Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace."— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Molekulární biologie jako prohloubení učiva a opakování k maturitě Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: 2. 7. 2013 Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: 3. - 4. ročník čtyřletého gymnázia (septima – oktáva) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Genetika populací Metodika/anotace: Úkolem tohoto materiálu je procvičit znalosti z oblasti genetiky populací – zejména výpočty zastoupení alel a genotypů v populaci dle Hardy-Weinbergova zákona. Po absolvování této prezentace zjistíte, jak spočítat procento albínů v průměrné populaci atd. Časový rozvrh: 40 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 Jednoduché zopakování: zákon Hardy– Weinbergův Frekvence alel: - frekvence - četnost (relativní zastoupení) dominantní alely A v genofondu …p - frekvence – četnost (poměrné zastoupení) recesivní alely a v genofondu …q p + q = 1 Frekvence genotypů: - pokud je stav populace stabilní, udržuje se v ní stálé složení genového fondu po neomezený počet generací → zákon Hardy– Weinbergův p 2 + 2pq + q 2 = 1 = (100%) p 2 ………. frekvence výskytu dominantních homozygotů, AA 2pq …….. frekvence heterozygotů, Aa (také označení H, viz následující strana) q 2 ………. frekvence recesivních homozygotů, aa

3 V populaci je frekvence dominantní alely 30 %. Jaký je podíl jedinců homozygotně recesivních a heterozygotů? Příklad 1:

4 Příklad 1 - řešení:

5 Příklad 2: V populaci (9800 jedinců celkem) se vykytuje hypotetický geneticky podmíněný znak. Dominantní forma tohoto znaku je podmíněna dominantní alelou A, recesivní forma znaku je podmíněna recesivní alelou a. Dominantní fenotyp mělo 4998 jedinců. Určete genovou frekvenci dominantní a recesivní alely (populace je v H-W rovnováze).

6 Příklad 2 - řešení:

7 Víte, že 84 % obyvatel ve střední Evropě má v krvinkách Rh+, 16 % obyvatel jej nemá – tito jedinci se označují jako Rh–. Dále víte, že Rh faktor je autozomálně dominantně dědičný a že jedinci Rh+ jsou buď dominantní homozygoti, nebo heterozygoti. Jaká je četnost alely pro Rh faktor a četnost jednotlivých genotypů? Příklad 3:

8 Příklad 3 - řešení:

9 Obdobné příklady na doma: 4. Modrookých jedinců (= recesivní homozygoti) je v populaci 36 %, hnědookých (= dominantní homozygoti či heterozygoti) 64 %. Kolik procent v populaci tvoří jedinci hnědoocí homozygotní a kolik procent hnědoocí heterozygotní? 5. Četnost recesivní alely pro myopii (krátkozrakost) je v dané populaci 0,14. Jaká je četnost postižených (krátkozrakých) a přenašečů v této populaci? 6. Jistá autozomálně recesivní choroba, vykazující monogenní dědičnost, se v lidské populaci vyskytuje s frekvencí 0,0064. Kolik procent této populace tvoří zdraví jedinci, kteří nemají ani jednu příslušnou recesivní alelu. Populace je v Hardy-Weinbergově rovnováze.


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google