Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !"— Transkript prezentace:

1 Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !

2 Dědičnost krevních skupin 1/ Jakou mohou mít krevní skupinu děti, jejichž rodiče mají skupinu AB a B ? 2/ Oba rodiče mají krevní skupinu AB, jakou mohou mít děti ? 3/ Urči, jakou krevní skupinu může mít dítě rodičů, kteří mají krevní skupiny AB a O.

3 Správné řešení: 1/ Děti mohou mít krevní skupinu A,B a AB. 2/ Děti mohou mít krevní skupinu A,B a AB. 3/ Dítě může mít krevní skupinu A nebo B.

4 Dědičnost vázaná na pohlavní chromozomy- heterochromozomy (gonozomální dědičnost) Příklady chorob vázaných na pohlaví- způsobené genem X! 1/ Hemofylie 2/ Daltonismus Choroby jsou dědičné v recesivní formě, alely jsou umístěny na heterologní části chromosomu X. Platí dědičnost křížem.

5 Platí: Xh, Xd – označení recesivní alely pro nemoc Hemofylie: Daltonismus: XHXH- zdravá žena XDXD- zdravá žena XhXH -zdravá,přenašečka XdXD – zdravá, přen. XhXh – nemocná žena XdXd – nemocná ž. XhY – nemocný muž XdY – nemocný muž

6 Řešte příklady: 1/ Muž je zdráv a žena nese recesivní alelu pro hemofylii ( je přenašečka). Jak potomci ? 2/ Matka je přenašečka hemofylie a otec je nemocný. (trpí krvácivostí) Budou všichni děti trpět toto chorobou ? 3/ Otec je barvoslepí a matka je zdravá. Budou synové zdraví?


Stáhnout ppt "Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !"

Podobné prezentace


Reklamy Google