Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Neúplná dominance. Řešení příkladů. (VY_32_INOVACE_ ) Autor RNDr. Helena Trkalová Tematická oblast Genetika Ročník Čtvrtý Datum tvorby Červenec 2013 Anotace Prezentace je určena pro výuku genetiky v hodinách biologie a biologického semináře ve vyšších ročnících gymnázia. Vysvětluje pojem neúplná dominance, který využívá při řešení několika příkladů. Metodický pokyn Studenti si uvědomí, jak poznáme při alelové analýze, zda se jedná o úplnou či neúplnou dominanci. Některé příklady jsou úplně, jiné neúplně řešené. Časová dotace 30 minut.

2 Neúplná dominance, řešení příkladů
Úplná a neúplná dominance, intermediarita

3 Neúplná dominance Při úplné dominanci nelze fenotypicky rozlišit heterozygoty od homozygotů dominantních Dominantní alela zcela potlačuje projev alely recesivní Existují však alely, které označujeme jako neúplně dominantní V tomto případě má homozygot dominantní jiný fenotypový projev než heterozygot (a samozřejmě i než homozygot recesivní, tak to je vždycky) Pokud je fenotypový projev hybrida přibližně uprostřed mezi projevy obou z rodičů, mluvíme o intermediaritě

4 Neúplná dominance – př. 1

5 Příklad 1 Při křížení žlutokvěté (genotyp CC) a bělokvěté (cc) nocenky (Mirabilis jalapa) má kříženec v generaci F1 květy světle žluté Jejich samosprášením vznikne potomstvo s květy žlutými, světle žlutými i bílými. Jaký bude fenotypický štěpný poměr v F2 ? Jaký je genotypický štěpný poměr, liší se od fenotypického? (asi tušíte, že barva květu u nocenky je založena neúplně dominantně)

6 Řešení 1. příkladu: Určíme si příslušné genotypy a fenotypy:
žluté květy CC světle žluté květy Cc bílé květy cc Samosprášením F1 generace dostaneme generaci F2 Heterozygot v F1 tvoří 2 typy gamet C/c Připravíme si Mendelův čtverec gamety C c CC Cc cc Genotypový i fenotypový štěpný poměr je stejný, 1 : 2 : 1, tj. jedna rostlina bude žlutá, dvě světle žluté a jedna bílá (samozřejmě teoreticky)

7 Příklad 2 Thalasémie je druh lidské anemie. Tato nemoc má dvě formy zvané minor a major, druhá z nich je velmi vážná. Vážně postižení jedinci jsou homozygotní se sestavou tt, méně postižení jedinci jsou heterozygoti Tt. a) Muž s thalasémií minor se oženil se zdravou ženou. Jaká je prognóza pro jejich děti vzhledem k thalasémii? b) Otec i matka trpí thalasémií minor. Jaká je pravděpodobnost, že jejich dítě bude postiženo vážně, tj bude trpět thalasémií major? S jakou pravděpodobností budou mít zdravé dítě?

8 Řešení příkladu 2b Oba rodiče trpí thalasémií minor, jejich genotypy jsou stejné – Tt Oba tvoří gamety jednak s alelou T, jednak s alelou t Připravíme si Mendelův čtverec, ze zadání je zřejmé, že thalasémie se dědí neúplně dominantně gamety T t TT Tt tt Zdravé dítě se narodí se stejně velkou pravděpodobností jako dítě trpící thalasémií major, tj. 25%

9 Řešení příkladu 2a bude obdobné, samozřejmě ne stejné
Thalasémie je ve větší míře rozšířena v oblastech, kde lidé trpí malárií. Vysvětli.

10 Použitá literatura: Nečásek,J.: Genetika, Scientia, Praha 1997


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google