 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Žena a sport.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_03_Rozvoj rychlosti TÉMA.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.  Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol.  Časová náročnost teoretické části je minut  Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma výživa ve sportu.  V prezentaci jsou rozváděny obecné zásady výživy ve sportu.  Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky.  V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením.  Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček.  Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma.  Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce).  Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na danou citaci.  Procvičování je realizováno formou data-projektoru.

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_09_Výživa ve sportu TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: březen 2014 AUTOR: Mgr. Jiří Willner

ENERGETICKÝ PŘÍJEM-VÝDEJ BÍLKOVINYSACHARIDY TUKY ÚVOD VITAMÍNY A MINERÁLY OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ JÍDLO PŘED VÝKONEM JÍDLO PŘI VÝKONU JÍDLO PO VÝKONU

 Je jedním ze základních předpokladů pro udržení života.  Potřeba výživy člověka se v průběhu života mění.  Je předurčena věkem jedince, jeho fyzickou aktivitou, pohlavní diferenciací, zdravotním stavem a mnoha dalšími faktory.  Správnou výživu je třeba kombinovat s vhodnou tělesnou aktivitou, přiměřenou věku.  Sportovci, kteří absolvují intenzivní a objemově náročný trénink potřebují více stravy, než průměrný zatížený jedinec.  Doporučuje se smíšená strava s vyváženým podílem bílkovin, tuků a sacharidů, s dostatkem zeleniny, čerstvého ovoce a zrnin, např. vločky, luštěniny, celozrnné produkty.  Rozdělení celkového příjmu na den činí pět až šest jídel. Zpět

 U dospělých je přibližně výdej – kJ denně, s věkem nad 30 let klesá.  Těžká zátěž zvyšuje průměrný denní výdej o – kJ za hodinu v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě výkonu.  Podle typu zátěže musí sportovci přizpůsobit svůj jídelníček.  Základní živiny jsou – cukry, tuky, bílkoviny.  Mikroprvky jsou – vitamíny, minerály, stopové prvky.  Ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin je u sportovců podobný jako u normální populace, tj. 6:3:1.  U dospívajících dětí a fyzicky velmi aktivních sportovců je tento poměr 6,5:2:1,5.

 Průměrný energetický příjem sportovců vyjadřujeme v kilojoulech na kilogram za den.  Anaerobních sporty – např. sprinty ◦ muži 96 – 238 kJ.kg/den ◦ ženy 106 – 110 kJ.kg/den  Aerobní sporty – např. dlouhé běhy ◦ muži 188 – 364 kJ.kg/den ◦ ženy 123 – 194 kJ.kg/den Zpět

 Pro sportovce se doporučuje 1,0 g.kg/den, přičemž maximální dávka činí 1,6 g.kg/den.  Nadměrný příjem bílkovin má za následek dehydrataci, nadměrné ztráty Ca či ledvinové problémy.  Nadměrně množství přijatých bílkovina je využito jako zdroj energie, případně uloženo jako energetické zásoby v podobě tuku.  Zdroje bílkovin – maso, mléko, sýry, zakysané mléčné výrobky, drůbež, ryby, vajíčka, luštěniny a ořechy. Zpět

 Sacharidy jsou v organismu uloženy ve formě svalového a jaterního glykogenu.  Současná doporučení pro sacharidy je 60 – 65 % celkového energetického příjmu, přičemž z toho 80 % by mělo být hrazeno polysacharidy a 20 % jednoduchými cukry.  Zdroje sacharidů – cukr, ovoce, rýže, chléb, těstoviny, brambory, cereálie, sladké pečivo, cukrovinky a sladké nápoje. Zpět

 Ve srovnání se sacharidy jsou zásoby tuků v organismu prakticky neomezené, 1 kg tukové hmoty dodá energii na hodin tělesné činnosti.  Zásoby tuku jsou přítomny ve třech formách: ◦ Triacylglycerol v tukové tkáni (hlavní zdroj). ◦ Triacylglycerol ve svalech. ◦ Triacylglycerol cirkulující v celém těle.  Optimální denní příjem by měl činit 24-30% celkového denního energetického příjmu. Zpět

 Hrají důležitou roli v metabolismu živin.  Tělesná zátěž zvyšuje potřeby některých vitamínu a minerálů, které jedinec může lehce přijmout v dobře vyvážené dietě.  U sportovců by pod doporučené denní dávky neměly klesnout hodnoty zinku, železa, vápníku, hořčíku, mědi, a vitamínů B1, B2, B6, B12, D2, a D3.  Zdrojem vitamínů, ale i minerálů je - zelenina, ovoce, ryby, maso, vajíčka, mléčné výrobky a cereálie.

 Železo (Fe) a vápník (Ca).  Fe je součástí hemoglobinu a myoglobinu a je důležité při oxidativním metabolismu.  Nedostatek Fe se projevuje snížením hladiny hemoglobinu v krvi (anémie) a může dojít k negativnímu ovlivnění výkonu.  Nedostatek Ca je jedna z hlavních příčin vzniku osteopórozy.  Množství Ca 2+ zajišťující prevenci osteoporózy je mg Ca denně.  Zvýšená konzumace vitamínů a minerálů nezvyšuje výkon, nedostatek ale může zhoršit výkonnost. Zpět

 Jídlo před výkonem by mělo obsahovat polysacharidy (chléb, cereálie, ovoce, zeleninu).  Snídaně by měla být na bázi sacharidů a to mezi 6–8 hodinou ranní (chléb, cereálie, ovoce, ovocný džus).  Jídlo či nápoj konzumovaný 1 hod před výkonem by měl obsahovat 1–2 g sacharidů na kg tělesné hmotnosti.  Jídlo či nápoj přijatý 4 hod před výkonem může obsahovat 5 g sacharidů na kg tělesné hmotnosti. Zpět

Mezi jednotlivými závody můžou sportovci doplňovat energii vysoce sacharidovou stravou a energetickými nápoji:  Do 30 min mezi závody – sportovní nápoje, hroznový cukr.  30 – 60 min mezi závody – chleba s medem, džemem, banán.  60 – 120 min mezi závody – těstoviny, rýže, nudle s nízkotučnou omáčkou.  Více než 120 minut mezi závody – větší jídlo dle obecných zásad. Zpět

 Svalové buňky jsou po skončení závodu po dobu 1–2 hod velmi vnímavé na přísun sacharidů, je nutné zahájit doplňování cukrů a to co možná nejdříve po závodě, nejprve tekutou resp. kašovitou stravou, později tuhou. Dávky by měly být menší a častější. Vhodné jsou ovocné kaše, banány, nikoli tučné a bílkovinné výrobky.  Co se týče pití po závodě, jsou vhodné džusy, iontové nápoje, mošt, voda s bublinkami (do jedné hodiny až 1 litr). Zpět

1. Čím je předurčena výživa? Čím je předurčena výživa? 2. Jaký je denní výdej u běžného člověka? Jaký je denní výdej u běžného člověka? 3. Jaké je ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin u sportovce? Jaké je ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin u sportovce? 4. Jak vyjadřujeme průměrný energetický příjem? Jak vyjadřujeme průměrný energetický příjem? 5. Jaké znáš zdroje bílkovin? Jaké znáš zdroje bílkovin? 6. Jaké znáš zdroje sacharidů? Jaké znáš zdroje sacharidů? 7. V kolika formách jsou přítomny zásoby tuku? V kolika formách jsou přítomny zásoby tuku? 8. Jaké znáš zdroje vitamínů? Jaké znáš zdroje vitamínů? Zpět

 Výživa je předurčena: ◦ věkem jedince, ◦ jeho fyzickou aktivitou, ◦ pohlavní diferenciací, ◦ zdravotním stavem, ◦ a mnoha dalšími faktory. Zpět

 U dospělých je přibližně výdej – kJ denně. Zpět

 Ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin je u sportovců podobný jako u normální populace, tj. 6:3:1. Zpět

 Průměrný energetický příjem vyjadřujeme v kilojoulech na kilogram za den, tj. kJ.kg/den Zpět

 Zdroje bílkovin: ◦ maso, ◦ mléko, ◦ sýry, ◦ zakysané mléčné výrobky, ◦ drůbež, ◦ ryby, ◦ vajíčka, ◦ Luštěniny a ořechy. Zpět

 Zdroje sacharidů: ◦ cukr, ◦ ovoce, ◦ rýže, ◦ chléb, ◦ těstoviny, ◦ brambory, ◦ cereálie, ◦ sladké pečivo, ◦ cukrovinky a sladké nápoje. Zpět

 Zásoby tuku jsou přítomny ve třech formách: ◦ Triacylglycerol v tukové tkáni (hlavní zdroj). ◦ Triacylglycerol ve svalech. ◦ Triacylglycerol cirkulující v celém těle. Zpět

 Zdrojem vitamínů a minerálů: ◦ zelenina, ◦ ovoce, ◦ ryby, ◦ maso, ◦ vajíčka, ◦ mléčné výrobky a cereálie. Zpět

 Textový obsah – vlastní zdroje  Obrázek č.1 - PECHER, Eckhard. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.2 - PECHER, Eckhard. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.3 – BENBENNICK, David. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.4 - HOHUM. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.5 - EVAN-AMOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.6 - DOODLEDOO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.7 - ZOOFARI. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.8 - GYFIS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.9 - MANSKE, Magnus. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.10 - EVAN-AMOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

 Obrázek č.11 - PHAROS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.12 – IONUTZMOVIE. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.13 - AHURA21. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.14 - SCHWÄBIN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.15 - HÖPFNER, Klaus. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.16 - FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.17 - BEDFORD, Jeff. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.18 - FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.19 - TAKEAWAY. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.20 - STING. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.21 – ZINNNMANN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: