Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: 27.01.2007 živá neuzavřená data.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Plíce po 20 letech kouření
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Listerióza a nutriční toxikologie
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Alimentární onemocnění
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
HACCP.
Nejčastější závady v označování
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
průběžné pracovní materiály poslední revize:
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Výrobní činnost hotelu
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zelenina, … Dodatky, ….
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Epidemiologicky rizikové potraviny
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data

Identifikace rizika L.monocytogenes Způsobuje různá onemocnění, ale často napadá plod, CNS a šíří se krví Ačkoliv se onemocnění může projevit i u dětí a dospělých (toto není možno vyloučit), převážně se vyskytuje u gravidních žen, novorozenců, starých lidí a u imunokompromitovaných lidí (lidí se sníženou imunitou) Výskyt je relativně nízký 2 – 15 případů na milion, ale smrtnost se pohybuje mezi 20 – 40%

Identifikace rizika L.monocytogenes L. monocytogenes se vyskytuje ve všech složkách životního prostředí Je velmi málo citlivá k běžným teplotám, množí se i za teplot, které se běžně vyskytují v chladírenských zařízeních Na výrobních technologiích velmi rychle může vytvořit biofilm Je ničena v prostředí, kde je pH nižší než 4,4 Teplota nad 75°C ji bezpečně zabíjí

Identifikace rizika L.monocytogenes Všeobecně se udávají rizikové skupiny obyvatel čili skupiny, které jsou vnímavé k nákaze L. monocytogenes - YOPI (young, old, pregnant, immunocompromised) Důležité jsou demografické trendy : uvádí se, že lidí se sníženou imunitou je cca 20% populace starých lidí bude přibývat a v zemích jako SRN a Itálie již tvoří cca 30%

Identifikace rizika L.monocytogenes Změny výživových návyků Vyšší konzumace potravin s delší dobou spotřeby, které nejsou tepelně upravené před balením Zvyšují se požadavky na uskladnění výše uvedených jídel Dle USA 2 – 20% celkové spotřeby potravin jsou dnes jídla k rychlé spotřebě Tato spotřeba narůstá právě u starších osob!!

Identifikace rizika L. monocytogenes Faktory, které mohou zvyšovat incidenci listeriózy: zvyšující se množství citlivé populace zvyšující se spotřeba potravin k přímé a rychlé spotřebě, u kterých se prodlužuje délka spotřeby (tepelně neopracované balené potraviny s delší délkou spotřeby)

Doporučení směřující k minimalizaci výskytu listeriózy Informovanost populace se zaměřením na skupiny citlivé k riziku tj. gravidní ženy, staří lidé, imunosuprimovaní Výroba, transport i distribuce potravin musí splňovat a dodržovat podmínky HACCP a GMP Kontrola dodržování mikrobiálních limitů dle Nařízení ES 2073/2005, o mikrobiologických požadavcích na potraviny Ve výrobě musí být kontrola technologií, zda se zde nevyskytuje tzv.„house strain“ Výrobní režimy u potravin, kde není možno vyloučit kontaminaci L. monocytogenes by měly mít zavedeny systémy hodnocení pomocí prediktivních modelů růstu (teplota, pH, vodní aktivita, konzervační látky)

Incidence listeriózy v EU The Community Summary Report 2005, The EFSA Journal (2006),94 Roky Celkový počet onemocnění % meziroční nárůst % meziroční nárůst % meziroční nárůst

Věkové rozložení onemocnění listeriózou v EU

Úmrtí na listeriózu podle věku, 2006 – leden 2007, celkem, předběžná data

Porovnání smrtnosti u onemocnění listeriózou, klíšťovou encefalititidou a virovým zánětem jater typu A Listeriosa – nízký výskyt, vysoká smrtnost !

Odborné zprávy EU

Monitoring L. monocytogenes v potravinách SZÚ Praha, Monitoring dietární expozice – projekt MIKROMON

Okresy s výskytem listeriózy ve 4 Q.2006 Okresy s průkazem pulzotypu A L.m. u nemocných

leden 2007 Celkem 2006/07 Okresy s výskytem listeriózy, ČR, leden leden 2007, předběžná data

Tisková konference MZ Rizikové skupiny populace Těhotné ženy Novorozenci Osoby s onkologickým onemocněním, diabetem, onemocněním ledvin či jater Osoby s HIV/AIDS Osoby podstupující dlouhodobě léčbu kortikoidy Senioři

Tisková konference MZ Potraviny, které by při nevhodném zacházení mohly být zdrojem rizika Syrové maso Syrové nebo nedostatečně tepelně ošetřené mléko Tepelně neopracované masné výrobky určené k přímé spotřebě Mléčné výrobky z pasterovaného mléka Mléčné výrobky z nepasterovaného mléka Výrobky studené kuchyně Ryby a výrobky z nich Mrazírenské výrobky Čerstvá neomytá nebo špatně omytá zelenina Zpracovaná zelenina Cukrářské výrobky s vaječnou náplní

Tisková konference MZ Kontrola potravin Zpracování potravin podléhá přísné kontrole a je chráněno zákonem o potravinách Z výroby nesmí vyjít jiná než zdravotně nezávadná potravina Pokud při další manipulaci s potravinami jsou dodržena běžná pravidla správné výrobní a hygienické praxe (systém HACCP) a u spotřebitele jsou dodrženy běžné hygienické návyky (osobní čistota, oddělené uložení potravin v chladničce, pečlivé omývání potravin před jejich spotřebou, dostatečná tepelná úprava apod.), nemůže dojít k onemocnění listeriózou ani ostatními infekčními onemocněními přenosnými potravinami.

Tisková konference MZ Jak předejít onemocnění z potravin Dostatečnou prevencí je dodržování základních požadavků osobní hygieny a bezpečné manipulace s potravinami Udržujte čistotu Zabraňte křížové kontaminaci Provádějte důkladnou tepelnou úpravu Zchlazujte nebo zmrazujte bez zbytečných prodlev Tyto údaje jsou součástí doporučení pro výrobce a spotřebitele, které vypracovalo MZ, SVS a SZPI

Tisková konference MZ Děkuji Vám za pozornost !