Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Bi 1.37 Taxonomie – houby pravé Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Ve1

2 Taxonomie hub Vzdělávací oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie
Ročník: 1. ročník Autor: Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace o souměrnosti viz. učebnice Klíčová slova: zygomycet, endomycet, kvasinky Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Oddělení houby pravé Buněčná stěna impregnována chitinem, glukanem.
Houbová vlákna jsou mnohobuněčná, jedno i více jaderná. Výtrusy jsou nepohyblivé.

4 Třída zygomycety Houby spájivé – hyfy jsou nepřehrádkované, mnohojaderné. Účastní se mikorhizy . Některé parazitují na hmyzu.

5 Zástupci Plíseň hlavičková – mucor mucedo – parazituje na organických odumřelých látkách – koňský trus. Plíseň maličká – mucor pusillus – způsobuje mykozy zvířat i člověka. Hmyzomorka muší – entomophtora muscae – způsobuje na počátku zimy muší mor. Kropidlovec černavý – šedá plíseň na potravinách.

6 Třída endomycety Charakteristika – jsou to jednobuněčné i mnohobuněčné houby, saprofyté, parazité. Rozmnožují se pučením – nepohlavně, spóry pohlavně.

7 Čeledi Kvasinky –Sacharomycetaceae:
jsou jednobuněčné, skvašují cukr na alkohol kvasinka vinná, lihová, pivní – + mouka – lis – droždí – vitamín B. Torulla utilis – krmná. Sněti ustilaginaceae: parazitické houby semenných rostlin. Ochrana – moření osiva. Prašná sněť pšeničná, prašná sněť ovesno ječná, sněť kukuřičná, mazlavá sněť pšeničná.

8

9 Otázky a odpovědi Jakými výtrusy se rozmnožují houby pravé?
Nepohyblivými. 2. Která houba ze zygomycetů způsobuje muší mor? Hmyzomorka muší. 3. Jaké je využití kvasinek? Při výrobě pečiva, destilátů, piva. 4. Navrhni ochranu proti snětím. Moření osiva.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google