Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 61 Cytogenetika - chromozomy Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 22. 11. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:chromozom,centromera, Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Počet chromozomů Soubor chromozomů se nazývá karyotyp pro každý živočišný a rostlinný druh je typický počet Při každém dělení buněk se musí zajistit předání úplné genetické informace. U somatických buněk- mitoza-2n- diploidní- 2dceřinné. U pohlavních buněk – meioza – 2x dělí jádro, ale pouze 1x dělí chromozom. Výsledek- 4 haploidní buňky- n.

4 Sady Každá somatická buňka obsahuje 2 sady chromozomů 1. sada – matka 2. sada – otec Jsou párové morfologicky nerozlišitelné – homologické. Chromozomy různých párů se liší morfologicky a geneticky – heterologické.

5 Dědičnost a jaderné chromozomy V každém chromozomu jsou geny seřazeny v určitém a přesném pořadí za sebou. Přesné místo = lokus. Homologické chromozomy obsahují tytéž lokusy. Jsou - li oba geny na homologických chromozomech stejné,mluvíme o genech. Majíli různé formy jsou to alely. Alela = různá forma 1 a téhož genu.

6 Homozygotní a heterozygotní sestavy Geny – alely se označují písmeny. Jsou-li obě alely určitého genu stejné, nazýváme sestavu –homozygotní dominantní(2 velká písmena AA) recesivní(2 malá písmena aa) Jsou- li párové alely rozdílné nazýváme sestavu heterozygotní (Aa)

7 Fenotyp Alela, která se na venek, tedy fenotypově projevuje stejně v homozygotní a heterozygotní sestavě je alela dominantní. Ta, která se projeví fenotypově jen v homozygotní sestavě se nazývá recesivní (potlačená). Liší-li se fenotyp heterozygota od homozygota jde o neúplnou dominanci.

8 Kontrolní otázky 1.Co je to karyotyp? Soubor chromozomů. 2. Chromozomy homologické jsou? Morfologicky nerozlišitelné. 3. Co je to lokus? Přesné místo genu v chromozomu. 4. Co je to alela? Různá forma jednoho a téhož genu.

9 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.spektrumzdravi.cz/5.-cytogenetika Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google