Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Střední průmyslová škola Zlín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Střední průmyslová škola Zlín"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_22_17 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Člověk a příroda Tematický okruh Základy biologie Téma Tematická oblast Název Genetika – dědičnost krevních skupin a gonozomů Autor Mgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník , LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník Anotace Prezentace – základy genetiky – dědičnost krevních skupin a gonozomů Přínos/cílové kompetence Žák je seznámen se základními pojmy z genetiky

2 Dědičnost krevních skupin a gonozomů
Dědičnost krevních skupin a gonozomů. Žáci se seznámí se zákony dědičnosti krevních skupin a gonozomů. Učivo si procvičí na konkrétních příkladech. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 Dědičnost krevních skupin
Skupina A genotyp AA nebo AO Skupina B genotyp BB nebo BO Skupina AB genotyp AB Skupina O genotyp OO

4 příklad Otec skupina A, matka AB
AO B AB BO Děti mohou mít krevní skupiny A, AB nebo B. Nemohou mít skupinu O.

5 příklad Děti mohou mít krevní skupiny B nebo O.
Otec skupina B, matka O B O BO B O BO OO Děti mohou mít krevní skupiny B nebo O. Nemohou mít skupinu A ani AB.

6 příklad Vypracujte tabulky pro případ, že otec má krevní skupinu A a matka B. B A AB B A AB O BO B O A AB AO BO OO B O A AB AO Děti mohou mít všechny krevní skupiny.

7 Gonozomální dědičnost
[01]

8 Gonozomální dědičnost
Gonozomy = pohlavní chromozomy. Chromozom Y je kratší než chromozom X. Ta část chromozomu X, která „přesahuje“, se označuje jako heterologní. V této části chromozomu X se vyskytují geny, které se přenášejí většinou z matky na syna. Je to proto, že u dcery by tento gen překryla heterologní část druhého chromozomu X.

9 Gonozomální dědičnost
Bylo zjištěno, že v heterologní části chromozomu X se vyskytuje gen pro barvoslepost. Tato dědičná porucha se přenáší z matky na syna – matka je pouze přenašečkou. Tzn., že u ní se nemoc neprojeví. Dcera této matky by byla barvoslepá pouze v případě, že i její otec nese gen pro barvoslepost. Pak se oba tyto geny setkají a nemoc se projeví i u ženy. Podobná situace je např. i u hemofilie – dědičné poruchy srážlivosti krve

10 Test barvosleposti [02]

11 B) Dědičnost kvantitativních znaků
Kvantitativní znaky – výška, váha, velikost, množství. Jsou podmíněny velkým počten genů malého účinku. Čím více genů se na daném znaku podílí, tím více genotypů vznikne. Na genotyp kvantitativních znaků má vliv vnější prostředí a schopnost přizpůsobení. (Množství potravy, vody, slunečního záření,….)

12 Seznam citací [01] Soubor:XY-Chromosomen.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [02] Soubor:Barvoslepost74-21.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola Střední průmyslová škola Zlín"

Podobné prezentace


Reklamy Google