Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
BIKE SHARING PRO BRATISLAVU. Bike Sharing z pohledu uživatele: -občané Bratislavy i turisté budou moci využívat bike sharing co by součást veřejné dopravy.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Nízkoemisní zóny – nový nástroj zlepšování kvality ovzduší Metodický pokyn k vyhlašování nízkoemisních zón Praha 3. září 2013 Mgr. Renáta Škopková.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Voda dává život Tereza Štěpařová ZŠ Chrastava. Voda – živí nás, šatí nás, dává život i zabíjí. Je to základní položka pro život, i přesto jí je přebytek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Spotřební a energetické daně
Úvod do technologie silniční nákladní dopravy a základní legislativa Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing. František Lachnit,
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Zákon o sociálním podnikání
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Zákon o sociálním podnikání
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Ochrana ovzduší.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Přehled nejdůležitějších novinek
Spotřební a energetické daně
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Prezentace – výklad učiva
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje.
Emise jemných částic Helena Hnilicová.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Vzduch.
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Vlastnosti alkanů.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Transkript prezentace:

Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed

Poškozování zdraví škodlivinami v ovzduší Vinou smogu u nás každý rok zbytečně umírají tisíce lidí; je příčinou statisíců případů bronchitidy či astmatu. Množství mikročástic prachu máme čtvrté nejhorší v Evropě, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu - třetí. ČR nesplňuje emisní limity pro prach (PM10) uložené směrnicí č. 2008/50 ES, EK vede řízení pro porušování evropské legislativy. Čtvrtina lidí u nás žije v prostředí, kde jsou překračovány hygienické limity pro prach, polovina – rakovinotvorné látky. Nejvíce postižen MSK.

Vládní novela – malý krůček vpřed Hlavní zdroje znečištění ovzduší 1.automobilová doprava 2.spalování uhlí (a odpadků) v domácích kotlích 3.uhelné elektrárny, průmyslové provozy (zejména na Ostravsku) Vládní novela řeší menší část znečištění z domácího vytápění.

Ilegálně spalovat odpadky – ano či ne ? Zítra ve sněmovně 3. čtení novely o ochraně ovzduší (tisk č. 678) Zákaz spalování odpadků (i vyjetý olej, galoše) či uhelných kalů u firem kontrolován, u domácností (přestupek, pokuta ) je kontrola neúčinná. Vláda navrhuje kontrolu obecními úředníky (ORP) po předchozím opakovaném upozornění a varování. Proti někteří z ODS, KDU. V novele zákona o ochraně veřejného zdraví parlament koncem roku 2015 odsouhlasil vstup do domácností ke kontrole nadměrného hluku pod pokutou půl milionu korun.

Jak regulovat obtížný zápach ? Ochrana před zápachy z chemických provozů, bioplynových stanic, živočišných velkochovů nebo ČOV zavedena 2002, zrušena StřČ kraj, obce i občané v petici požadují emisní limit pro pachové látky, i některé firmy by přivítaly jistotu před neoprávněnými stížnostmi. VŽP navrhuje, aby MŽP stanovilo vyhláškou, jak mají krajské úřady rozhodovat o emisních limitech pachových látek při udělování povolení k provozu. Nově se má vyjadřovat také ČIŽP.

Po malém krůčku musí přijít řešení - návrhy ekologických organizací Umožnit obcím vyhláškou zakázat spalování hnědého uhlí v malých zdrojích - usnadnění kontrol, palivo do modernizovaných tepláren. Tuto pravomoc dalo loni svým obcím Polsko a Krakow už jí využil. Zvýšit poplatky průmyslovým znečišťovatelům (podle návrhu Nečasovy vlády), jejich výnosy do regionů s nejhorším ovzduším. Vrátit podmínky pro vyhlašování smogových situací před rok Zatížení nízkoúčinné výroby elektřiny z uhlí poplatky (tzv. malusy), rozšíření mýtného pro kamiony na komunikace nižších tříd, zvýšení silniční daně, podpora veřejné dopravy, zpřísnění postihů a zavedení účinné kontroly znefunkčnění filtrů pevných částic u dieselových motorů.