Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 9. sněm RVŠ, 20. listopadu 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 13. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Vývoj terciárního vzdělávání
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Martin Pešl, Martin Vrubel
Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Rozvoj vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě CZ /0. 0/0
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015

2 Obsah 1. Historické etapy rámce personální politiky na vysokých školách 2. Současný stav 3. Reformní záměry 4. Perspektivy a otázky

3 Etapy vývoje rámce pro personální politiku na vysokých školách  1849 – 1950 : vysoká škola jako státní ústav, režim státní služby s částečně decentralizovaným rozhodováním, organizační princip „stolic“  1950 – 1990 : posilování centralismu, oddělení kvalifikačních stupňů (doc., prof.) od pracovních pozic (reforma 1956), důraz na vyvážené propojení vědecké a pedagogické stránky (povinná pedagogická příprava), organizační princip „kateder“  : zavádění autonomie vysokých škol, odstranění charakteru státního ústavu/příspěvkové organizace (zákon 1998), vynětí z právního režimu státního sektoru v oblasti odměňování, organizační princip smíšený (stolice/katedry, nově prosazování modelu „výzkumné skupiny“)

4 Současný stav  Typicky důraz především na mzdovou politiku  také z organizačně-kompetenčních důvodů – obvyklá gesce kvestorů (hledisko řízení nákladů)  emancipace od tabulek převzatých ze státního sektoru  posilování principu individuálního výkonu vs. odsloužená léta  typicky však stále nárokový postup ve vazbě na zvýšení kvalifikace  nerozvinutý systém benefitů (důsledek legislativních omezení)

5 Současný stav  Postupně vznikající politiky rozvoje lidských zdrojů  Tažené však zatím zejména požadavky na akreditace studijních programů a kvalifikačních řízení  standardy Akreditační komise  institut „garanta studijního programu“ (od roku 2010)  Vnější impulsy (státní politika)  Dlouhodobý záměr MŠMT pro oblast vysokých škol 2011 – 2015  Aktualizace DZ MŠMT na rok 2012 (priorita Personální politika)  DZ MŠMT 2016 – 2020  Vnitřní impulsy  proměna a vnitřní diverzifikace akademické profese  důsledky rozvoje projektového financování  postupná objektivizace hodnocení výkonu, zejména ve VaV

6 Reformní záměry  OP VaVpI jako nástroj zamýšlené strukturální i kulturní změny vysokého školství a VaV, měla být podpořena a dovršena legislativními změnami  věcný záměr zákona o vysokých školách 2011  plná autonomie vysokých škol v personální politice, čistý systém funkčních míst (systemizace v rámci instituce), strategie rozvoje lidských zdrojů jako součást vnitřního systému zajišťování kvality  návrh novely zákona o vysokých školách 2015  zachování stávajícího stavu s mírnou modifikací (možnost mimořádných profesur na vysokých školách s institucionální akreditací), role strategie rozvoje lidských zdrojů ve vnitřním systému zajišťování kvality

7 Perspektivy a otázky  Omezený rozsah změn, které nakonec zřejmě stát provede, zvyšuje důraz na vnitřní motivaci institucí ke kultivaci personální politiky  v důsledku závazků přijatých v uplynulém programovacím období  s ohledem na mezinárodní konkurenceschopnost (HR4R)  ….  Potřeba systemizace pracovních míst (např. pro rozpočtové účely, pro řízení organizačních změn…)  Jak dál s „kariérními řády“?  Zvyšující se poptávka po službách zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům  Mnoho otázek (např. v rozsahu dobré praxe dle Kodexu a Charty) je ve skutečnosti státem nepříliš regulováno a závisí na vnitřním rozhodnutí/nastavení postupů instituce

8 Doporučená četba pro zájemce  ŠIMA K., PABIAN P. ( 2013) Ztracený Humboldtův ráj. Ideologie jednoty výzkumu a výuky ve vysokém školství. Praha: SLON.  DVOŘÁČKOVÁ J. et al. (2014) Politika a každodennost na českých vysokých školách. Etnografické pohledy na vzdělávání a výzkum. Praha: SLON.  FIALA P., NANTL J. Vysokoškolská a výzkumná politika. In BALÍK S. et al. (2010) Veřejné politiky v České republice v letech1989 – Brno: CDK.  NANTL J. (2012) Co s habilitacemi a profesurami? Jiné právo, on-line,

Středoevropský technologický institut c/o Masarykova univerzita Žerotínovo nám Brno, Česká republika |