Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.23 Trofická, svalová, nervová tkáň Vytvořeno: 03.02.2013 Ověřeno: 20.02.2013 Třída: Ve1

2 Tkáně Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o tkáních viz. učebnice Klíčová slova:krev, svalová tkáň, nervová tkáň Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Trofická tkáň Je druh pojivové tkáně s tekutou mezibuněčnou hmotou. Patří sem: Tkáňový mok Míza Krvomíza Krev

4 Tekutou složkou krve je plazma, v ní jsou krevní tělíska: červené krvinky – erytrocyty – červená barva je způsobena krevním barvivem = hemoglobinem, má schopnost poutat plyny O2,CO2,NO3- bílé krvinky - leukocyty – podílejí se na tvorbě imunity fagocytace krevní destičky – trombocyty – pomáhají srážet krev

5 Svalová tkáň Je tvořena svalovými buňkami, které mají cytoplazmu s vlákny – myofibrilami, jejichž hlavní funkcí je schopnost kontrakce- smrštění Druhy svalových tkání: Hladká Žíhaná – příčně pruhovaná Srdeční

6 Svalová vlákna

7 Druhy svalových tkání 1. Hladká svalovina – vnitřní orgány – neovládáme vůlí, pracuje nepřetržitě, má malou spotřebu energie. 2. Žíhaná svalovina – kosterní, příčně pruhovaná – tvoří ji mnohojaderné buňky s vlákny – myosinem a aktinem, pracuje rychle a má vysokou spotřebu energie, podléhá vůli (když si řeknu tak ležím a to nejvíc pracuji?) U obratlovců tvoří kosterní svalstvo a u členovců je to jediný typ svaloviny. 3. Srdeční svalovina – kombinace hladké a příčně pruhované svaloviny a není ovládaná vůlí.

8 Nervová tkáň Tvoří ji nervové buňky – neurony – mají schopnost přijímat, vést vzruchy ve formě podnětů od smyslových buněk. Druhy neuronů: Dendrity – mají krátké výběžky – dostředivou funkci. Neurity – mají dlouhý výběžek( cca 1 metr) – odstředivá funkce. Spoje nervových buněk se nazývají synapse.

9 Nervová tkáň

10 Otázky a odpovědi 1. Z jaké pojivové hmoty je trofická tkáň? Z tekuté mezibuněčné hmoty -tkáňový mok, míza, krvomíza, krev. 2. Z kolika krevních tělísek je tvořena krev? Ze tří, červené krvinky – erytrocyty,bílé krvinky - leukocyty, krevní destičky – trombocyty. 3. Kolik druhů svalových tkání znáš? Dvě, hladké, žíhané – příčně pruhované, srdeční.

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.gymh.cz/vyuka/biologie/prehledy/4clo_01_tkan e.pdfhttp://www.gymh.cz/vyuka/biologie/prehledy/4clo_01_tkan e.pdf Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google