Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.01 Ročník2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Název učebního materiálu Personalistika Prezentace AutorIng. Hana Chládková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního obru Kuchař- číšník. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o personalistice podniku veřejného stravování. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 13 snímků.
OBSAH: 1.Úloha personalistiky 2.Trh práce 3.Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů 4.Pracovníci podniku veřejného stravování 5.Získávání nových zaměstnanců 6.Řešené úlohy 7.Zdroje Personalistika podniku veřejného stravování
1. Úloha personalistiky výběrem, získáváním, příjímáním, rozmísťováním, odměňováním zaměstnanců a dalšími vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci Zabývá se:
2. Trh práce Nabídka práce Pracovníci - zaměstnanci (nositelé pracovní síly) Poptávka po práci Podniky - zaměstnavatelé Na trhu práce se setkává nabídka práce s poptávkou po práci Pracovníci - zaměstnanci (nositelé pracovní síly) Podniky - zaměstnavatelé
3. Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů Zaměstnanci co nejvyšší mzda za svoji práci uspokojivé pracovní podmínky Zaměstnavatelé získat kvalitní zaměstnance dosahovat maximálních výkonů
4. Pracovníci podniku veřejného stravování Obchodně provozní pracovníci Řídící pracovníci Technicko-hospodářští pracovníci
Obchodně provozní pracovníci Podílí se na tvorbě maloobchodního obratu: Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…)
Řídící pracovní Organizují a kontrolují činnost obchodně provozních pracovníků a THP: -Ředitel -Náměstci ředitele -Vedoucí středisek
Technicko-hospodářští pracovníci Nepodílí se přímo na maloobchodním obratu, zajišťují provoz po technické a hospodářské stránce: -Údržbáři -Topiči -Řidiči -Účetní
6. Řešené úlohy 1.Vyjmenuj úlohy personalistiky. 2.Princip trhu práce? 3.Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů? 4.Členění pracovníků podniku veřejného stravování? Výběr, získávání, přijímání, rozmísťování, odměňování pracovníků. Na trhu práce se střetává nabídka práce (zaměstnanci) s poptávkou po práci (zaměstnavatelé) Zaměstnanci – co nejvyšší mzdy za svoji práci Zaměstnavatelé – kvalitní zaměstnanci a dosažení maximálních výkonů Zaměstnanci – co nejvyšší mzdy za svoji práci Zaměstnavatelé – kvalitní zaměstnanci a dosažení maximálních výkonů Obchodně provozní, řídící a technicko- hospodářští pracovníci
5.Vyjmenuj obchodně provozní pracovníky? 6.Vyjmenuj řídící pracovníky? 7.Vyjmenuj technicko-hospodářské pracovníky? Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…) Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…) Ředitel, náměstci ředitele vedoucí středisek Ředitel, náměstci ředitele vedoucí středisek Údržbáři, topiči, řidiči, účetní
7. Zdroje MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. Díl, 1. vydání Praha: Fortuna 2000, ISBN , s Prezentace neobsahuje žádné obrázky.