Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií. Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol. Časová náročnost teoretické části je minut Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma výživa ve sportu. V prezentaci jsou rozváděny obecné zásady výživy ve sportu. Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky. V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením. Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček. Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma. Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce). Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na danou citaci. Procvičování je realizováno formou data-projektoru.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_09_Výživa ve sportu TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: březen 2014 AUTOR: Mgr. Jiří Willner
ENERGETICKÝ PŘÍJEM-VÝDEJ BÍLKOVINYSACHARIDY TUKY ÚVOD VITAMÍNY A MINERÁLY OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ JÍDLO PŘED VÝKONEM JÍDLO PŘI VÝKONU JÍDLO PO VÝKONU
Je jedním ze základních předpokladů pro udržení života. Potřeba výživy člověka se v průběhu života mění. Je předurčena věkem jedince, jeho fyzickou aktivitou, pohlavní diferenciací, zdravotním stavem a mnoha dalšími faktory. Správnou výživu je třeba kombinovat s vhodnou tělesnou aktivitou, přiměřenou věku. Sportovci, kteří absolvují intenzivní a objemově náročný trénink potřebují více stravy, než průměrný zatížený jedinec. Doporučuje se smíšená strava s vyváženým podílem bílkovin, tuků a sacharidů, s dostatkem zeleniny, čerstvého ovoce a zrnin, např. vločky, luštěniny, celozrnné produkty. Rozdělení celkového příjmu na den činí pět až šest jídel. Zpět
U dospělých je přibližně výdej – kJ denně, s věkem nad 30 let klesá. Těžká zátěž zvyšuje průměrný denní výdej o – kJ za hodinu v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě výkonu. Podle typu zátěže musí sportovci přizpůsobit svůj jídelníček. Základní živiny jsou – cukry, tuky, bílkoviny. Mikroprvky jsou – vitamíny, minerály, stopové prvky. Ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin je u sportovců podobný jako u normální populace, tj. 6:3:1. U dospívajících dětí a fyzicky velmi aktivních sportovců je tento poměr 6,5:2:1,5.
Průměrný energetický příjem sportovců vyjadřujeme v kilojoulech na kilogram za den. Anaerobních sporty – např. sprinty ◦ muži 96 – 238 kJ.kg/den ◦ ženy 106 – 110 kJ.kg/den Aerobní sporty – např. dlouhé běhy ◦ muži 188 – 364 kJ.kg/den ◦ ženy 123 – 194 kJ.kg/den Zpět
Pro sportovce se doporučuje 1,0 g.kg/den, přičemž maximální dávka činí 1,6 g.kg/den. Nadměrný příjem bílkovin má za následek dehydrataci, nadměrné ztráty Ca či ledvinové problémy. Nadměrně množství přijatých bílkovina je využito jako zdroj energie, případně uloženo jako energetické zásoby v podobě tuku. Zdroje bílkovin – maso, mléko, sýry, zakysané mléčné výrobky, drůbež, ryby, vajíčka, luštěniny a ořechy. Zpět
Sacharidy jsou v organismu uloženy ve formě svalového a jaterního glykogenu. Současná doporučení pro sacharidy je 60 – 65 % celkového energetického příjmu, přičemž z toho 80 % by mělo být hrazeno polysacharidy a 20 % jednoduchými cukry. Zdroje sacharidů – cukr, ovoce, rýže, chléb, těstoviny, brambory, cereálie, sladké pečivo, cukrovinky a sladké nápoje. Zpět
Ve srovnání se sacharidy jsou zásoby tuků v organismu prakticky neomezené, 1 kg tukové hmoty dodá energii na hodin tělesné činnosti. Zásoby tuku jsou přítomny ve třech formách: ◦ Triacylglycerol v tukové tkáni (hlavní zdroj). ◦ Triacylglycerol ve svalech. ◦ Triacylglycerol cirkulující v celém těle. Optimální denní příjem by měl činit 24-30% celkového denního energetického příjmu. Zpět
Hrají důležitou roli v metabolismu živin. Tělesná zátěž zvyšuje potřeby některých vitamínu a minerálů, které jedinec může lehce přijmout v dobře vyvážené dietě. U sportovců by pod doporučené denní dávky neměly klesnout hodnoty zinku, železa, vápníku, hořčíku, mědi, a vitamínů B1, B2, B6, B12, D2, a D3. Zdrojem vitamínů, ale i minerálů je - zelenina, ovoce, ryby, maso, vajíčka, mléčné výrobky a cereálie.
Železo (Fe) a vápník (Ca). Fe je součástí hemoglobinu a myoglobinu a je důležité při oxidativním metabolismu. Nedostatek Fe se projevuje snížením hladiny hemoglobinu v krvi (anémie) a může dojít k negativnímu ovlivnění výkonu. Nedostatek Ca je jedna z hlavních příčin vzniku osteopórozy. Množství Ca 2+ zajišťující prevenci osteoporózy je mg Ca denně. Zvýšená konzumace vitamínů a minerálů nezvyšuje výkon, nedostatek ale může zhoršit výkonnost. Zpět
Jídlo před výkonem by mělo obsahovat polysacharidy (chléb, cereálie, ovoce, zeleninu). Snídaně by měla být na bázi sacharidů a to mezi 6–8 hodinou ranní (chléb, cereálie, ovoce, ovocný džus). Jídlo či nápoj konzumovaný 1 hod před výkonem by měl obsahovat 1–2 g sacharidů na kg tělesné hmotnosti. Jídlo či nápoj přijatý 4 hod před výkonem může obsahovat 5 g sacharidů na kg tělesné hmotnosti. Zpět
Mezi jednotlivými závody můžou sportovci doplňovat energii vysoce sacharidovou stravou a energetickými nápoji: Do 30 min mezi závody – sportovní nápoje, hroznový cukr. 30 – 60 min mezi závody – chleba s medem, džemem, banán. 60 – 120 min mezi závody – těstoviny, rýže, nudle s nízkotučnou omáčkou. Více než 120 minut mezi závody – větší jídlo dle obecných zásad. Zpět
Svalové buňky jsou po skončení závodu po dobu 1–2 hod velmi vnímavé na přísun sacharidů, je nutné zahájit doplňování cukrů a to co možná nejdříve po závodě, nejprve tekutou resp. kašovitou stravou, později tuhou. Dávky by měly být menší a častější. Vhodné jsou ovocné kaše, banány, nikoli tučné a bílkovinné výrobky. Co se týče pití po závodě, jsou vhodné džusy, iontové nápoje, mošt, voda s bublinkami (do jedné hodiny až 1 litr). Zpět
1. Čím je předurčena výživa? Čím je předurčena výživa? 2. Jaký je denní výdej u běžného člověka? Jaký je denní výdej u běžného člověka? 3. Jaké je ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin u sportovce? Jaké je ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin u sportovce? 4. Jak vyjadřujeme průměrný energetický příjem? Jak vyjadřujeme průměrný energetický příjem? 5. Jaké znáš zdroje bílkovin? Jaké znáš zdroje bílkovin? 6. Jaké znáš zdroje sacharidů? Jaké znáš zdroje sacharidů? 7. V kolika formách jsou přítomny zásoby tuku? V kolika formách jsou přítomny zásoby tuku? 8. Jaké znáš zdroje vitamínů? Jaké znáš zdroje vitamínů? Zpět
Výživa je předurčena: ◦ věkem jedince, ◦ jeho fyzickou aktivitou, ◦ pohlavní diferenciací, ◦ zdravotním stavem, ◦ a mnoha dalšími faktory. Zpět
U dospělých je přibližně výdej – kJ denně. Zpět
Ideální rozložení sacharidů, tuků a bílkovin je u sportovců podobný jako u normální populace, tj. 6:3:1. Zpět
Průměrný energetický příjem vyjadřujeme v kilojoulech na kilogram za den, tj. kJ.kg/den Zpět
Zdroje bílkovin: ◦ maso, ◦ mléko, ◦ sýry, ◦ zakysané mléčné výrobky, ◦ drůbež, ◦ ryby, ◦ vajíčka, ◦ Luštěniny a ořechy. Zpět
Zdroje sacharidů: ◦ cukr, ◦ ovoce, ◦ rýže, ◦ chléb, ◦ těstoviny, ◦ brambory, ◦ cereálie, ◦ sladké pečivo, ◦ cukrovinky a sladké nápoje. Zpět
Zásoby tuku jsou přítomny ve třech formách: ◦ Triacylglycerol v tukové tkáni (hlavní zdroj). ◦ Triacylglycerol ve svalech. ◦ Triacylglycerol cirkulující v celém těle. Zpět
Zdrojem vitamínů a minerálů: ◦ zelenina, ◦ ovoce, ◦ ryby, ◦ maso, ◦ vajíčka, ◦ mléčné výrobky a cereálie. Zpět
Textový obsah – vlastní zdroje Obrázek č.1 - PECHER, Eckhard. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.2 - PECHER, Eckhard. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.3 – BENBENNICK, David. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.4 - HOHUM. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.5 - EVAN-AMOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.6 - DOODLEDOO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.7 - ZOOFARI. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.8 - GYFIS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.9 - MANSKE, Magnus. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.10 - EVAN-AMOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Obrázek č.11 - PHAROS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.12 – IONUTZMOVIE. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.13 - AHURA21. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.14 - SCHWÄBIN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.15 - HÖPFNER, Klaus. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.16 - FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.17 - BEDFORD, Jeff. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.18 - FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.19 - TAKEAWAY. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.20 - STING. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č.21 – ZINNNMANN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: