Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2.70 Dědičnost pohlavně vázaná Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 21. 03. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:dědičnost křížem, holandrické geny Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Dědičnost pohlavně vázaná Geny těchto znaků jsou umístěny v pohlavních chromozomech. 1. geny v chromozomu Y – Projeví se u každého samce, který příslušné geny má. Je jich málo. Jsou vždy dominantní, protože Y chromozom nemá homologického partnera – nazývají se holandrické, dědí se z otců na syny (u ptáků – z matek na dcery).

4 Dědičnost pohlavně vázaná I 2. geny umístěné v chromozomu X – pro samce jsou vždy dominantní, pro samice recesivní i dominantní. Projevila se zde tzv. dědičnost křížem. Genů je hodně. Př. Hemofílie – porucha srážlivosti krve u člověka – přenáší ji recesivní alela chromozomu X. Nemocí trpí převážně muži.

5 Dědičnost pohlavně ovlivněná Je řízena geny umístěnými v autozomech. Jejich projev je odlišný, v závislosti na pohlaví. Jsou ovlivněny účinkem pohlavních hormonů. Ayshirské plemeno má 2 typy – červenostrakaté s mahagonovými skvrnami – M. Červenostrakaté s červenými skvrnami – m. Kombinace –MM – obojí pohlaví – mahagon. Kombinace - Mm – jen v přítomnosti samčího pohlavního hormonu, samice jsou červenostrakaté. Plešatost u mužů je podobně. Při porodech dvojčat nestejného pohlaví - hlavně u skotu vzniká intersex – samice má vzhled samce a je neplodná. Způsobuje to pohlavní hormon samčího embria (bratra).

6

7 Kontrolní otázky Kolik a kde se projeví geny umístěné v chromozomu Y ? Projeví se u každého samce a málo. 2. Jak se dědí geny v chromozomu Y? Z otců na syny. 3. Kdy se projeví dědičnost křížem? U genů chromozomu X. 4. Čím jsou ovlivněny geny v autozomech? Pohlavními hormony.

8 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://user.mendelu.cz/urban/vsg1/mendel/klas_sex4.html Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google