Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky k získání známky
Advertisements

Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Výchovné zaměstnání v období batolecím
2012 / 2013 Exkurz Hra Metodica / 2013 Exkurz hra Co je to hra? Metodica.
Hra hračky.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Zdravá škola.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Hrové chování.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Metody pedagogické diagnostiky
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Dejme dětem prostor ke hraní Eva Nováková. předpokladem je ponechat volbu vlastního námětu, cíle i prostředků, tj. zachovat volnou hru podstatná je schopnost.
Pedagogická diagnostika
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Představujeme školní družinu ZŠ Hovorčovice
PROGRAM ZAČÍT SPOLU  V programu Začít spolu je kladen důraz na vlastní volbu dítěte, na výchovu ke zvídavému zájmu o učení a k řešení problémů, na komunikaci.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VÝROBA VELIKONOČNÍHO PŘÁNÍ JE TU JARO. Jarní velikonoční kuřátko 2.
Já písnička SKÁKAL PES. 2
Poznej a zahraj písničku
Legenda o Karlových Varech JAZYK, ŘEČ, VNÍMÁNÍ. Král Karel IV., král český, císař římský, vládl českým zemím roku
Korálky pro nejmenší Spočítej korálky podle barev.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Kameny Příroda kolem nás.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Voda a její využití Voda v domácnosti.
Ticháček zpívá a hraje Hudební nástroje.
Masopust Tradice v obci.
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
RYTMUS SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ.
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
Ovocný salát pro maminku
Dopravní prostředky.
NÁŠ TÁTA ŠEL NA HOUBY Houby, houby, houbičky…..
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vzduch a jeho využití.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
KOLEKTIVNÍ SPORTY MATEMATIKA.
Ochrana životního prostředí
poznatky, orientace ve známém prostředí
Vztah k životnímu prostředí
Barevné kytičky Pro malé dětičky – 3 roky.
Zvuky zvířat Sluchové vnímání.
Orientace v řadě.
POVOLÁNÍ Složky integrovaného záchranného systému
Uvádění her.
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková

Hry se rozdělují podle účasti jedince na vzniku hry. 1. TVOŘIVÉ HRY 2. HRY S PRAVIDLY Námětové - Didaktické Dramatizující - Pohybové Konstruktivní Klasifikace her

Tvořivé hry Hry, které si děti tvoří samy. Samy je mění – nikdy předem nevíme jak skončí – hry s nejistým výsledkem. a) námětové – podstatou je nápodoba činnosti dospělých Umožňují seberealizaci dítěte. Prostředek poznání světa a sebe sama př. na prodavačky, na maminku, na vojáky, na lékařku,....

b) dramatizující tvořivé zpracování uměleckého námětu Rozvoj estetického cítění komunikačních schopností spolupráce Např.četba pohádky, film, divadlo... (Vlk a sedm kůzlatek, O veliké řepě, Boudo, budko.....)

c) konstruktivní Činnosti s různým materiálem. Materiály: umělé – modurit, papír, látky, plasty, stavebnice přírodní – klacíky, šišky Rozvoj a uplatnění fantazie Získávání poznatků o různých druzích materiálů Seznamování s různými druhy pracovních nástrojů. Rozvoj jemné motoriky.

Hry s pravidly Pravidla jsou vždy přesně stanovena. Hry s jistým výsledkem. a) didaktické Hry, které podporují rozvoj rozumových schopností. zpřesňují, upevňují a doplňují poznatky, které již děti získaly používáme je k přípravě na vyučování Př. šachy, kimovy hry, člověče nezlob se, dáma

Srovnávání a výběr podle totožnosti Př.domino, pexeso, hledání rozdílů. Třídění a řazení Př.podle barvy, vkládačky – tvary, kostky do sebe, puzzle Smyslové hry Př.Kimovy hry, ptáčku zazpívej, co se změnilo,... Hudební hádanky Př.poznávání známých písniček, hudební nástroje podle zvuku, zvuky zvířat....

Požadavky na pravidla didaktických her Stručné Konkrétní Kontrolovatelné Určení systému hodnocení (vyhrává, kdo bude mít více stejných dvojic, atd...) Přizpůsobujeme věku a schopnostem dětí

b) pohybové Vytváření tělovýchovných dovedností a návyků. Rozvoj fyzické stránky. Přispívají i ke stránce psychické

Pohybové hry: námětové př. Na Peška, na jelena, myšičko myš, ovečky pojďte domů,... bez námětu př. různé honičky plnění určitých pohybových úkolů př. skoky přes švihadlo (školka), skoky přes gumu, skákání panáka, čára.... hry soutěživé př. vybíjená, štafeta, jeden proti všem sportovní hry př. líný tenis, ben bin ton, fotbal, floorbal, hokejbal,..

1. PROSTOR Dbát na bezpečnost dětí! a) uvnitř prostornost pozor na ostré hrany pomůcky nezávadné pozor na rozházené a rozbité hračky – úraz b) venku znát prostor a vymezit ho pozor na nebezpečné předměty, auta, alergie, nelézt na stromy, neprat se pozor na jedovaté rostliny a křoviny, zvířata, pozor na vodu a hmyz vhodné oblečení a obuv PODMÍNKY HRY

2. ČAS Informovat o délce času na hru čas nezkracovat čas se řídí věkem dítěte, podmínkami prostředí, počasím ke konci oznámit, aby si děti pomalu dohrály, že budeme končit.

3. PROSTŘEDKY Měly bychom mít dostatek různých druhů hraček a pomůcek. a) Příliž mnoho hraček přesycení podněty – negativní dopad na psychiku b) Málo hraček vliv na vývoj dítěte - nepodnětné prostředí c) Optimální počet motivuje dítě – vyvolává touhu po činnosti.

Informační zdroje:

Vlastní fotografie