnost krevních skupin Uplatňují se alely jednoho genu – ABO genu 9q34. Alely podmiňující tvorbu aglutinogenu (buď A nebo B) jsou dominantní vůči alele, která nepodmiňuje tvorbu žádného aglutinogenu, tj. O. Mezi sebou jsou kodominantní. Úkol: Zjistěte všechny možné rodičovské kombinace a potenciální fenotypy potomků. Fenotyp - krevní skupina A - Genotyp AA nebo AO Fenotyp - krevní skupina B - Genotyp BB nebo BO Fenotyp - krevní skupina AB - Genotyp AB Fenotyp - krevní skupina O - Genotyp OO

Příklad 1 Jeden z rodičů má krevní skupinu A, druhý B, u dětí byly zastoupeny všechny 4 skupiny. Jak vypadají genotypy všech zúčastněných.

Příklad 1 Jeden z rodičů má krevní skupinu A, druhý B, u dětí byly zastoupeny všechny 4 skupiny. Jak vypadají genotypy všech zúčastněných? Aby mohly vzniknout všechny čtyři typy krevních skupin, musí mít oba rodiče také alelu O – mluvíme o kodominanci – nula se projeví pouze jako homozygotně recesivní sestava:

Příklad 2 Kterého z mužů lze vyloučit jako otce dítěte? Dokažte: a) matka má krevní skupinu B, dítě 0, jeden muž A, druhý AB. b) matka má krevní skupinu B, dítě AB, jeden muž A, druhý B.

Příklad 2 Kterého z mužů lze vyloučit jako otce dítěte? a) matka má krevní skupinu B, dítě O, jeden muž A, druhý AB. Matka má krevní skupinu B – tzn., že může mít genotyp BB nebo BO. Pokud má dítě skupinu O, pak se u matky jedná o druhou možnost. Otec musí mít tedy také alespoň jednu alelu O. Tím pádem nemůže mít skupinu AB. b) matka má krevní skupinu B, dítě AB, jeden muž A, druhý B. Stejně jako v předchozím příkladu má matka krevní skupinu B, dítě má ovšem skupinu AB – otec musí být donorem alely A. Muž mající krevní skupinu B tudíž nemůže být otcem dítěte.

Mimojaderná dědičnost Týká se DNA, které nejsou uloženy v jádře buněk ale mimo něj. U Prokaryot Plazmidy U Prokaryot – Plazmidy v cytoplazmě U Eukaryot Plazmogeny U Eukaryot – Plazmogeny v cytoplazmě Chondriogeny Chondriogeny v mitochondriích Plastogeny Plastogeny v plastidech PLAZMON Soubor všech genů mimojaderně uložených se nazývá PLAZMON

Mimojaderná dědičnost maternálně paternální biparentální Co se týče dědičnosti genů vázaných mimo jádro, je častější dědičnost po matce - maternálně, př. samčí chloroplasty z pylových zrn tedy nevstupují do zygoty. U některých nahosemenných však byla objevena výhradně paternální dědičnost, tzn. že všechna plastidová DNA v potomstvu pochází z pylového zrna. U zbytku vyšších rostlin je v zygotě přítomna kombinace samčích i samičích chloroplastů a dědičnost pDNA je tedy biparentální. Podobně je tomu i u chondriogenů a plazmogenů