Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV 14. 1. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 STÁŽE Inovativní prvek v náboru nových zaměstnanců STÁŽE Inovativní prvek v.
Advertisements

Ústecký kraj Observatoř trhu práce Červen 2016 Ing. Dagmar Prošková.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II – POVEZ II „Praktické příklady pro jednotlivé typy žadatelů“
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Akční plán podpory odborného vzdělávání stav realizace k
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Pravidelný seminář pro výchovné poradce základních a středních škol
Setkání HR klubu dne
Nástroje „POSPOLU“ Průvodce pro zaměstnavatele a publikace Kráčíme POSPOLU tipy a návod (metodika) pro praktickou závěrečnou zkoušku ve firmě u oborů.
Podpora v nezaměstnanosti
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Propojení odborného vzdělávání s praxí ve firmách
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Vzdělávání a práce web pro cestu za lepší prací
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje
ÚP ČR v kontextu poskytovatelů sociálních služeb
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Organizace práce na prodejně
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Cizinci na trhu práce v JMK
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV

Nabídka a poptávka na TP Nesoulad na TP z pohledu kvalifikační struktury identifikován v následujících oblastech:  U profesí s nižšími požadavky na kvalifikaci – vysoké zastoupení ve volných místech + vysoký podíl uchazečů o zaměstnání X problém při obsazování pracovních míst (odměna, dojížďka, pracovní podmínky)  V technických a řemeslných profesích – skutečný nedostatek pracovní síly Výrazným problémem profesní a regionální mobilita pracovní síly a nedostatek absolventů v technických/řemeslných oborech – problémy s generační výměnou

Projekt navazující na předcházející projekt Překvap (Předvídání kvalifikačních potřeb Cíl: Vytvoření komplexního predikčního modelu vývoje trhu práce, zejména v oblasti střednědobých a dlouhodobých kvalifikačních potřeb Jádrem sběr regionálních dat na základě úzké součinnosti všech relevantních aktérů, zejména ÚP ČR, NVF, FDV, Paktů zaměstnanosti (kde jsou zřízeny) a jiných regionálních platforem sdružujících zaměstnavatele, samosprávu, vzdělávací instituce, atd. Výstupy využitelné: ÚP ČR (cílení a zaměření rekvalifikací), MŠMT, krajské úřady – nastavení vzdělávacích oborů Řešení - KOMPAS

NÁRODNÍ ÚROVEŇ REGIONÁLNÍ ÚROVEŇ Odborné pracoviště MPSV ÚP ČR FDV Krajské platformy Pakty zaměstnanosti - Observatoře trhu práce VŠ KHK a další RRZL KÚ NVF Organizační schéma - KOMPAS

Řešení – POVEZ II Projekt zaměřený na podporu odborného rozvoje zaměstnanců (POVEZ II), navazuje na předcházející projekty Vzdělávejte se!, VSPR! a POVEZ Forma podpory: příspěvek na vzdělávání zaměstnanců (externě i interně) + mzdu zaměstnanců za dobu účasti na odborném rozvoji Alokace: 3,5 mld. Kč Projekt fakticky zahájen v prosinci 2015 – příprava metodik, manuálů, realizační tým (zákon o státní službě). Zahájení příjmu žádostí v průběhu 1. kvartálu 2016 (únor/březen)

Povez II – co je jiné? Povinná finanční spoluúčast zaměstnavatele i při poskytnutí podpory v režimu „de minimis“ – 15 % nákladů Důvodem nutnost zabezpečit efektivitu výdajů v podobě participace zaměstnavatele na části nákladů Bude umožněno vzdělávat i potenciální zaměstnance – tj. osoby, které zaměstnavatel plánuje přijmout do pracovního poměru, nicméně ještě u něj zaměstnány nejsou

Řešení – Záruky pro mládež V rámci Záruk je mladým osobám, které jsou nezaměstnané, nepřipravují se na budoucí povolání ani jinak nestudují (NEET) garantováno, že do 4 měsíců od vzniku jejich nezaměstnanosti obdrží nabídku zaměstnání či vzdělávání. V ULK a KVK implementována Iniciativa na podporu zaměstnanosti mládeže, samostatná investiční priorita OP Z (IP 1.5) Majoritní opatření: „Záruky pro mladé“ - regionální projekty navazující na Odborné praxe pro mladé do 30 let (kombinace dotovaného místa + mentor). Nově: Pracovní místo na zkoušku – krátkodobé zaměstnání (max. 3 měsíce) Návrat do vzdělávání

Řešení – podpora regionální mobility Připravováno pilotní ověření nového nástroje APZ – příspěvek na podporu regionální mobility. Ústeckém kraj, Moravskoslezský kraji Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj Příjemcem přímo UoZ (nad 12 měsíců evidence), který nalezne pracovní uplatnění mimo místo svého bydliště (nad 10 km dojížďky), při výdělku nižším než průměrná mzda Příspěvek po dobu 6 měsíců, výše dle vzdálenosti, navrhováno rozpětí – Kč/měsíc Příspěvek paušální – pouze na základě docházky/výplatní pásky, možné použít jak na náklady spojené s dopravou, tak jiné související náklady.

Děkuji za pozornost