„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti 1 130 00.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Implementace UR UR jako průnik tří pilířů rozvoje: ekonomického + sociálního + environmentálního Ekonomika Sociální soudržnost Environmentální.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 2. část: SYSTÉM A JEHO ZMĚNA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Manažerské implikace modelu Balanced Scorecard Managerial implications of the Balanced Scorecard Model Josef F. Palán.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV)
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Obhajoba diplomové práce
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti Praha 3

Obsah prezentace Představení EMPRESS Pyramida řízení Komplexní diagnostika příležitostí pro zlepšování environmentálního profilu Příležitosti a nástroje pro zlepšení Závěry

EMPRESS je platforma pro účinnější využívání zdrojů a udržitelnou spotřebu a výrobu, která zajišťuje : přenos informací, vytváření a výměnu know-how včetně vstupů pro tvorbu politiky podporující eko-efektivní řešení jako alternativy k regulaci a zbytečným ztrátám  Sekretariát evropské sítě pro preventivní přístupy v průmyslovém managementu PREPARE  České centrum čistší produkce a zakládající člen RECP Net: Globální síť pro efektivní využívání zdrojů a čistší produkci  Referenční centrum pro udržitelnou spotřebu a výrobu v rámci evropské sítě EIONET  USV od roku 2008

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY pyramida řízení Informační úroveň Systémový pohled na podnik Fyzické úrovně Řídící úrovně a na úrovně ovlivňující jeho envir. výkonnost

Metodika vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby Cílem VH USV je identifikace eko-efektivních inovačních příležitostí v celé pyramidě řízení podniku Eko-efektivní = maximalizace pozitivních a minimalizace negativních dopadů Eko-efektivní přístup = dobrovolný přístup

2 základní kroky VH USV 1)Screening podniku Vhodnost metodiky pro organizaci 2)Vstupní hodnocení Návrh projektu/opatření

ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Oblasti klíčových změn Hodnocení aspektů UVS A) nejprve jsou identifikovány oblasti s největším potenciálem pro zlepšení

Nástroj x ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY B) teprve následně jsou jim přiřazeny nástroje Oblasti klíčových změn Nástroj x Nástroj A Nástroj B Nástroj x Nástroj C Nástroj x Hodnocení aspektů USV

Nároky na realizaci VH USV Cca čtyři návštěvy konzultanta (certifikovaného Manažera USV) v organizaci Poskytnutí dat o podniku včetně údajů o tocích materiálu a energie Interaktivní dialog s podnikem při analýze získaných dat a návrhu nejvhodnějších opatření pro zlepšení

Zkušenosti z realizace VH USV v prvních 50 podnicích Municipality, průmyslové podniky, nemocnice, školy, …

Nejčastěji navrhované nástroje PořadíNÁSTROJČetnost % 1Čistší produkce54 2Energetický audit54 3Energetické řízení44 4Benchmarking40 5Nová technologie28 6Společenská odpovědnost22 7Systémy environmentálního managementu 20 8Ekodesign16 9Marketing14 10Hodnocení environmentálního profilu12

Výsledky Opatření podle návratnosti Úspora Investiční náročnost Prostá doba návratno sti Snížení emisní zátěže Roční úspora Kč m3 plynkWhKčrok tun CO2/rok Celkem opatření do 1 roku , Celkem opatření 1-3 roky , Celkem opatření 3-5 let , Celkem opatření >5 let ,

VH USV pomáhá napľňovat Státní strategické plány vedoucí ke snížení emisí z průmyslu, dopravy a dalších zdrojů znečišťujících ovzduší (nový národní program snižování emisí ČR) Využívání nejlepších dostupných technik - VH USV vede k identifikaci BAT i v menších podnicích, které nemají vlastní kapacity – podpora MSP

Mohlo by být vstupní hodnocení přínosné pro jiné podniky?

Realizovali jste již některá navržená opatření/projekty?

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Řízení materiálových a energetických toků ve výrobě Nástroje pro zlepšení 1 NÁSTROJE: Energetický audit anebo energetické řízení (monitoring a targeting) Environmentální manažerské účetnictví Čistší produkce Benchmarking Nové technologie

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Komunikace se zainteresovanými skupinami Nástroje pro zlepšení 2 NÁSTROJE: Společenská odpovědnost Certifikace Značení Reporting

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Systémy řízení Nástroje pro zlepšení 3 NÁSTROJE: Environmentální systémy řízení Integrované systémy řízení

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Životní cyklus produktů Nástroje pro zlepšení 4 NÁSTROJE: Ekodesign Marketing Systém výrobek – služba Udržitelný design Konsensus design Řízení dodavatelského řetězce

Závěry Největší využitelný potenciál pro zlepšování environmentálního profilu při současném zvyšování konkurenceschopnosti je stále na úrovni výrobních procesů. Významná část tohoto potenciálu se nachází v oblasti neinvestičních opatření. Opomíjená úroveň. Další oblastí, která rychle nabývá na významu, jsou vztahy se zainteresovanými skupinami a společenská odpovědnost. Opomíjená úroveň. Systémy řízení bývají ošetřeny uspokojivě. Novou oblastí pro zlepšování environmentálního profilu se stává řízení životního cyklu produktů. Toto je oblast s největším potenciálem efektů v oblasti udržitelnosti i zvyšování hodnoty podniku. Jejímu využití zatím brání řada bariér. Opomíjená úroveň.

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Josef Pikálek Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc.