Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 58 Syntéza nukleových kyselin Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 14. 11. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace genetice viz. učebnice Klíčová slova:komplementarita, translace,tranckripce Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – genetika.

3  Nová dNA vzniká otiskem – replikací z mateřské DNA (matrice), za pomoci enzymu.  V replikačních bodech se začne rozmotávat dvoušroubivice (jakoby se podélně rozpůlí) a k volným bázím se připojí odpovídající báze, podle principu komplementarity (sounáležitosti), nebo celé nukleotidy.

4  U DNA spočívá ve spojení Nbazí:  Adenin s thyminem  Thimin s adeninem  Cytosin s Guaninem  Guanin s Cytosinem  U RNA je thymin nahrazen Uracilem ostatní spojení dvojic zůstane stejné.

5  Genetický kod –  Vlastnosti bílkovin jsou dány pořadím aminokyselin v polypektidickém řetězci.  Matrici tvoří informační – mediatorová mRNA – energii dodá ATP.  Probíhá ve 2 stupních:  1. transkripce (přepis)  2. translace (překlad)

6  Připomíná replikaci DNA, kdy obě vlákna DNA se od sebe oddělí – dočasně, aby jedno mohlo sloužit jako matrice pro mRNA – uplatní se princip komplementarity.  Nukleotidy spojí enzym RNA - polymeráza a mediatorová mRNA se z matrice uvolní.

7  Je překlad genetické informace s pořadí nukleotidů mRNA do pořadí aminokyselin v polypektidickém řetězci.  Mediatorová mRNA opustí jádro dostane se do spojení s ribizomy, ty obsahují ribosomovou RNA a spolupodílí se na seřazení aminokyselin daných pořadím kodómů mRNA.  tRNA (přenosová, transportní) se vytváří v jadérku podle matrice DNA, přechází do cytoplazmy, kde se na ni váží volné aminokyseliny a s těmi přechází na mRNA vázanou na ribozomy.

8  tRNA má na sobě triplet - antikodón, který vyhledává triplet – kodón mRNA.  Složkami bílkovin je 20 aminokyselin, a proto musí být aspoň 20 druhů tRNA.  tRNA přinese aminokyselinu, vytvoří se peptidová vazba, tRNA se uvolní a může přinést další AMK.  Po vytvoření celé molekuly bílkovin - několik set AMK, se uvolní celá molekula.  Genetický kód je systém, kdy pořadí nukleotidů řídí pořadí AMK v molekule bílkovin.

9 Replikace

10 Transkripce

11 Translace

12 1.Jak vypadá princip komplementerity po replikaci DNA?  Váže se adenin s thyminem, citosin s guaninem a opačně. 2. Co tvoří matrici a místo syntézy bílkovin?  mRNA a ribozony. 3. Jak je vyřešen neexistující princip komplementarity mezi mRNA a AMK?  Přes specifický nosič pro každou AMK – kodom a antikodom tRNA.

13 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.mojechemie.cz/Biochemie:Nukleov%C3%A9_k yselinyhttp://www.mojechemie.cz/Biochemie:Nukleov%C3%A9_k yseliny Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google