Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Anorganická a obecná chemie Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: 22. 2. 2014 Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: vyšší gymnázium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Výukový materiál – Látkové množství Metodika/anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál a jako opakování k maturitě z chemie. Jejím úkolem je názorně objasnit význam veličiny látkového množství a naznačit na příkladech její využití. Časový rozvrh: 35 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 Látkové množství Představme si situaci: Do vroucí vody na špagety v hrnci maminka nasypala dvě lžičky soli (NaCl). Otázkou je, kolik to dělá atomů chloru a sodíku? Nebo jinak. Kolik to bylo molekul soli? Když si uvědomíme, jak malé atomy a molekuly, zkrátka částice jsou, muselo by číslo vyjadřující jejich počet v tomto případě být strašně velké. Pro představu: pouhý 1g soli obsahuje cca 10,24. 10 21 částic. Také při vaření nepočítáme zrnka mouky, cukru či soli zvlášť, ale využíváme poměrné jednotky – většinou vyjádřené objemově, popřípadě hmotnostně

3 MOL V chemii využíváme ze stejných důvodů také poměrnou jednotku. Říkáme jí mol. Jedná se o jednotku látkového množství a nijak nesouvisí s objemem či hmotností. Umožňuje nám díky jasně vymezenému poměru odvozovat skutečné množství částic z měřitelného množství látky. 1 mol látky odpovídá počtu částic, který se rovná množství atomů obsažených ve 12g izotopu uhlíku 12 CAvogadrovu konstantuN A = 6,022. 10 23 mol -1 Jak je to možné? Inu bylo stanoveno, že 1 mol látky odpovídá počtu částic, který se rovná množství atomů obsažených ve 12g izotopu uhlíku 12 C. Toto číslo označujeme jako Avogadrovu konstantu a její hodnota je N A = 6,022. 10 23 mol -1. Pokud se vrátíme k otázce v úvodu a 1 lžička odpovídá přibližně 7g – tedy celkem 14g soli, pak je zcela jednoduchá spočítat, kolik částic toto množství obsahuje.

4 Výpočet Tabulka

5 Vyjádření počtu atomů v molekule V předchozím příkladu jsme došli k závěru, že 14g soli obsahuje 0,24 molu molekul této látky. Stejně tak ale je zde obsaženo stejné množství atomů chloru a atomů sodíku, tedy 0,24 molu. Jak by tomu ale bylo ve sloučenině, kde není poměr počtů atomů prvků 1 : 1, jako je tomu v tomto příkladu? Vezměme si například 1 mol kyseliny sírové – H 2 SO 4 – poměr vodíku : síry : kyslíku = 2 : 1 : 4 → množství vodíku odpovídá 2 molům, síra je obsažena 1 molem a kyslík má látkové množství čtyřnásobné, tedy 4 moly – tato množství jednotlivých prvků jsou sloučena v 1 mol kyseliny sírové. Také v reakčním schématu vyjadřujeme poměry látek reaktantů a produktů, které nám udávají skutečný obraz o tom, z jakého množství výchozích látek vznikne jaké množství produktů. Tyto poměry vyjadřujeme nejčastěji celými čísly před konkrétní látku. Mluvíme o stechiometrických koeficientech.

6 Molární hmotnost Tabulka

7 Molární objem plynu Tabulka

8 Výpočty látkového množství Tabulka

9 Zdroje: (k 22.2.2014) Obr. 1: http://www.e-chembook.eu/cz/doplnky/periodicke-tabulky

10 Obr. 8: http://www.e-chembook.eu/cz/doplnky/periodicke-tabulky Zpět


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google